Etter at fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) foreslo å legge styringen av et samlet Trøndelag til Steinkjer, uttalte Frps stortingsrepresentant i Sør-Trøndelag, Sivert Bjørnstad,  til Adresseavisen at det ikke var noen vits i å legge administrasjonen til et sted ingen vil være.

Da Adresseavisen ankom Steinkjer sentrum lørdag formiddag, var det imidlertid bortimot folksomt på torget foran den karakteristiske kirka. Det er snart klart til startskuddet for mosjonsløpet Oftenåsen opp, og siste pulje er eliteløperne. Målet i år er å få 1000 stykker opp på «Steinkjers tak».

Lenger nede i gata, med hver sin kaffe i solvarmen, står venninnene Kari T. Hoseth og Bjørg Bratlie utenfor «Form og farge» – klesbutikken Hoseth har drevet i 28 år.

LES OGSÅ (PLUSS): - Skal Trøndelag styres fra et sted ingen vil være?

Kaffe og boller til Frp

– Han Sivert Bjørnstad kan aldri ha vært nord for Trondheim! I hvert fall ikke i Steinkjer. Nei, kom hit du Sivert, du skal få både kaffe og boller på bakrommet, så skal du få høre hvorfor Steinkjer er best, smiler Hoseth, og legger til:

– Jeg vet ikke hvordan det er i storbyen. Men det er dette som er livet. Byen vår er akkurat passe stor.

– Her har vi alt i nærheten, kirka er verdens fineste, samfunnshuset er funkisbyen på sitt beste, anleggsgartneren vår gjør en unik jobb, vi opplever småbyens omsorg – der folk trør til når noen trenger det. Her er det trivelig, rett og slett. Steinkjer er ingen stor by, men vi liker oss her, forklarer Bjørg Bratlie, som har blitt værende i byen hun flyttet til fra Hadeland i 1985.

– Det har skjedd mye i byen siden den gang. Men det er nok sånn at vi ikke har vært flinke nok til selv å se hvor bra vi har det her. Vi tar de fine tingene som en selvfølge, tror Bratlie.

Trivelige Steinkjer

Over gata ligger en blomsterbutikk som har holdt stand siden 1920. Bak disken står både forrige og nåværende eier – Elin Duklæt og Marit Balgaard Rydning.

– Dummeste jeg har hørt! Duklæt himler med øynene når hun hører hva Frp-toppen i sørfylket har uttalt om byen hennes.

Hun ekspederer to mangeårige kunder, Inger Flak (79) og Mary Harækvold (83).

– Jeg kunne ikke tenke meg å bo noe annet sted, jeg. Det er så trivelig her. Jeg skjønner ikke hvorfor noen sier noe sånt, sier Flak.

–Absurd!

Tidligere innehaver, Elin Duklæt, tror hun vet hvorfor:

– Han vil nok ha administrasjonen til Trondheim. Ja, vi har mistet militærleiren, televerket og meieriet. Men vi får tilbake nye ting, for eksempel det flotte helsetunet. Og går dere til bakeriet ved siden av, får dere verdens beste boller, sier Duklæt.

En av nyskapningene de siste to årene er kafeen til Truls Østerås (36), Nybakt. Han ville hjem til Steinkjer etter flere år på Østlandet, og nå er hele familien i arbeid i den lille, sjarmerende kafeen – som er alt annet enn minimalistisk.

– En absurd uttalelse! Så feil kan man ta. Her er det faktisk tilflytning nå, Steinkjer sentrum opplever en vekst. Vi næringsdrivende opplever en positiv trend, vi merker en viss økning i bruk av sentrum, forteller Østerås, som er utdannet kokk og butikkslakter. Etter at han fikk kone og barn, ble det avgjørende at familien bor på Steinkjer.

Livat Lørdag formiddag i Steinkjer sentrum var det klart for mosjonsløpet Oftenåsen opp. I strålende solskinn håpet arrangørene å få til sammen 1000 mosjonister opp på «Steinkjers tak». Her varmer eliteklassen opp til start.
Best: Blomsterkunder og venninner Inger Flak (79) og Mary Harækvold (83) kunne ikke tenke seg å bo noe annet sted enn Steinkjer. Tidligere innehaver, Elin Duklæt, kunne ikke vært mer enig. Foto: RICHARD SAGEN