Adresseavisens undersøkelser fant spor fra minst 5500 narkotikasalg det siste året, dophandler norsk politi og rettsvesen ikke har kjent til, eller etterforsket.

- Det som setter dette i et særskilt lys er at markedet for distribusjon av narkotika flytter seg fra gatenivå. Det synes som om terskelen for å drive straffbar virksomhet dermed blir betydelig lavere, fordi oppdagelsesrisikoen minker, sier politimesteren.

Usynlig marked

I gårsdagens utgave avslørte Adresseavisen det usynlige norske narkomarked: Skjult på en lite kjent del av internett har norske nettverk solgt kilovis av kokain, ecstasy, amfetamin og andre tunge stoffer til nordmenn i lang tid.

Vitenskapelige fagmiljø i Norge har ikke stor kunnskap om markedet som er kartlagt.

- Vi har ikke data om bruken av markedsplassene i Norge. Omfanget er ukjent, sier Ola Røed Bilgrei, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Etter at narkotikahandlene er gjennomført i ly av det mørke nettet, utnytter nettverkene et smutthull i det norske samfunnet og bruker Posten som narkokurerer. Stoffene pakkes og sendes til kundene i vanlige brev. Det er ingen kontroll eller inspeksjon av A-post i Norge. Pengene går fra kjøper til selger ved hjelp av bitcoin, en nær anonym digital valuta som bidrar til å gjøre transaksjonene vanskelig å etterforske.

- Det kreves store ressurser for å identifisere noen på bakgrunn av informasjon fra bitcoin. Jeg kjenner ikke til saker hvor politiet har angrepet bitcoin-transaksjonene og oppklart sakene, sier professor Kristian Gjøsteen .

Styrker kompetansen

Markedet på det «mørke nettet» kan kun avsløres av målrettet, internettbasert spaning og etterforskning. Sør-Trøndelag er blant politidistriktene i Norge som har høstet mest erfaring med denne typen etterforskning, gjennom dopingsaken «Operasjon Gilde». Narkonettverkene som skjuler seg på det «mørke nettet» bruker imidlertid langt mer avansert teknologi for å anonymisere nettadresser, filer og bilder som legges ut. Sammen med postrutinene og bruken av bitcoin, blir de svært vanskelig å spore.

Bemanningen ved datakrimavdelingen i Sør-Trøndelag er doblet siden dopingsaken. Også Kripos, hvor landets fremste kompetanse skal sitte, er i ferd med å oppbemanne for å møte utfordringer knyttet til alvorlig cyberkriminalitet. Internettbasert etterforskning er pekt ut som satsingsområde, får Adresseavisen opplyst.

- Vår kompetanse mot dette er styrket med ny fagkompetanse i 2014, sier Nils Kristian Moe.

Åpner for lovendring

Selv om etterforskningskompetansen skal bedres, er smutthullet de norske narkotikanettverkene har brukt til å gjennomføre over 5500 narkotikahandler på ett år, vidåpent. I Norge inspiseres ikke innenrikspost, men man skal ikke lengre enn til Danmark før dette skjer. Politimester Nils Kristian Moe tror det kan bli aktuelt å vurdere en lovendring.

- Hvis problemet er i nærheten av det Adresseavisen skriver om, så har dere tatt tak i en svært alvorlig og omfattende kriminalitet som er, og som har vært, forholdsvis ubehandlet. Gitt dette så bør alle tiltak som kan være mulige vurderes, også eventuelle lovendringer som kan gi oss mulighet til å etterforske sakene på en bedre og enklere måte.