Maktforholdet mellom utleier og leietaker er snudd, mener privatøkonom Endre Jo Reite.

532 hybler og rom i bokollektiv ligger ledig på Finn.no og Hybel.no i Trondheim. Bare 105 annonser ligger i kategorien «Ønskes leid». I tillegg er 481 leiligheter ledig.

Roligere

Privatøkonom i Sparebank 1, Endre Jo Reite, tror det er flere årsaker til at det er enklere å leie i år enn det har vært tidligere.

– Mange nye prosjekter er kjøpt for å leies ut. Selv om Trondheim er en stor studentby, så skal det ikke mange hundre leiligheter til for at panikken går over til en roligere situasjon i leiemarkedet, sier Reite.

Privatøkonomen tror balansen i markedet har gjort studentene mindre stresset. Maktforholdet mellom utleier og leietaker er nå endret, mener han.

Panikken forsvinner

– Det mest gledelige er at panikken vi så i fjor og for to år siden forsvinner. Det går ut over de useriøse utleierne med ugunstige boliger og dårlig standard.

På Hybel.no, som formidler rubrikkannonser for leiligheter, hybler og rom i bokollektiv, har annonsevolumet økt mer i Trondheim enn i andre byer i landet. Mellom 15. juni til 15. august i år har Hybel.no hatt en økning på over 50 prosent på antall annonser i Trondheim.

Christian Rasmussen, daglig leder i Hybel.no, forteller også at prisveksten i byen har økt.

Fra siste kvartal 2013 til siste kvartal 2014, har utleieprisene i Trondheim økt med over 400 kroner i gjennomsnitt.

– Dette er en kraftig prisvekst, sier Rasmussen.

– Ingen grunn til bekymring

Hans Christian Espenes, eiendomsmegler og partner i Privatmegleren i Trondheim, forteller at kjøps- og utleiemarkedet har endret seg på bare ett år.

– I fjor ventet folk med å kjøpe, og leide i stedet for. I år har det vært motsatt. Mange har også kjøpt for å leie ut. Et større tilbud gjør at etterspørselen blant leietakerne går litt ned.

Boliger med utleie blir ofte solgt for en høyere pris enn vanlige boliger, men ifølge Espenes finansierer leieinntektene det meste av lånet, noe som gjør det populært og prisgunstig.

Stiller høyere krav

Ved meglerhuset Nylander merker man en betydelig interesse for boliger med utleiemuligheter. Pål Schei, megler og avdelingsleder i Søndre gate, tror mange har sett det positive ved å leie ut. Han mener det ikke er grunn til å bekymre seg for å ikke få leid ut, til tross for at konkurransen i leiemarkedet øker.

– Leietakerne stiller høyere krav nå enn før. Så lenge standarden er bra, er det ikke noe problem å få leid ut. Hybler med bra standard og fin beliggenhet går først, på lik linje med ved boligsalg.

Schei sier at flere på utleiemarkedet kjøper sammen, leier hos kompiser eller får bistand fra foreldre.

– Unormalt rolig

Adresseavisen har vært i kontakt med et titalls private utleiere i Trondheim som opplever en unormal treghet i utleiemarkedet i august.

– Annonsen har ligget ute i snart to uker, og ingen har ringt. På denne tiden av året er folk vanligvis helt ville etter å få leid, sier Elin Agersborg. Hun leier ut en hybel på Stokkanhaugen.

Også utleier Siv Oldervik sier markedet er unormalt rolig i år, og at hun tidligere har blitt nedringt.

– Før kunne vi velge og vrake, sier hun.

Likevel kjip

Student Ingrid Berg (25) fra Telemark leier leilighet på Møllenberg, og har tidligere bodd sammen med kjæresten sin.

Da kjæresten fikk lærlingplass og måtte flytte, ble Berg nødt til å finne en ny samboer for å ha råd til å fortsette å leie leiligheten hun har bodd i siden hun flyttet hit i 2012. – Situasjonen er veldig annerledes nå. Da jeg flyttet til Trondheim, gikk det tre måneder før jeg fikk leid en leilighet, sier hun.

Rommet, som er både lyst og ligger sentralt, har vært ledig i en måneds tid uten at Berg har fått napp.

– Jeg begynner å bli litt bekymret, sier hun.

Berg er glad for at utleiemarkedet har endret seg og at studenter ikke lenger sliter med å finne et sted å bo, men synes likevel situasjonen som utleier er overraskende og kjip.

Boligtiltak får skylden

Tove Lill Karlsen i StudiebyEN i Trondheim har fått flere negative kommentarer fra private utleiere som mener de har ødelagt utleiemarkedet.

– Noen har vært litt sinte og sagt at vi ødelegger markedet. Heldigvis roer de seg fort når de forstår at prosjektet har eksistert i tolv år, sier Karlsen.

Boligtiltaket «Tak over hodet», hvor studenter kan bo på hotell frem til de finner en plass å bo, har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Tiltaket, som er et midlertidig overnattingstilbud, eksisterer for å trygge studentene og bidra til at de velger Trondheim som studentby.

– Vi konkurrerer på ingen måte med private utleiere. Den kritikken er uberettiget, sier hun, og legger til at også de har opplevd en nedgang blant dem som har benyttet seg av tiltaket i år. Dette til tross for at standarden er hevet og antall studenter i byen er rekordhøyt.

Fikk bosted: 532 hybler og rom i bokollektiv ligger ledig på Finn.no og Hybel.no i Trondheim. Bare 105 annonser ligger i kategorien «Ønskes leid». Ingrid Berg (25) er godt fornøyd med sitt student-bosted.
Har fått refs: – Vi konkurrerer på ingen måte med private utleiere, sier Tove Lill Karlsen i StudiebyEN i Trondheim. Foto: Glen Musk