Et nyfødt barn innebærer en ny livssituasjon for de aller fleste.

Mange par trodde de var godt forberedt på hva som ventet dem. Men må innrømme at det lille barnet blir mer altoppslukende enn de hadde forestilt seg. Noen slet kanskje på forhånd med å få til en god kommunikasjon med partneren.

Flere førstegangsforeldre sier de ønsker å dele erfaringer med andre i samme situasjon. Når et godt forhold skal bygges, konflikter takles og de må samarbeide enda mer, trengs noen gode redskaper. Det kreves innsats å være både kjærester og samarbeidspartnere under småbarnsperioden.

– Med kurset Godt samliv har vi et tilbud til nybakte foreldre. Vi driver ikke med terapi, men et oppmuntringskurs til de som har fått sitt første felles barn. Målet er å styrke parforholdet og hindre samlivsbrudd, sier kurskoordinator Marie Brøske Söderström i barne- og familietjenesten i Trondheim kommune.

På hvert kurs som strekker seg over to kvelder eller én lørdag, deltar tre til åtte par. De fleste deltakerne er i alderen 25 til 40 år.

Var skeptisk

– Jeg var veldig skeptisk til å bli med på kurset. Jeg trodde det dreide seg om gruppeterapi, men kurset var veldig bra. Dette anbefaler jeg til alle nybakte foreldre, sier Håvard Granøien (34) på Byåsen.

Kona Linn Sophie Granøien (32) sier det var hennes far, som jobber på familievernkontoret, som anbefalte dem å melde seg på.

Man må ikke bare bli inne i bobla med ungen. Du må sette av tid til deg selv og pleie parforholdet.

– På kurset fikk vi nyttige verktøy for hvordan vi kan unngå problemer i parforholdet, som også kan overføres til arbeidslivet og forholdet til venner og familie, sier Linn Sophie.

Viktig tiltak

Tilbudet ble i sin tid etablert av Bondevik to-regjeringen i 2004, og lansert som et nasjonalt satsingsområde i tre år. Nå er det opp til den enkelte kommune om de vil videreføre tilbudet. Trondheim kommune synes tiltaket er så viktig at politikerne har bevilget penger hvert år.

Du trenger ikke oppgi noen bestemt grunn til å melde deg på, men man må allerede ha fått barnet, og det bør være mellom tre og atten måneder.

Tre kritiske år

Siden 2006 har Øystein Wammer-Pettersen fra Barnehuset i Trondheim og Siri Leraand som jobber med vold i nære relasjoner ved Regionsenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), holdt kursene.

– Mange par går fra hverandre i løpet av de tre første årene etter fødselen. Disse årene regnes som de mest kritiske i parforholdet. Samtidig har vi registrert færre samlivsbrudd i Norge de senere årene, forteller Siri Leraand.

Hun og Wammer-Pettersen ser ikke bort fra at samlivskursene har bidratt til å redusere tallet på samlivsbrudd. De benytter seg av forskningsresultater fra de tidligste årene når de legger opp kurset, som er inndelt i fire bolker:

Den store forandringen: Fra par til familie. Kommunikasjon: Å holde forbindelsen. Krangel og konflikt: Hvordan håndtere det? Kjærlighetens ABC: Fornuft og følelser.

Intimitet og nærhet

– Vi har faste tema vi går gjennom. Flere av deltakerne er ressurssterke par, og enkelte strever med kommunikasjonen. Og de har heller ikke avklart forventningene til det å bli en familie, sier Wammer-Pettersen.

Leraand tar opp intimitet, nærhet og seksualitet. Hun mener det er en myte at det bare er kvinner som mister sexlysten etter en fødsel. Mange har bare overskudd til barnet, og noen barn er mer krevende enn andre.

Samlivsbrudd påvirker voksnes livskvalitet, familiens økonomi og sykefravær. Flere sier rett ut at det var et sjokk å få barn. Noen par sliter, de møter store utfordringer.

– Den største gaven man kan gi et barn er at det kan vokse opp i et trygt og godt hjem, sier Wammer-Pettersen, og legger til at det er viktig at man gir partneren oppmerksomhet i hverdagen.

Populært: Kurset Godt samliv for ferske foreldre som Trondheim kommune arrangerer, er ettertraktet. Foto: Morten Antonsen
Oppmuntrer: - Vi driver ikke med terapi, det er et oppmuntringskurs til dem som har fått sitt første felles barn, sier kurskoordinator Marie Brøske Söderström i barne- og familietjenesten i Trondheim kommune. Foto: Morten Antonsen
Anbefales: Linn Sophie og Håvard Granøien mener de kommuniserer godt. Likevel var kurset svært nyttig, og noe alle foreldre bør delta på. Lotta er bare to uker, og Ludwig på snart 15 måneder er i barnehagen. Foto: Kjell A. Olsen