Trondheimskvinnen jobber som seminarleder ved universitetet i Hongkong. I likhet med flere professorer og forelesere har hun avlyst flere seminarer for å gi studentene muligheten til å delta i demonstrasjonene.

- Jeg mener rett og slett studentene har viktigere ting å gjøre. Flere av dem har takket meg for det, forteller Yang.

Den tidligere britiske kolonien Hongkong ble tilbakeført til Kina i 1997. I dag har Hongkong delvis selvstyre fra Kina. I helgen brukte politiet i Hong Kong, for første gang siden 2005, tåregass mot demonstranter. Demonstrasjonen ble innledet 22. september av studenter som boikottet undervisningen og tok til gatene med krav om flere demokratiske rettigheter.

Se Julianne Yangs egne bilder fra gatene i Hongkong øverst i saken!

- Ekstremt fredelig

Julianne Yang har bodd sju år i Hongkong. I går ettermiddag dokumenterte hun gatedemonstrasjonene med å fotografere og tegne. Hun synes det er påfallende hvor fredelig demonstrasjonen foregår.

- Det var ekstremt fredelig. Hver gang jeg skulle klatre opp for å ta bilder ga folk meg en hjelpende hånd. Folk går hele tiden rundt og spør om du vil ha ansiktsmaske, frukt, vann og kjeks. Det er utrolig stor samarbeidsvilje.

Mange unge i Hongkong har blitt beskrevet som politisk apatiske. Men nå er engasjementet blant dem stort.

- Det er det som gjør dette så spesielt. Som seminarleder her vet jeg hvor mye det skal til for at de unge deltar aktivt i en demonstrasjon. Derfor protesten så inspirerende og beundringsverdig.

Tar med barna

26-åringen forteller om barn helt nede i tiårsalderen som blir med ut i gatene.

- Foreldrene sitter i telt med barna. Når internasjonale medier spør hvorfor, svarer foreldrene at de vil introdusere barna for hva politisk demokrati er. At de skal få se hva det er, forteller Yang.

Hun forteller at noen står i gatene og diskuterer politikk, mens andre bare sitter ned og virker rørt over at det som skjer i Hong Kongs gater.

Trondheimskvinnen ser også en blanding av sinne og redsel i befolkningen.

- Kina strammer inn folks rettigheter. På sosiale medier leser jeg at folk spør: hvis vi ikke står opp nå, når skal vi da gjøre det? Dette er 20 års oppbygd frustrasjon som nå tar fysisk form, mener Yang.

Tirsdag traff hun en gammel indisk mann som ikke likte det han så.

- Han var sterkt imot at Hong Kong skulle forandre det politiske systemet. Han mente det var mye verre før, og verre i India der folk får velge fritt. Jeg møter mange mennesker som alle er veldig engasjert.

Da Adresseavisen snakket med Julianne ved 1-tiden lokal tid var hun innendørs.

- Det er folk ute nå også, men det er på kvelden det er farlig. Jeg har bare dratt ut på for- og ettermiddagen. Men på vegne av studentene mine er jeg redd for hva som kan skje, sier Yang.

Men hun mener Kinas People`s Liberation Army, som har hovedkvarter i Admiralty i Hong Kong, ikke kan gjøre hva som helst.

- På grunn av lovene og reglene kan de ikke bruke rå vold her som i Kina. Internasjonale medier følger med. Verden følger med, sier Yang til Adresseavisen.

Julianne Yang (26) fra Trondheim. Foto: Privat