Det ble forsket for 27 222 kroner per sørtrøndersk hode i 2012, nesten tre ganger mer enn landsgjennomsnittet.

Sør-Trøndelag peker seg ut som forskningsfylket i Norge. Riktig nok har Oslo en høyere andel av den totale aktiviteten, men i forhold til folketallet er sørtrønderne klare vinnere. Det fremgår av den årlige indikatorrapporten for det norske forsknings- og innovasjonssystemet som offentliggjøres onsdag.

5,3 milliarder kroner

Forskningsaktiviteten i universitets- og høyskolesektoren og ved forskninginstituttene er spesielt høy i Sør-Trøndelag. Hver femte krone til sektoren havner i fylket. Denne forskningen utgjorde i 2012 over 5,3 milliarder kroner, med litt mer til universitetet og høyskole enn til instituttsektoren.

Sør-Trøndelag ruver godt også på budsjettene til Norges forskningsråd. 20 prosent av pengene brukes i fylket. Trondheim er samtidig byen med flest forskningssentre støttet av Forskningsrådet - flere enn i Oslo. Trondheim har fire Senter for fremragende forskning, syv Senter for forskningsdrevet innovasjon og seks Forskningssenter for miljøvennlig energi.

Attraktiv for bedrifter

Forskningsintensiteten i næringslivet ligger også høyest i Sør-Trøndelag.

I 2012 utgjorde dette 2,8 milliarder. Trondheim har en mye høyere andel av næringslivets egen forskning og utvikling enn næringsstrukturen skulle tilsi.

– Næringslivet som forsker mye finner det attraktivt å lokalisere seg i Trondheim. Hovedforklaringen er at NTNU og Sintef ligger der, sier Olav R. Spilling, forsker ved NIFU, (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning).

Det er bare i Oslo og Akershus det forskes mer i næringslivet enn i Sør-Trøndelag. Olje- og gassindustrien, IKT og høyteknologi dominerer blant dem som har plassert forskningsaktiviteten sin i Trondheim. Statoil forskningssenter på Rotvoll er det største lokomotivet.

Ifølge Spilling er forsknings- og utviklingsaktiviteten innen høyteknologi og IKT-bedrifter i Sør-Trøndelag dobbelt så høy som man skulle forvente ut fra næringenes størrelse.

Sterk vekst

Til tross for den betydelige aktiviteten, ligger Sør-Trøndelag helt øverst også i realveksten i forskning og utvikling, med en tredobling fra 2001 til 2012.

Utdanningsnivået i fylket ligger også bra an. Blant de sysselsatte er det 20 prosent flere enn landsgjennomsnittet som har høyere utdanning.

Indikatorrapporten er et samarbeid mellom Norges forskningsråd, Statistisk sentralbyrå og NIFU.

Trondheim gir tilgang på kunnskap

– For oss er det en forutsetning å ha tilgang til nyutdannede fra NTNU og Hist , sier Gard Ueland i Kongsberg Seatex.

Selskapet startet som Seatex og ble kjøpt opp av Kongsberg Gruppen i 2000.

– Vårt utspring er i Trondheim. Samtidig er det et naturlig sted å være for et selskap som driver med forskning og utvikling på vårt område. I tillegg til at byen er et gunstig sted å rekruttere sivilingeniører og ingeniører, har vi også samarbeid med Sintef på flere områder. Det er også en fordel å være del av det høyteknologiske miljøet som har vokst frem i Trondheim. Flere andre bedrifter driver med ting som er relevante oss, sier administrerende direktør Gard Ueland.

Eksperter på posisjonering og sensorer

Filosofien til selskapet er å være god på nøkkelområder, og kjøpe inn kompetanse på andre. Kongsberg Seatex er eksperter på posisjonering og sensorer, særlig i maritim sammenheng. Selskapet driver utviklingsarbeid for egne midler, men drar også nytte av Skattefunn og andre ordninger i regi av Norges forskningsråd. Selskapet deltar også i prosjekter under ESA og EU.

Kommunikasjonsdirektør Petter Haugan i Sintef er også fornøyd med utviklingen.

– Det er en god realvekst for aktiviteten i universitets-, høyskole- og instituttsektoren. Veksten i prosent er lavere enn for næringslivet, men forskningsmiljøene i Trondheim har uansett en sterk nasjonal posisjon. På instituttsektoren, hvor Sintef hører hjemme, ligger 21 prosent av Norges forsknings- og utviklingsaktivitet i Trondheim.

Sør-Trøndelag ligger på toppen i forskningsaktivitet. Kongsberg Seatex på Pirsenteret hører til Kongsberg-gruppen og har sin forsknings- og utviklingsavdeling i Trondheim, - et typisk eksempel på bedrifter som legger forskning til Trondheim. administrerende direktør Gard Ueland Foto: VEGARD EGGEN