De vakre admiralsommerfuglene har vært uvanlig tallrike i hagen de siste ukene. Selvfølgelig har det vært en god sommer også for dem.

– På det meste har jeg sett 26 slike sommerfugler samtidig på gruppen av sølvtistel, forteller daglig leder Vibekke Vange ved Ringve botaniske hage.

Sølvtistel, som opprinnelig hører hjemme i Sør- og Mellom-Europa, er svært populær blant insektene. Ringve botaniske hage har et stort mangfold av planter som blomstrer fra tidlig vår til sen høst. Akkurat nå blomstrer det i hagen som aldri før, og dette vil holde seg i ytterligere tre uker.

Ideelt for insekter

Hagen har hatt godt av den flotte sommeren, der gartnere og hagearbeidere har vært mer opptatt av å vanne enn å klippe plen.

– Dette mangfoldet av planter er viktig for å gi nisjer til en lang rekke insekter som har ulike krav til føde, skjul og yngleplasser, sier Vange.

Forskere på flere insektgrupper bruker hagen til studier og oppfølging av insektbestander.

Hvert 3. år

Admiralsommerfugl er en art som kommer i mengder år om annet, så kan det gå 3-5 år uten at man ser dem.

Dette er opplysninger Vibekke Vange har innhentet fra insektforsker Kaare H. Aagaard ved Vitenskapsmuseet NTNU.

Generelt overlever de ikke vinteren i Norden, men man spekulerer på om de enkelte år har overlevd også i Trøndelag. Man har noen ganger observert enkeltindivider om våren.

– Admiralen er en kraftfull og fantastisk flott sommerfugl som det er vel verdt å vie oppmerksomhet, mener Aagaard.

Sommerfugler på trekk

Trolig er det et stort admiral-år denne sommeren.

Da dreier det seg om trekk fra lenger sør i Europa, et såkalt ekspansjonstrekk.

– De går etter honning, plommer og annen saft, sier Aagaard.

– Vi anbefaler en tur i hagen på en solskinnsdag for å oppleve både mangfold av planter og sommerfugler. Vi kan gi tips om hvilke planter man kan plante i egen hage for å tiltrekke seg sommerfugler, sier Vange.

80 000 besøkende

Ringve botaniske hage er forøvrig en stor attraksjon i Trondheims-sammenheng. Hagen har utrolige 80 000 besøkende i løpet av året.

Kryr av sommerfugler: Admiral sommerfugler på sølvtistel i Ringve botaniske hage. Et stort antall slike sommerfugler søker til akkurat denne blomsten. Foto: Vibekke Vange
Insektsommer: Ringve botaniske hage har et stort mangfold av planter og er et eldorado for insekter. Daglig leder Vibekke Vange forteller om et stort antall sommerfugler og humler som kan sees på noen av plantene akkurat nå. Foto: Nils H. Toldnes