Kampflyene skaper støyproblemer. Foto: Dan Ågren

På snaue to år gjennomføres et omfattende planarbeid andre kommuner normalt bruker dobbelt så lang tid på. Et norgesmesterskap i planlegging er i sluttfasen, og kommunen er i rute!

Utvikling av lokalsamfunnet er avgjørende hvis Forsvaret skal lykkes med å rekruttere de beste hodene – og beholde dem. Vi har klare strategier for hvordan vi skal skape et attraktivt lokalsamfunn for kampflybasen og de nye ansatte. Vi har allerede fått nasjonal oppmerksomhet for planene om en fortettet og bærekraftig kystby med 900 nye boliger, utradisjonelle møteplasser og et unikt nærfriluftsområde i Brekstadfjæra, i tillegg til 300 dekar nytt næringsareal for å sikre næringsvekst og utvikling. Ørlandsambassadører er etablert og mer enn 300 ørlendinger har tegnet seg som interessert til å ta imot nye ørlendinger på en inkluderende måte.

Ja, kampflybasen byr på mange muligheter for samfunns- og næringsutvikling, men den bringer også store utfordringer for en liten kommune. Etter to års dialog med staten og Forsvarsbygg, er det ennå uenighet rundt flere vesentlige konsekvenser av kampflybasen. Kommunen er nå i innspurten med reguleringen av Ørland hovedflystasjon. I denne omfattende planprosessen, med konsekvensutredninger, er mange nye forhold belyst og ulike interesser har gitt sitt syn. Kommunen har fått bekreftet utfordringene fra flere statlige og regionale instanser.

Både Folkehelseinstituttet og Sør-Trøndelag fylkeskommune mener at Hårberg barneskole, som ligger rett ved porten til kampflybasen, ikke er egnet til undervisning. Forsvarsbygg har tilbudt 65 millioner for kjøp av skolen. En ny skole koster i underkant av 150 millioner. Hvordan kan en liten kommune håndtere dette?

Under byggingen av kampflybasen vil det kjøres 90 lastebillass hver time, 10 timer i døgnet. For å sikre god framkommelighet og sørge for trafikksikkerhet støtter Sør-Trøndelag fylkeskommune lokalsamfunnet i at Tungaveien må være transportåre. Tilsvarende mener Fylkesmannen at en gang- og sykkelvei fra Hårberg til Uthaug bør bygges. Penger til opprusting av Tungaveien og gang- og sykkelvei finnes ikke hos Forsvarsbygg. Hvordan kan en liten kommune finansiere dette?

Landbruksutfordringene er store. Kampflybasen ligger i Midt-Norges beste matfat. Landbruksareal bygges ned, støy påvirker husdyrdrift og kulturlandskap med en rekke verneverdige bygninger utfordres. Forskere fra Norsk institutt for landbruksforskning og Bygdeforskning sier at landbruksutfordringene på Ørland er noe av det mest krevende de har opplevd til nå. Det er behov for kompetanse og ressurser for å møte framtida. Hvordan kan en liten kommune løse dette?

Ørland er også vertskap for flere internasjonale verneverdige og verdifulle fugleområder, med Ramsarverdi. Fylkesmannen mener at flystøyen over ett av disse områdene, Grandefjæra, er så høy at fuglene og friluftsinteressene vil bli skadelidende og vil kreve at kommunen stiller med kompensasjonsareal. Hvordan kan en liten kommune løse dette alene?

De nye kampflyene vil gi økt støy der flyene tar av og lander. Et stort antall hus berøres. Forsvarsbygg ønsker å begrense omfanget av hus som gis tilbud om innløsning, ettersom prislappen er høy. Fylkesmannen mener støyretningslinjens anbefaling bør følges, og vurdere innløsning av alle hus i rød støysone på grunn av utendørs støynivå. Fylkesmannen og Folkehelseinstituttet er heller ikke enig med Forsvarsbygg om nivå på maks innendørs støynivå etter fasadeisolering. Støyberørtes interesser må ivaretas og Forsvarsbyggs saksbehandlingstid for innløsning av hus må gå raskt av hensyn til støyberørte.

Et attraktivt lokalsamfunn gjør Forsvarets rekruttering vellykket. Vesentlige merkostnader av kampflybaseetableringen vil svekke kommunens mulighet for å være en god og attraktiv vertskommune. Ørland mener overnevnte utfordringer må synliggjøres i statsbudsjettet og formidlet dette til lydhøre stortingspolitikere denne uka. Nå venter oppfølgingen.