I det nye statsbudsjettet venter det ingen overraskelser.

Når den svenske regjeringen presenterer sitt statsbudsjett i dag vil forsvarsbudsjettet sannsynligvis ikke by på gullkantede pengesekker. Dette til tross for at forsvaret har brukt de siste fem dagene på å  fortsette søket etter ubåten i Stockholms skjærgård.

Trusselen fra øst

– Hvis man mener at ubåten er oppdiktet for å få mer penger til forsvaret, tar man feil, sier Göran Eriksson, politisk kommentator i Svenska Dagbladet.

Mens en stor del av marinens mest avanserte skip beveger seg rundt i Ingaröfjärden vokser diskusjonen om forsvarets utvikling i Sverige.

Noen anklager politikerne for å ha undervurdert trusselen fra øst, satset alt for mye på utenlandske militærintervensjoner og neglisjert hjemmeforsvaret. Andre mener at militæret bevisst overdriver trusselen og skaper uro for å få en større pengesekk de kommende årene.

Faktum er at det svenske  forsvaret har blitt kuttet vesentlig siden slutten på den kalde krigen. I 1998 satset Sverige 2,5 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvaret.

I 2013 hadde den samme  andelen minket til 1,17 prosent. Til sammenligning bruker  Danmark 1,4 prosent på sitt forsvar, mens Russland bruker 4,4 prosent.

Rustet ned

Etter den kalde krigen begynte Sverige – som sine nordiske  naboer – en nedrustingsprosess. Kaserner er blitt nedlagt, og siden 2010 har også Sverige  avskaffet verneplikt for å heller satse på en profesjonell  yrkesarme.

Samtidig kjemper det svenske forsvaret mot nye innsparingskrav fra politikerne. Disse kravene er allerede besluttet og skal gjennomføres de kommende årene. Etter krisen i Ukraina og Russlands annektering av Krim er imidlertid trusselbildet et helt annet, og i vår ble Försvarsberedningen – et forum som inkluderer alle svenske partier – enige om nye satsinger.

Den avtalen er del av det nye statdsbudsjettet som Stefan Löfven presenterer kommende torsdag. Likevel tror Göran Eriksson at det ikke blir noen endringer i den forsvarspolitikken som Socialdemokraterna og Miljöpartiet vil gjennomføre, til tross for dagens situasjon og de stadige krenkelsene av svensk luftrom.

– De siste årene har Socialdemokraterna forbigått Moderaterna som det store forsvarspartiet, og Stefan Löfven har selv jobbet i forsvarsindustrien. Hans regjering kan få problemer hvis man satser for mye på forsvaret, da regjeringspartner Miljöpartiet, samt støttepartiet Vänsterpartiet, ikke ønsker et sterkere militært forsvar, sier Eriksson.

Årevis med nedskjæringer

Tidligere forsvarsministere fra både borgerlige og sosialdemokratiske regjeringer gikk i går ut og kritiserte de mange årene med sparing som nå gjør at Sverige militært ligger bak sine naboland.

Den tidligere moderate forsvarsministeren Mikael Odenberg, som gikk av i protest mot nedskjæringene, mener at  forsvaret ikke har klart  omstillingen til det nye verdensbildet.

– Politikerne har fortsatt med å skyve problemene unna seg. Det finnes en blåøyd naivitet i den svenske folkesjelen, og den finnes i alle partier, sier Mikael Odenberg til Aftonbladet.

Spørsmålet om svensk NATO-medlemskap har også blitt nevnt av flere forsvarseksperter og tidligere ministere, men Göran Eriksson mener svensk medlemskap ikke vil skje i den nærmeste framtid.

– Sverige kommer ikke til å bli NATO-medlem. Det finnes det verken politisk eller folkelig flertall for, sier Eriksson.

Fortsetter jakten

To nye, interessante observasjoner ble gjort i Stockholms skjærgård tirsdag, opplyser det svenske forsvaret Søket fortsetter dermed for fullt etter hva som kan befinne seg under havoverflaten.

– Det vi nå søker etter, er noe eller noen som krenker Sveriges territorielle integritet. Det er helt uakseptabelt, sa kontreadmiral Anders Grenstad under en pressekonferanse tirsdag.

Kontreadmiralen opplyste at forsvaret har fått inn hundrevis av tips, men sa det er to som peker seg ut.

Søndag ble det gjort tre observasjoner, og forsvaret viste frem et bilde som et vitne hadde tatt. Ingen bilder er tatt denne gangen, men observasjonene blir nå analysert, ifølge Grenstad.

Alle de fem tipsene så langt er basert på tips fra publikum.

Spekulasjonene om at Russland står bak den fremmede undervannsaktiviteten i skjærgården, ville Grenstad ikke kommentere.

– Først når det er bekreftet at det virkelig er snakk om en krenkelse, kommer forsvaret til å angi hvilken nasjon det dreier seg om, sa han.

Søket i Stockholms skjærgård har pågått i nesten fem døgn og kommer til å fortsette videre en stund til, opplyste Grenstad. Nok en gang ble det gjentatt at det ikke dreier seg om en ubåtjakt, men om en «etterretningsaksjon».

– Funnet «noe»

Det svenske forsvaret fikk kontakt med «noe» under søkeoperasjonen i Stockholms skjærgård tirsdag, ifølge Dagens Nyheter.

– Vi har en opplysning om at de har fått kontakt med noe, eksakt hva det skal være, vet vi ikke helt, sa en reporter fra avisen som var i viken Ingaröfjärden som ligger i Skjærgården.

Avisen erfarer at det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at det har «fått kontakt». Noen timer senere var dykkere på plass i området.

Forsvaret har ikke bekreftet opplysningene fra avisen.

Minst fem fartøy lå tirsdag ettermiddag nokså tett i området, ifølge TTs reportere som var på stedet.

–Noen beveger seg langsomt, noen ligger stille. Vi er blitt bedt om å holde oss på 1000 meters avstand, fortalte reporterne.

Russisk sender

Ifølge Aftonbladet skal bakgrunnen for aksjonen være at et svensk marinefartøy fredag forrige uke kjørte på en russisk sender i Stockholms skjærgård.

Det svenske forsvaret skal først ha trodd at fartøyet, en stridsbåt 90, kolliderte med en ubåt, ifølge avisen.

Imidlertid viste objektet seg å være en fast undervannsinstallasjon som hadde slitt seg og flytt opp til overflaten, opplyste en ikke navngitt kilde til avisen.

Objektet skal måle rundt 50 centimeter i diameter, og kilden sa til avisen at det hovedsakelig søkes etter flere russiske sendere under overflaten i skjærgården utenfor Stockholm.

Forsvarssjefen reagerer

Ifølge forsvarssjef Sverker Göranson stemmer det ikke at et svensk fartøy skal ha kjørt på en russisk sender.

– Så vidt jeg kjenner til, er det feil, sa han til Aftonbladet etter et møtet med Riksdagens forsvarskomité tirsdag.

Han opplyste at søkeoperasjonen pågår, og at det gjøres vurderinger underveis om hvorvidt den skal fortsette.