Barnehagen varslet ikke foreldrene før nesten én time etterpå.

De to eventyrlystne fireåringene startet ferden torsdag i forrige uke med å klatre over et gjerde på Øvre Flatåsen barnehage. Neste stopp var butikken like ved barnehagen. Emily (4) var et av barna som dro på tur og pappa Stein Tore Engesbak sier at barna løp videre fra butikken da de så bussen.

– De hadde ett mål og det var buss nummer 19, sier han

Først da bussen kom til Sandmoen ble politiet varslet. Politiet meldte på Twitter klokken 15.30 at barna var midlertidig tatt hånd om av administrasjonen til busselskapet Tide.

– Vi er takknemlig for at det gikk bra. De kunne ha gått av ved City Syd og fulgt etter folk der, sier faren.

– Varslet ikke

Nesten én time senere kom pappaen for å hente veslejenta på barnehagen. Først da fikk han beskjed om at hun ikke var der.

– Jeg reagerer på at de ikke varslet oss med en gang. De hadde én time på seg til å si fra at de var borte, sier faren.

Mamma Victoria Belan synes det er skremmende at barna kunne stikke av fra barnehagen uten at noen oppdaget at de var borte.

– Jeg lurer også på hvor ofte barnehagen sjekker at alle barna er der, sier hun.

Emily var også borte fra barnehagen i ti minutter for rundt ett år siden. Da ble det kjapt oppdaget, men det skulle settes inn tiltak for at det ikke skulle skje igjen.

– Hun er litt eventyrlysten. Man skulle tro at de var ekstra oppmerksomme på hvor hun er når hun har vært borte fra barnehagen tidligere også, sier pappaen. Foreldrene understreker at de ellers er fornøyd med de ansatte ved barnehagen, men stiller spørsmål ved bemanningen når barna kan være borte såpass lenge uten at det oppdages.

– Rutinene sviktet

Enhetsleder Trine Mogstad ved Øvre Flatåsen barnehage beklager hendelsen på det sterkeste.

– Det var svikt i barnehagens egne rutiner og kommunikasjonen mellom ansatte. Vi skal nå sikre rutinene og sette inn tiltak der vi ser at vi trenger det, sier Mogstad.

Barnehagen valgte å vente med å informere foreldrene fordi de visste at barna var i god behold og at foreldrene var på vei for å hente barna.

– Ansatte ville informere om hendelsen i møte med foreldrene i barnehagen, sier Mogstad. Hun opplyser at det var full bemanning ut fra de rammene de har i Trondheim kommune.

De har hatt samtaler med foreldrene for å trygge dem etter det som har skjedd.

Skal gjennomgå rutinene

Rådmannen i Trondheim kommune ser veldig alvorlig på hendelsen, men er utrolig glad for at dette gikk bra. Rådmannen har og vil fortsatt ha tett kontakt med barnehagens leder om oppfølging av saken.

– Barnehagens rutiner gjennomgås nå, sier rådgiver Ragnhild Granskogen i rådmannens fagstab.

Kommunen har rutiner for barns sikkerhet i barnehager som alle kommunale barnehager er forpliktet til å følge. Der det er behov for det, skal barnehagene lage egne rutiner tilpasset lokale forhold, ifølge rådgiveren.

– Vi har ikke felles regler for hvor ofte de ansatte skal sjekke at barna er til stede. I dette tilfellet tok det likevel for lang tid fra barna forsvant til det ble oppdaget. Foreldrene skal også varsles med en gang en slik hendelse blir oppdaget, sier Granskogen.

Foreldrene til Emily stiller spørsmål ved om bemanningen denne dagen var tilstrekkelig. Ragnhild Granskogen sier at grunnbemanningen er god nok i forhold til sikkerheten.

– Ved sykdom skal barnehagen vurdere behovet for vikarer. Barnas sikkerhet er det som først må legges til grunn for vurderingen, sier Granskogen.