Den første medisin-appen for mobiltelefoner i Norge er utviklet i samarbeid mellom sykehuset og NTNU Technology Transfer.

Etter jul vil de første pasientene teste ut appen. Pilotprosjektet omfatter en type cellegift som er mye brukt av pasienter med brystkreft- og kreft i mage og tarmsystemet. Medikamentet tas hjemme og er i tablettform. I kreftbehandling er det en trend med mange nye typer tablettkurer.

Risiko for feil

–Det er en risiko når vi sender folk hjem med farlige medisiner. Målet er å få en enda tryggere medisinering og en bedre registrering av bivirkninger, sier overlege Nina Kongshaug. For et halvt år siden kom hun til NTNU Technology Transfer med ideen om en app.

Det er behandlende lege på sykehuset som skal ha ansvaret for å legge inn dataene for medisineringen i appen. Når pasienten er hjemme, varsler appen når det er tid for å ta medisin, og hvor mye som skal tas. Glemmer pasienten å ta medisinen sin, kommer det purring.

Via appen skal pasienten også registrere eventuelle bivirkninger. Er de alvorlige, viser appen et telefonnummer på sykehuset som skal ringes.

Dobler i prøveperioden

I dag blir kreftpasientene som tar kurer hjemme oppringt fra sykehuset for å sikre at medisineringen følges opp. I testperioden vil det være et dobbelt system, med både app og telefonoppringninger. I fremtiden ser Kongshaug for seg at appen vil erstatte oppringningene. I prøveperioden blir det også dobbel sikkerhet ved at de gamle medisindosettene beholdes.

–St. Olavs Hospital har veldig sterk fokus på å unngå feil i medisineringen. Visjonen er null feil. Jo flere aktører, jo større risiko, derfor må vi ha vanntette systemer som fungerer uavhengig av enkeltpersoner. Jeg tror også at appen kan bidra til at pasientene føler seg tryggere, sier Kongshaug.

Logger bivirkninger

Når legen i dag spør pasienten om bivirkninger, kan svarene upresise og tilfeldige. Daglig registrering via en app gir et bedre bilde av hvordan pasienten egentlig har det, mener de som står bak utviklingen. Registreringen er også nyttig for pasientens primærlege.

En app for alt

Siri Ann Mauseth og Jørgen Nordahl i NTNU Technology Transfer kjenner ikke til at det finnes tilsvarende medisin-apper i verden. Statens legemiddelverk har ønsket prosjektet velkommen.

–Det spesielle er at ideen kom fra fagmiljøet og at utviklingen av tjenesten er skjedd i tett samarbeid med sykehuset, sier Mauseth.

–Nå tester vi ut dette i lite format på St. Olavs Hospital. Når vi har fått erfaring med bruken, kan systemet innføres ved hele sykehuset, og til sykehus ellers i landet.

Pilotprosjektet inngår i doktoravhandlingen til Nina Kongshaug. Hun skal foreta målinger som vil vise om risikoen for feil reduseres, og om registreringen av bivirkninger blir bedre med det nye systemet.

I perioden 2009-2013 måtte St. Olavs Hospital betale ut erstatninger i tre tilfeller på grunn av feilmedisinering av cellegift. I ett av tilfellene gjaldt det et medikament som ble tatt hjemme.