Det mener Hans-Wilhelm Steinfeld, som opptrådte i fri dressur i Trondheim i går.

Etter at han sa opp i NRK, er han mer frittalende enn noen gang. Det fikk publikum i Dokkhuset merke da han holdt foredrag under et seminar i forbindelse med Transform-festivalen fredag.

Festivalen presenterer musikk fra alle verdenshjørner og ville gjennom seminaret «Ordets makt» skape debatt om hvordan mediene farger vår oppfatning av verden. Da Steinfeld fikk ordet, nølte han ikke et øyeblikk med å lange ut mot norsk navlebeskuelse.

– Vi har verdensrekord i arroganse og dumhet. Knapt noe annet land bruker pekefingeren så mye som vi gjør. Vi mener vi har rett i alt og at alle skal se tingene fra samme synsvinkel som oss. Det blir folk i andre land lei av. Vi er et lite land med fem millioner mennesker, og det er ikke sikkert at vi alltid vet bedre enn de mange hundre millionene i andre europeiske land, sa Steinfeld.

Mediene mangler dybde

Han utdypet utsagnet overfor Adresseavisen etterpå:

– Vi ser på alle internasjonale konflikter fra vår egen synsvinkel, og vi har et sterkt behov for å holde med noen. Men mange saker fortoner seg annerledes for dem som blir direkte berørt av konfliktene. Norske medier mangler dessuten dybde. Vi har et høyere utdanningsnivå enn noen gang, og folk lar seg ikke by hva som helst. Men for å ta papiravisene, i hvert fall i Oslo, så tilbyr de folk «ti måter å slanke seg på» og «ti måter å være utro på». Mediene bærer preg av at journalistene har dårlige grunnfag i sosiologi, sier Steinfeld.

Han var like ramsalt av sin kritikk av russiske medier.

– Deres dekning av krisen i Ukraina er preget av løgn, fortielse og fordreining. Russiske medier har løyet, og jeg har møtt folk som er oppgitt over den hjernevasken de blir utsatt for, sier han.

Dårlig samvittighet

– Dekker mediene Ukraina på denne måten ut fra nasjonalisme, fordi de vil tekkes publikum, eller blir de presset til det av myndighetene?

– De blir presset, og de stinker av dårlig samvittighet. Ukraina er et land på størrelse med Frankrike, og hva som skjer der har stor betydning for Russland. Putin vil for enhver pris unngå at Ukraina blir medlem av Nato, og det er blant annet derfor han skaper uro i landet. Det han gjør er like ille som da Sovjetunionen invaderte Ungarn i 1956 og Tsjekkoslovakia i 1968. Min dekning på Krim, der jeg hadde arbeidsdager på 18, 19 timer, førte til at russere kalte meg ukrainsk fascist, mens ukrainere kalte meg Putins hore. Da fant jeg vel en rimelig balanse.

Ikke Sovjetunionen

Steinfeld sa at selv om Putin gjør mye galt og kontrollerer mediene, særlig TV, har han ikke gjeninnført metodene som ble brukt i Sovjetunionen. Avisene kan skrive nesten hva de vil.

For å illustrere hvordan situasjonen var i Sovjetunionen før Mikhail Gorbatsjov og glasnost, fortalte han en historie som gikk på folkemunne den gangen: Vet dere hvorfor russiske tannleger er de dyreste i verden? Det er fordi de må trekke tennene ut gjennom endetarmen. Ingen tør å åpne kjeften.