Nå er det grunnmur og drenering som står for tur som i sin helhet skal gjøres på dugnad.

Speiderne er følgelig i stand til det kommunen ikke kan, ivareta sine eiendommer i Bymarka. Også Helkanseter er eid av speiderne. Det samme er Studenthytta på Lian og Skoghygga ved Døvehytta.

De kommunale eiendommene Holstvollen og Østre Tømmerdal skal nå rives på grunn av manglende vedlikehold over lang tid.

Utleie

Svein Harald Gunnes er leder i speidernes husråd. Han forteller at pengene har de skaffet selv, bortsett fra 40000 kroner som kommunen støttet prosjektet med. De sikre inntektskildene er utleie av eiendommene og medlemskontingenten. Bidrag fra kommunen, fond, legater og bedrifter, er ren bonus. Det er ikke lett å få napp.

–Vi søkte over 40 bedrifter og ti forskjellige fond og legater i forbindelse med oppussingen, uten å få et eneste positivt svar. Ingen prosjekter blir gjennomført før vi ser at vi kan klare det selv økonomisk. Så jobber vi parallelt med å finne flere finansieringskilder.

Avveining

Gunnes sier det alltid blir en avveining mellom hva som er organisasjonens primære mål og aktiviteter sett opp mot vedlikehold av bygg og anlegg. Årsaken er naturligvis at alle tiltak på eiendommene vil påvirke de øvrige speideraktivitetene.

Det skal ha vært gårdsdrift på Stykket siden tidlig 1800-tall. En tidligere hovedbygning brant ned i 1937. Dagens hovedhus ble reist samme år.

Gårdsdriften varte til gården ble solgt til Trondheim kommune i 1959. Deretter sto den tom til Norges speiderforbund fikk en avtale om forpaktning i 1968 med ansvar for vedlikehold. I 2003 kjøpte speiderne Stykket.

Mindre tilskudd

Trondheim kommune bidro i mange år med tilskudd til driften. Dette ble trappet gradvis ned etter 2004. I 2010 ble tilskuddsordningen rettet mot prosjekter. Dette ga et bidrag til utvendig opprusting av Hovedhuset med ny kledning og nye vinduer. I tillegg fikk Kårstua ny utvendig kledning og noen råteskader reparert.

Utover kommunens bidrag, er resten av utgiftene finansiert med lån, innbetaling fra speidergruppene og egenkapital. I tillegg mye frivillig dugnad. Enkeltprosjekt er gjennomført i samarbeid med videregående skoler. Dohuset fra 2012 ble reist i samarbeid med tømrerlinjen ved Charlottenlund videregående skole. Uteområdet ved Helkansetra ble rustet kraftig opp med bålplass og dam. Prosjektet til 120000 kroner ble gjennomført i samarbeid med anleggsgartnerlinja ved Skjetlein videregående skole.

Vinn-vinn

–Vi er veldig fornøyde med resultatene. Vi får gjort ting rimelig, elevene får nødvendig erfaring. Det blir en vinn-vinn-situasjon. Har du trua, får du til det du vil, sier Gunnes.

Sør-Trøndelag krets måtte i januar ta et valg: skulle man kvitte seg med Stykket eller beholde stedet og vedlikeholde. Det ble det siste, egentlig et valg for mange år fremover.

–Vi trenger stedet og plassen. Speiderarrangementene kan samle opp mot tusen deltakere. Vi har de fire-fem siste årene hatt en positiv medlemsutvikling, både lokalt og sentralt. Sør-Trøndelag krets har nå ca. 700 medlemmer.

Som leder av husrådet er Gunnes' oppgave er å drive kretsens eiendommer og prosjekter knyttet til disse.

Og de står i kø fremover. Grunnmuren under Hovedhuset må tas. Det skal males innvendig, og nytt kjøkken er underveis. Målet er å innrede flere sengeplasser i andre etasje.

Foto: Adresseavisen
Forfall: Trondheim kommune eier eiendommen Holstvollen nord i Bymarka. Bygningene er ikke vedlikeholdt på flere tiår. Nå blir gårdsbruket revet. Foto: Nils H. Toldnes
Nylig ble Hovedhuset til Speiderne i Bymarka pusset opp utvendig for 800 000 kroner. Foto: Nils H. Toldnes
Speiderne tar vare på eiendommen Stykket i Bymarka, nesten uten støtte fra Trondheim kommune. Foto: Nils H. Toldnes
Inne: Stua i Hovedhuset på Stykket. Snart blir det maling og nytt kjøkken i huset. Foto: Nils H. Toldnes
Stabburtrappa: Byåsen historielag har hentet det gamle stabburet på Stykket for restaurering. Foto: Nils H. Toldnes