- Det har sjelden vært så mye lus i sjøen som nå. Situasjonen blir sannsynligvis ytterligere forverret i tiden fremover.

Det sier Bengt Finstad, seniorforsker ved NINA. Finstad og kollegene har både før og etter sommeren fanget sjøørret og telt lus. Resultatene er nedslående.

- Ved inngangen av juni var det en moderat økning av lus på sjøørreten ytterst i Trondheimsfjorden, sammenlignet med i fjor. Ni av ti ørreter som ble fanget utenfor Agdenes hadde mer enn 14 på kroppen, mens enkeltindivider hadde over 60 lus. Vi bearbeider ennå dataene fra juli, men erfaringsmessig øker det utover sommeren, forteller Finstad.

Går opp i ferskvannet

Adresseavisen var med Finstad da han tok opp garn i Agdenes onsdag. På den knappe timen fisket foregikk ble det tatt tre sjøørreter. To av dem hadde over 15 lus, nok til å ta livet av fisken.

- Når det blir mer enn 0,1 lus per gram fiskevekt, begynner det å bli farlig for fisken. Lusa påvirker fiskens immunforsvar, adferd, og evnen til å styre saltbalansen i kroppen. Av fangsten her har to av tre fisker 0,2 lus per gram fisk. Denne fisken vil få problemer rent fysiologisk, forklarer Finstad.

Fiskene som ble tatt opp var alle små ørreter som vandret ut i havet for første gang i vår. Flere av dem hadde imidlertid vandret tilbake i ferskvann igjen på grunn av lusa.

- Lusa dør etter noen dager i ferskvann. Problemet er at fisken ikke vokser så mye som den skulle ha gjort i ferskvann. En av fiskene vi tok var rundt 80 gram. Den kunne ha vært nær dobbelt så stor, hadde hatt et normalt sjøopphold. I verste fall blir ørreten kjønnsmoden en hel sesong senere enn vanlig, noe som kan påvirke bestanden, sier Finstad.

Bekymringsmelding

NINA samarbeider med Havforskningsinstituttet, og har tellestasjoner langs hele kysten. Den prekære lusesituasjonen gjorde at Havforskningsinstituttet tidligere i sommer sendte ut en bekymringsmelding til Mattilsynet, der de skriver at de "frykter at situasjonen kan bli svært alvorlig - ikke bare for vill sjøørret, men også for oppdrettsnæringen."

Tall fra Lusedata.no, som viser den gjennomsnittlige konsentrasjonen av lus i oppdrettsanleggene, viser at det i august er registrert 1,62 lus per oppdrettsfisk i Sør-Trøndelag, og 1,15 lus per oppdrettsfisk i Møre og Romsdal. Tilsvarende tall i fjor på samme tid var henholdsvis 0,87 og 0,51. Altså er det meldt om dobbelt så mye lus i år, sammenlignet med i fjor. Nord-Trøndelag hadde veldig høye nivåer i fjor, men lavere nivåer i år.

Frykten er at lusenivået skal fortsette å stige, da det erfaringsmessig er mest lus i september/oktober.

Slakter fisk

Etter at bekymringsmeldingen gikk ut, sendte Mattilsynet et brev til oppdretterne og understreket at de ikke ville nøle med å vedta utslakting, om oppdrettsanleggene ikke klarte å holde seg under maksgrensen for lus per fisk.

Ifølge spesialinspektør Aud Skrudland i Mattilsynet har oppdretterne tatt situasjonen på alvor.

- Det er variasjoner mellom lokalitetene, noen få anlegg med stor stamfisk trekker snittet opp. Men det ser ut som om næringen har tatt i bruk alle midler for å få ned lusenivået, både med tidligere utslakting og avlusing før lusenivåene blir for høye, sier Skrudland.

- Men om det er nok i forhold til sjøørretens problemer, gjenstår å se, legger hun til.

Frykter at fisk forsvinner

Finstad er klar på at et høyt lusenivå over flere år kan få store konsekvenser for sjøørreten.

- At det enkelte steder er registrert mer sjøørret i Trondheimsfjorden i år enn i fjor, viser at bestanden svinger. Men når fisken blir utsatt for såpass kraftige luseangrep, er det grunn til å tro at det vil merkes på bestanden, og at enkelte lokale populasjoner kan forsvinne, sier Finstad.

Spiser ryggfinnene: Lusa hekter seg til ørreten når den kommer ut i saltvannet. Lusa påvirker fiskens immunforsvar, adferd og saltbalanse. På dette bildet ser man hvordan lusa har spist i stykker ryggfinnen på ørreten. Foto: TERJE SVAAN
Setter garn: Seniorforsker Bengt Finstad ved NINA og overingeniør Marius Berg ved NINA (bakerst), bruker garn til å fange ørret og skaffe seg oversikt over lusesituasjonen utenfor Agdenes. De mener forholdene er verre i år enn den har vært på lenge. Foto: TERJE SVAAN
Enorme plager: Lusa hekter seg til ørreten når den kommer ut i saltvannet. Lusa påvirker fiskens immunforsvar, adferd og saltbalanse, noe som gir fisken enorme plager, og tvinger den til å gå opp fra sjøen, og tilbake i ferskvann for å bli kvitt lusa. Foto: TERJE SVAAN
Teller lus: Overingeniør Marius Berg ved NINA teller lus på en ørret som er tatt utenfor Agdenes. To av tre fisker hadde dødelige mengder lus på kroppen. Foto: TERJE SVAAN
Setter garn: Seniorforsker Bengt Finstad ved NINA og overingeniør Marius Berg ved NINA (bakerst), bruker garn til å fange ørret og skaffe seg oversikt over lusesituasjonen utenfor Agdenes. De mener forholdene er verre i år enn den har vært på lenge. Foto: TERJE SVAAN
- Har tatt grep: Aud Skrudland i Mattilsynet sier det virker som om oppdrettsselskapene har tatt grep for å forhindre at lusestammen eksploderer i oppdrettsmerdene. Foto: Forskningsrådet