Privatskolen Løkken Verk Montessoriskole startet opp skoleåret 2012/2013, som et resultat av at grendeskolen på Løkken ble nedlagt til fordel for én felles barne- og ungdomsskole like ved Meldal sentrum. Av årets skolestartere valgte bare to av 18 fra Løkken skolekrets den offentlige skolen.

Får mindre penger

– Dette er helt klart uheldig for Meldal kommunes økonomi. I år mistet vi mellom fire og fem millioner i rammeoverføringer fra staten, sier kommunalsjef i Meldal, Eindride Einum.

Kommunen har fått kompensasjon for inntektsbortfallet gjennom statens inntektsgarantiordning.

– Hvorvidt staten legger samme kriterier til grunn i framtida, er vanskelig å uttale seg om, sier Einum.

Velger vennskap

I utgangspunktet skulle Meldal barne- og ungdomsskole huse alle elevene i kommunen, men bare 19 av 107 av dagens barneskoleelever fra Løkken skolekrets har valgt det offentlige alternativet. Anita Storm, rektor ved Meldal barne- og ungdomsskole, er ikke overrasket.

– Foreldre på Løkken ser nok på Montessoriskolen som sin nærskole. Samtidig er det forståelig at foreldre ikke ønsker å ta barna sine ut av miljøet. Når noen først har valgt Montessori, følger andre etter. Vennskap ser ut til å spille en stor rolle, sier Storm.

Hennes inntrykk er at mange av dem som bor på Løkken mener det mest riktige er å velge Montessoriskolen.

– Noen av dem som velger den offentlige skolen opplever nok dette som vanskelig.

Nytt for kommunen

Ved årets skolestart passerte Montessoriskolen 100 elever. Ti av dem er elever ved Meldal Montessori ungdomsskole som ble etablert i år. Innen to år er rektor ved Montessoriskolene, Per Mæhla, sikker på at den private ungdomsskolen vil ha mellom 40 og 50 av elevene.

– Dette er helt nytt i meldalsamfunnet. Elevene på ungdomstrinnet har aldri vært adskilte før, så dette blir uvant, sier ordfører i Meldal kommune, Are Hilstad (Ap).

– Umulig å forutse

Ola Bjørkøy (Sp) ledet hovedutvalget for oppvekst, helse og omsorg da det ble besluttet å etablere fellesskolen. Han forutså aldri at så mange elever skulle «rømme» til privat skole.

– Det var umulig for oss å forutse dette. Montessoriskolen var aldri et tema før på tampen av prosessen, sier Bjørkøy.

–  Jeg har mest tro på den offentlige enhetsskolen, og skulle helst sett at alle valgte dette alternativet. Det er helt legalt å velge privatskolen, og vi er nødt til å forholde oss til situasjonen slik den er, sier han.

Det er sju Montessoriskoler i Trøndelag. To av dem er Skaugdal Montessoriskole i Rissa og Snåsa Montessoriskole. 14 av de 25 elevene i Skaugdal skolekrets har valgt Montessoriskolen, mens 47 av 138 i Snåsa kommune har gjort tilsvarende.

– Betent situasjon

Både rektor Storm og rektor Mæhla mener at skolesituasjonen har splittet bygda.

– Vi prøver bevisst ikke å være en del av konflikten. Vi tømmer ikke bensin på bålet, sier Mæhla.

Storm har lik oppfatning:

– Vi er glade for alle elevene vi får, og respekterer de som velger den andre skolen. Vi skal fortsatt jobbe for å opprettholde samholdet på fritidsarenaene.

Adresseavisen har vært i kontakt med dem som valgte den offentlige skolen for sine skolestartere i år. De ønsker ikke å uttale seg.

Velger nærskolen

Monica Smenes er mamma til Tilde Sofie (5), som begynte i første klasse ved Løkken Verk Montessoriskole i år. Smenes synes skolevalget var enkelt. For henne betyr nærhet til hjemmet mer enn selve pedagogikken på Montessoriskolen.

– Jeg vil ha barna mine på nærskolen. Det er enklest for samboeren min og meg i arbeidshverdagen.

Smenes er godt kjent med den betente skolesituasjonen, og synes det er synd når ikke alle aksepterer andres valg.

– Det er ingen valg som er mer riktig enn det andre. Jeg synes det er forkastelig hvis noe blir stemplet som feil, sier Smenes.

Velger nærskolen: For Monica Smenes betyr nærhet til hjemmet mer enn selve pedagogikken på Montessoriskolen. Foto: jens petter søraa
«Det riktige valget»: Anita Storm, rektor ved Meldal barne- og ungdomsskole, har et inntrykk er at mange som bor på Løkken mener det mest riktige er å velge Montessoriskolen. Foto: jens petter søraa
Ungdomstrinn: Til skolestart i år ble Meldal Montessori ungdomsskole åpnet. – Innen to år vil vi ha mellom 40 og 50 ungdomsskoleelever, spår rektor Per Mæhla. Foto: jens petter søraa