Produsentene har dispensasjon slik at de kan benytte GMO i fiskefôret, men dispensasjonene utløper 15. september i år.

Direktør for helse og kvalitet i FHL (Fiskeri- og havbruksforeningens landsforening), Henrik Stenwig, opplyser at FHL har søkt Mattilsynet om dispensasjon for ytterligere ett år.

– Ingen av produsentene har benyttet GMO, men de ønsker å ha muligheten dersom fôrsituasjonen tilsier det, sier Stenwig.

Markedet negativt

Produsentene har tillatelse til å bruke 19 GMO-varianter av blant annet mais, soya og raps. Alle er risikovurdert og godkjent i EU. Også Vitenskapskomiteen for mattrygghet har vurdert disse variantene.

– I Europa har markedene en negativ holdning til bruk av genmodifiserte produkter i fiskefôret, derfor ønsker ikke bransjen å benytte disse. Men over tid vil det bli vanskeligere å skaffe materiale som ikke er genmodifisert. Det dyrkes stadig mindre av dette i de store produsentlandene i blant annet Nord- og Sør-Amerika, sier Stenwig.

Dispensasjoner er gitt til Biomar, Ewos, Skretting og Polarfeed for ett år i slengen siden 2008.

Overgangsordning

EUs regelverk om godkjenning og merking av genmodifiserte fôrvarer og næringsmidler er ennå ikke kommet på plass i Norge. Det har tatt lengre tid enn antatt, sier seniorrådgiver Aslaug Hagen i Mattilsynet.

– For å få et like strengt regelverk som i EU, kom det krav om godkjenning av genmodifiserte fôrvarer i 2005. Samtidig ble det laget en treårig overgangsordning i påvente av at EUs regelverk skulle bli implementert.

– Fire fiskefôrprodusenter ble omfattet av ordningen, og de har senere fått dispensasjon fra å søke godkjenning. De kan derfor bruke noen varianter av bearbeidet GMO på bestemte betingelser, sier Hagen.

GMO-sjekk

Mattilsynet gjennomfører årlig GMO-sjekk av fôrvarer og næringsmidler.

– Det er ikke funnet genmodifisert materiale i prøvene av fiskefôr ut over små mengder sporforurensninger. Vi har ingen grunn til å tro at fôrbransjen har benyttet slike produkter, sier Aslaug Hagen i Mattilsynet.

Biomar er den tredje største produsenten av fiskefôr i Norge. Ansvarlig for mattrygghet, Ellinor Helland, sier selskapet hittil ikke har hatt problemer med å skaffe konvensjonelle råvarer.

– Situasjonen vil trolig endre seg. Vi kjøper mye mais, soya, raps og hvete på verdensmarkedet. Stadig mer av disse avlingene er genmodifisert, sier Helland.

I Europa sier mange forbrukere nei takk til laks som har fått GMO-holdig fôr.

– Samtidig kjøper de samme forbrukerne kjøtt fra husdyr som fôres med genmodifisert soya. I store supermarkeder i England selges fjørfekjøtt fra besetninger som får GMO, men de samme kjedene vil ikke ha oppdrettslaks som har fått GMO-holdig fiskefôr, sier Helland.