210 av 465 fosterbarn i Sør-Trøndelag fikk færre tilsynsbesøk enn de har krav på i første halvdel av 2014.

Med det bryter kommunene i Sør-Trøndelag loven i til sammen 45 prosent av tilfellene.

– De siste fem årene har andelen aldri vært så stor, skriver Fylkesmannen i Sør-Trøndelag i en fersk rapport.

Bekymret

Fosterbarn skal ha minst fire tilsynsbesøk årlig. I spesielle tilfeller er to besøk tilstrekkelig. Det er kommunen fosterbarnet bor i som har ansvar for tilsyn.

– Regelmessig tilsyn er nødvendig for å kunne føre et forsvarlig tilsyn. Det er en grunn til at barnet er plassert i fosterhjem, og kommunen skal vite om det får forsvarlig omsorg. Det kommunene nå viser, er at de ikke gjør det de skal. Det bekymrer oss, sier seniorrådgiver i Fylkesmannens oppvekst- og utdanningsavdeling, Berit Hågensen.

Bevisst valg?

Barnevernslovens regler om tilsyn ble endret med virkning fra 1. februar. Tidligere var kommunens barnevernstjeneste skulle gjøre tilsyn. Nå kan kommunene legge opp løpet slik de ønsker.

– Kommunene har fått langt mer frihet. Ansvaret trenger ikke ligge hos barnevernstjenesten, og egne tilsynspersoner kan ansettes. Likevel har samtlige kommuner i Sør-Trøndelag bestemt at barnevernstjenesten fortsatt skal ha ansvaret. Dette er fullstendig lovlig, men jeg mistenker at det ikke er gjort bevisst valg, sier Hågensen.

Følgende kommuner har et høyt antall barn som ikke får tilstrekkelig tilsyn: Melhus, Midtre Gauldal, Hitra/Frøya, Fosen og Orkdal. De to sistnevnte har interkommunale barnevernstjenester, slått sammen av henholdsvis syv og fire kommuner.

Les også: Knusende dom over barnevernet i Orkdal

– Vi vet ikke om barn som ikke får nok tilsyn blir besøkt tre eller null ganger. Det rapporteres kun om lovkravet innfris eller ikke, forklarer Hågensen.

Bare to kommuner følger lovkravet: Klæbu og Oppdal.

Flere i Nord-Trøndelag

I Nord-Trøndelag var det 47 prosent av fosterbarna som første halvår i år ikke fikk tilsynet de har krav på. Dette er flere enn i fjor. Bekymringsfullt, mener velferdsdirektør Erik Stene hos fylkesmannen:

– Det som er ekstra bekymringsfullt, er at det har vært slik lenge, og at det ikke snur. Vi må snakke med barna selv for å vite hvordan de har det, sier Stene.

Les også: – Det er ikke forventet at jeg skal klare meg bra

– Alvorlig svikt

– Fosterbarn er de mest sårbare barna. Mangel på tilsyn kan i verste fall føre til at omsorgssvikt ikke blir avdekket, eller blir avdekket for sent, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Solveig Horne.

Hennes departement bevilget 30 millioner kroner til kommunene i år, for bruk på tilsyn.

– Regelverket ble også gjort enklere og mindre byråkratisk. Det er en alvorlig svikt at kommunene ikke bedrer seg med disse verktøyene, sier Horne.

Les også: Regjeringen vil forenkle barnevernloven

I 2011 uttalte hun at Audun Lysbakken, som den gang var barneminister, måtte påse at kommunene og staten følger opp de lovene som ligger der når det kom til tilsyn.

– Jeg reagerer like kraftig på avvikene nå, sier hun.

Det nye regelverket som trådte i kraft i år skal evalueres i løpet av 2015.

– Jeg er opptatt av at systemet må få virke litt før vi evaluerer. Hvis evalueringen viser at situasjonen med tilsyn av fosterbarn ikke er bedret, må vi finne nok en ny løsning, sier Horne.

Fakta om fosterbarn i Trøndelag:

Barn i fosterhjem har etter loven krav på tilsynsbesøk fire ganger i året, unntaksvis to ganger.

I Sør-Trøndelag har kommunene tilsynsansvar for 465 fosterbarn.

210 av dem får ikke det tilsynet de har krav på.

I Nord-Trøndelag har kommunene tilsynsansvar for 380 fosterbarn.

179 av dem får ikke det tilsynet de har krav på.

Ny lovgivning i 2014 presiserer at alle tjenester og tiltak etter barnevernloven skal være forsvarlige både når det gjelder innhold, omfang og når tjenestene ytes.

Friske midler og enklere lovverk har ikke ført til at flere fosterbarn får tilsynet de har krav på. – Alvorlig svikt hos kommunene, sier barneminister Solveig Horne. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Foto: Adresseavisen