Slik lyder Salmenes bok 30:6 i den norske bibeloversettelsen: «Om kvelden kommer gråten som gjest, om morgenen blir det frydesang».I senator Ted Cruz’ amerikanske bibel klinger setningen bedre: «Weeping may endure for a night, but joy cometh in the morning».

På Values Voter Summit (VVS), den kristne høyresidens årlige storstevne i Washington i helgen, ble setningen brukt som refreng i Cruz’ tale, som brakte tilhørerne til ekstasens rand, forteller politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende.Gråten er for kristne som forfølges i USA og i verden, ofre for den føderale regjeringens skattlegging og øvrige overgrep, Israel som sviktes, de ufødte som drepes og så videre - og fryden, den skal komme, først med republikanske seirer i mellomvalgene til Kongressen i høst, og så i presidentvalget i 2016.

Ted Cruz nevnte ikke Barack Obama ved navn, kun som del av ordet Obamacare, presidentens program for å gjøre sykeforsikring tilgjengelig for flere. Høyresiden mener Obamacare betyr omfordeling med tvang og byråkrati. Ted Cruz lover å avskaffe hele sulamitten.Cruz ble avbrutt av «yeah!» og «amen!» og stående applaus for omtrent annenhver setning, og landet slik: «Jeg er optimist på grunn av dere. Jeg er optimist på grunn av det amerikanske folket. Og jeg er optimist fordi jeg er sikker på at Gud ikke har fullført sine planer for Amerika. Vi står trygt på skriftens løfter: Weeping may endure for the night, but joy cometh in the morning. Takk, og Gud velsigne dere!»

Ted Cruz var ikke den eneste av Republikanernes mulige kandidater som sto på talerstolen under VVS, heller ikke den eneste av dem som talte godt og skapte begeistring.Delegatene jublet også for Duggar-familien som har 19 barn, for Benham-brødrene som ble fratatt sitt TV-show om hjeminnredning fordi den ene av dem under en offentlig bønnesamling hadde uttalt seg mot ekteskap for homofile, og for andre slike kristne hverdagshelter. Men det var Ted Cruz de fleste trakk frem, da jeg snakket med folk i mingleområdene utenfor møtesalen. Her var det forresten også et drøss av utstillere, noen av et kaliber som kunne gjort selv Carl I. Hagen litt engstelig.

Våpenlobbyen var der, flere organisasjoner eller aksjonsgrupper som skal verne familien mot homofiles fremmarsj var der også, for ikke å snakke om dem som er hundre prosent for Israel og hundre prosent mot abort.Jeg ble kontaktet av en ung kvinne fra organisasjonen «Morality in Media». Hun hadde hørt at jeg var fra Norge, og ville gjerne takke for den norske sexkjøpsloven, som hun mente var et godt eksempel for verden. Jeg sa høflig at jeg var mot loven, men at jeg med glede skulle videreformidle takken til dem som takkes bør. «Great», strålte hun.

På Values Voter Summit traff jeg også nordmenn. En gruppe fra Kristelig Folkepartis ungdom var på tur for å lære, mens Finn Jarle Sæle, Anita Apelthun Sæle og Bjarte Ystebø fra avisen Norge i Dag er mer eller mindre fast inventar. VVS har inspirert Ystebø til å arrangere Oslo Symposium, som skal gå av stabelen igjen neste år.

Mens Hillary Clinton er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016, synes det å være helt åpent på Republikanernes side.Noen av dem det snakkes om, var på talerstolen i Washington denne helgen: Mike Huckabee, Rand Paul og Rick Santorum, for eksempel. Andre var der ikke, fremfor alle Paul Ryan, Mitt Romneys visepresidentkandidat i 2012, George W. Bush’ bror Jeb Bush og Marco Rubio. Det finnes flere.

Men Ted Cruz, altså. Kan det bli ham? Den 43-årige Texas-senatoren virker nok i overkant glatt, som en politikkens smørsanger. Både utseendet og talegavene kan gi et slikt inntrykk.Jonas Gahr Støre er rufsete sammenlignet med Cruz. Men texaneren er mer enn vanlig god på talerstolen. Og han har en personlig historie som skapt for en presidentvalgkamp.

Hans cubanske far deltok som tenåring i revolusjonen på Cuba, men ble senere fengslet og torturert av Fidel Castros håndlangere, før han kom seg til Canada og giftet seg med en italiensk-amerikansk kvinne. Begge foreldrene var - slik lyder i alle fall historien - gudløse og alkoholiserte. Da Ted var fire, forlot faren dem og dro til Texas. Men der ble han tatt hånd om av en venn, som tok ham med til en baptistkirke. Faren fant Gud, kom tilbake til Ted, og i det hele tatt.Men selv i mingleområdet i Washington traff jeg en tviler, advokat John B. Wells fra Louisiana: «Ted Cruz er til høyre for virkeligheten».

Presidentvalget avgjøres av tvilere i noen få, store vippestater. I de øvrige statene har ett av partiene full kontroll, eller de er for små til å bety noe. Den konvensjonelle visdommen er at Republikanerne må ha en moderat kandidat for å vinne, mens grunnplanet i partiet - anført av det såkalte Tea Party - trekker sterkt mot høyre.Ved de to siste valgene endte Republikanerne opp med kandidater få på partiets grunnplan egentlig likte: John McCain i 2008 og Mitt Romney i 2012. Begge er moderate sammenlignet med de andre som stilte, og begge tapte mot Barack Obama.

De fleste jeg snakket med på Values Voter Summit mener det nå er på tide for Republikanerne å gå til valg med en kandidat grunnplanet virkelig vil kjempe for.Ted Cruz er dessuten såkalt latino, noe som kan være et våpen i kampen om den store velgermassen med latinamerikansk bakgrunn. Om Hillary Clinton frykter å møte ham, er likevel tvilsomt. For amerikanske tvilere er hun virkeligheten Cruz står til høyre for.