NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag vil ikke ha Hint med på laget.

Høgskolen i Nord-Trøndelag feiret 20-årsjubileum onsdag. Mye tyder på at det ikke blir noe nytt stort jubileum å feire som selvstendig høyskole. Regjeringen gir full gass for å omstrukturere universitets- og høyskolesektoren og ønsker færre og større enheter. Institusjonene er på hektisk jakt etter attraktive partnere å slå seg sammen med.

Hint har imidlertid ikke fått gehør hos NTNU og Hist for en trøndersk samling, og har heller ikke fått napp i Møre og Romsdal. Høgskolen i Sør-Trøndelag ønsker sterkt å fusjoneres med NTNU, og store deler av NTNU er positiv. Teknologimiljøet er derimot skeptisk.

Ser nordover

Manglende interesse sørfra har fått Hint-rektor Steinar Nebb til å kaste blikket nordover.

– Vi har en god dialog med Universitetet i Bodø. De har et regionalt utgangspunkt som oss, og har en fagportefølje som passer godt med vår. Samtidig vurderer vi fortsatt selvstendighet, og har fortsatt døren åpen for en løsning med NTNU og Hist. Men vi ønsker en frivillig fusjon, sier Nebb.

– Er det ikke rart hvis høyere utdanning i Nord-Trøndelag skal høre under en nordnorsk institusjon?

– Logisk så skurrer det. Men vi må tenke nytt. Kunnskap stopper ikke på fylkesgrensene. Skal vi bli del av Universitetet i Nordland, må det selvfølgelig være under et annet navn, og at man ser Midt-Norge som en markedsregion.

–Og hva sier politikerne i Trøndelag om det?

– Vi har ikke fått motreaksjoner, sier rektoren. Han tror sluttresultatet blir mindre sentralisert enn kunnskapsministeren har lagt opp til.

– Svekker ikke Trøndelag

Prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU mener det ikke er negativt for Trøndelag hvis Hint blir del av et nordnorsk universitet.

– NTNU velger å ikke se på dette som en regional sak. Vi har en nasjonal rolle og en internasjonal profil. Jeg tror ikke det svekker Trøndelag om vi har institusjoner som er ulike.

– Dere er ikke redd for tøffere konkurranse hvis det kommer et stort nordnorsk universitet som når helt til Stjørdal?

– NTNU er så privilegert at vi får studenter fra hele landet. Det skyldes vår profil, innholdet i det vi tilbyr og studiemiljøet. Jeg tror ikke kartet over utdanningsinstitusjoner vil endre på det.

– Hvorfor er Hist interessant for NTNU, og ikke Hint?

– Hist er nært og vi har allerede mye faglig samarbeid. Det kan skapes spennende synergier innen mange av fagtilbudene. Deler av Hint matcher, for eksempel lærerutdanning, og det finnes meget gode miljøer ved Hint. Men høyskolen har ikke teknologi i porteføljen. Helhetsbildet er heller ikke i samsvar med NTNU. Med sin distribuerte campus vil Hint passe inn i et universitet i nord. På dette tidspunkt i prosessen synes jeg imidlertid det er feil å avskrive alternativer.

Hist frir til NTNU

Rektor Helge Klungland ved Høgskolen i Sør-Trøndelag er ikke redd for at det kan oppfattes som arrogant fra Hist og NTNU at Hint ikke får være med.

– Du er ikke redd for at dette kan oppfattes som arroganse fra Hist og NTNU, at Hint ikke får være med?

– Det er ikke arroganse fra vår side, men en vurdering av hva som er effekten av en slik fusjon, slik departementet har bedt om. Hvis politikerne beslutter at alle tre institusjonene skal samles, vil vi bidra til at det blir best mulig, sier Klungland.

I strukturdebatten er også tanken om samlet universitetet for hele Nord-Norge luftet. Hvis Hint skulle bli inkludert i en slik konstruksjon, vil det bli et universitet med campuser fra Kirkenes til Stjørdal.