Dette diskuteres i Strindheim Hageby borettslag. Nå avvikles ekstraordinær generalforsamling i borettslaget for å løse floken.

Vedstabling er en mangehundreårig tradisjon i Norge. Styret i Strindheim Hageby sørget for å bryte den da de vedtok at det ikke skulle være tillatt med utendørs vedstabler i fellesområdene i det ellers idylliske boområdet i Trondheim. Vedtaket skal ha blitt gjort ut fra sikkerhetshensyn, samt estetiske forhold.

Men ikke alle andelseierne var glade for dette. Femten andelseiere sendte en klage på vedtaket. Når klagen er signert av mer enn ti prosent av andelseierne, må saken behandles i ekstraordinær generalforsamling. Det skjer i dette tilfellet, og er bakgrunnen for at det blir ekstraordinær generalforsamling om saken torsdag kveld.

Mange gode argumenter

– Ja, det er ikke rart det er krig i verden, ler styreleder Tone-Line Fischer i Strindheim Hageby borettslag.

Hun ser humoren i uoverenstemmelsen som har oppstått, men mener styret har mange gode saklige argumenter for vedtaket som er gjort.

– Vedstabler kan komme til å utgjøre en fare for lekende barn. Hvor skal stablene stå, og hvor høye skal de være? Hvis det skjer noe, er det borettslaget som vil stå ansvarlig i og med at dette dreier seg om fellesområder, sier Fischer.

Hun minner også om at borettslaget ved ett tilfelle har vært utsatt for forsøk på brannstifting hvor det ble benyttet vedkubber fra en vedstabel i nærheten.

– Trøndelag brann- og redningstjeneste har på generelt grunnlag advart mot å ha stabler av brennbart materiale som ved og paller og lignenede stående ved bygninger, sier hun

Kan miste preget

Borettslaget har også vektlagt det estetiske der fellesområder vil bli betydelig påvirket dersom det åpnes for etablering av vedstabler, vedskjul og sykkelboder.

Strindheim Hageby består av 36 hus fordelt på to-, tre og fire-mannsboliger bygd på begynnelsen av 50-tallet. Borettslaget har 134 andelseiere.

– Vi er et litt spesielt borettslag med mye luft og grønt. Vi har store fellesområder som alle kan bruke. Skal vi privatisere disse område og fylle opp områdene med skur og vedstabler, vil vi miste mye av preget vårt. Hver leilighet har dessuten tre store boder der det skal være mulighet til å oppbevare blant annet ved, sier styreleder Tone-Line Fischer.

Strindheim eneste i landet

Adresseavisen har kontaktet en av andelseierne som har protestert mot forbudet mot vedstabling, men vedkommende mener dette er en intern sak som han ikke vil være med å debattere offentlig.

Men på klagen som er levert til styret fremgår det at man mener forbudet faller på sin egen urimelighet.

De viser til at et google-søk på nett på "forbud mot vedstabel i borettslag" har ett eneste treff i Norge: Nettsidene til Strindheim Hageby borettslag. Et annet google-søk på "barn skadet av vedstabel" gir null treff i hele landet.

OK sier TOBB

TOBB (Trondheim og omegn boligbyggelag) har ikke hørt om at det er forbud mot vedstabler i noen av de andre borettslagene.

– Nei, det har vi ikke vært ute for. Men umiddelbart synes jeg det høres ok ut at det ikke skal være lov, sier seksjonsleder Berit Lerfald i TOBB.

Hun begrunner dette med at det fort kan bli kaos dersom fellesareal kan utnyttes til vedstabler, sykkelskur og lignende. Vedstabler kan også være slik plassert at det hindrer rømningsvei.

Fint at det debatteres

Forbudet mot vedstabling i trebebyggele blir varmt mottatt i Trøndelag brann- og redningstjeneste uten at man ønsker å blande seg direkte inn i saken ved Strindheim Hageby.

– Det er veldig positivt at man som borettslag tar opp dette temaet. Spesielt med tanke på at det dreier seg om eldre trehus, er det fornuftig at man prøver å regulere lagring av ved, sier Anna-Karin Hermansen, leder for forebyggende avdeling ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Hun sier at dette er et tema som man belyste ekstra i vinter da man hadde branner i Norge som spredte seg fra bygning til bygning.

– Det er viktig at en ikke lagrer langs husveggene, og det er bra å tenke brannsikkerhet ute. I Trøndelag har vi en god del utrykningen til utvendige branner, sier hun.

Hermansen minner også om at dette har fått en egen passus i "Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn".

Hun oppfordrer samtidig alle borettslag til å friske opp internkontrollsystemet sitt.

– Det er nå vi går inn i årstiden med flest branner, sier hun.