Klikk på grafikken for å se den i større format.

Rådmannen foreslår å flytte Olderdalen-elever til gamle Ranheim skole, mens et byggefelt på Grilstad foreslås flyttet til Charlottenlund skole. Dette utløser igjen den dominoeffekten at elever fra øvre Charlottenlund flyttes til Brundalen skole.

– Kapasiteten på Ranheim skole er maksimalt utnyttet og det skjer fortsatt en rask vekst i elevtallet på skolen. Det er spesielt behov for å få redusert elevtallet på de laveste klassetrinnene. Det er i skrivende stund registrert 120 barn i skolekretsen som skal fylle skolens 90 elevplasser høsten 2015, skriver rådmannen i en saksfremstilling for formannskapet.

Overfylt skole

Det er vedtatt at det skal bygges ny skole mellom Charlottenlund og Ranheim, og målet er at denne skal stå ferdig til 2019. Men voldsom boligbygging de siste årene har ført til en høy elevtallsvekst i området. Derfor er kommunen nødt til å gjøre tiltak før den tid.

Ranheim skole som stod ferdig i 2010, har langt flere elever på de laveste trinnene enn skolen er bygd for.

Flytter grensene

Nå legger rådmannen frem tre forslag som skal gi litt bedre plass i korridorene ved nye Ranheim skole:

Flere ganger er det gjort forsøk på å flytte Olderdalen til Vikåsen skole. Dette har møtt massiv motstand i Olderdalen Nå foreslår rådmannen at skolestarterne pluss elevene i 2. og 3. trinn fra Olderdalen høsten 2016 inntar gamle Ranheim skole. Dette dreier seg om 20–30 elever per trinn. Senere flytter elevene inn i ny skole.

Elever fra det nye boligfeltet på Grilstad sør for jernbanen flyttes til Charlottenlund barneskole. Dette iverksettes fra høsten 2016, og det er skolestarterne som flyttes.

Skolestartere fra øvre Charlottenlund tas fra 2016 ut av Charlottenlund skole, og flyttes til Brundalen skole. Elevene skal organiseres i samme gruppe, og gruppene vil bli flyttet til den nye skolen når den står ferdig.

Reagerer kraftig

Småbarnsforeldre i Grilstad park reagerer kraftig på at deres barn kan bli flyttet til Charlottenlund skole.

– Det kan synes som om det primært er en vurdering basert på sjonglering av tall for å få kabalen til å gå opp, skriver foreldrene i et fire sider langt brev til politikerne i Trondheim.

De peker på flere argumenter mot at boområdet skal flyttes ut av Ranheim skolekrets og til Charlottenlund. Skoleveien vil bli nesten dobbelt så lang, den vil bli langt mer utrygg og det blir behov for å kjøre barna i mange år. De peker på at barna blir flyttet til en skole som er så sprengt at det benyttes paviljonger, og frykter en splittelse av barna i boligfeltet, fordi mange barn vil få starte på Ranheim fordi de har eldre søsken der.

– At Grilstad park er en del av Ranheim skolekrets var nok for mange en viktig og avgjørende grunn til at de valgte å bosette seg i området. Å nå bli tatt ut fra Ranheim for å gå på skole i en annen bydel, vekker sterke følelser for beboerne på Grilstad park, skriver foreldrene.

Krevende

Politikerne er forberedt på stort skoleengasjement på Ranheim og Charlottenlund fremover.

– Det er krevende å finne en løsning som ingen blir misfornøyd med. Dette griper inn i hverdagen til folk. Men jeg håper at når vi nå bygger en ny skole, så vil det bli en bra løsning, sier kommunalråd Yngve Brox (H).

Han mener det er viktig at formannskapet blir enige om en løsning.

– Vi må lytte til foreldrene, elevene og skolene, og komme frem til løsninger som fungerer. Dette er en type sak hvor det er viktig at vi politikere blir enige, sier Brox.

Kommunalråd Eirik Schrøder (Ap) har allerede møtt noen av foreldrene som blir berørt av endringene i området. Han skjønner engasjementet.

Splitter elevgrupper

– Det er første gang på 20 år vi etablerer en ny skolekrets i Trondheim, og i slike saker er det alltid noen som ikke blir fornøyd. Noen må flyttes på. I verste fall kan vi ende opp med å splitte opp elevgrupper og bryte opp idrettslagstilhørighet. Det viktigste er at vi finner en løsning som blir varig. Da vi åpnet Ranheim skole, var skolen full etter to år. Vi må unngå at det skjer igjen. Derfor må vi sørge for at vi etablerer skolekretsgrenser som holder seg over tid, sier Schrøder.

Ny skoletomt

Politikerne skal også ta stilling til tomtevalg for den nye barneskolen i området mellom Charlottenlund og Ranheim. Fem ulike områder er aktuelle, fra Jakobsli i sør til Presthus i nord. Alle forslagene innebærer at kommunen må kjøpe tomt, og at det må etableres en infrastruktur med både vei, vann og avløp.

Ifølge Brox er Høyre og Ap nå enige om å be rådmannen gå videre med alternativ 4 og 5 som ligger lengst nord, i området Presthus/Overvik.

– Vi er nødt til å se på økonomien i dette, påpeker Brox.

Saken behandles i formannskapet i Trondheim tirsdag.

Gamle Ranheim skole vil trolig bli gjenåpnet høsten 2016 med elever fra Olderdalen. Foto: Hilde Skjesol