Bedriften har i høst bygget et eget sykkelhus med plass til 170 sykler. Sykkelhuset inneholder også verkstedbenk og vaskemulighet.

I tillegg har Siemens kjøpt 60 nye låsbare garderobeskap til alle ansatte som ønsker å sykle satt opp i nye garderober med tørkeskap og god dusjkapasitet. Ansatte får også kjøpe sykkelklær med bedriftens profil til sterkt reduserte priser.

Alle som sykler får også tilbud om gratis sykkelservice to ganger i året, mekkekurs, trimrom med 16 spinningsykler og innleid instruktør to ganger i uken samt mulighet til å benytte bedriftens tjenestesykler.

Totalt har bedriften brukt over en million kroner på sykkelprosjektet.

Av bedriftens 750 ansatte har rundt 125 personer registrert seg som aktive jobbsyklister.

Les mer om utmerkelsen sykkelvennlig arbeidsplass

Sykkelbyen Trondheim

Første vinner av prisen

– Juryen mener Siemens med sine bredt anlagte tiltak rettet mot mange ansatte er et forbilde for andre bedrifter. Spesielt det nybygde sykkelhuset viser bedriftens vilje til å legge til rette for sykling, sa juryleder Lars Erik Sira fra Miljøpakken da han overrakte prisen, et styre og et sykkelsete på en plakett, til plassjef Olav Rygvold i bedriftens kantine fredag.

Juryen har bestått av representanter fra Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Syklistenes Landsforening og Miljøpakken. I år er første gang prisen blir delt ut.

Siemens ble valgt i konkurranse med 55 andre bedrifter som hadde meldt seg på i konkurransen.

–Det er veldig artig at vi får prisen. Jeg håper at den kan bli en inspirasjon for andre i bedriften som vurderer å begynne å sykle til jobben, sier plassjef Olav Rygvold, som mener det ikke er så mye ekstra som skal til for å tilrettelegge for sykling til jobben i en bedrift.

Rygvold, som selv er en ivrig helårssyklist har vært med å dra i gang bedriftens sykkelsatsing sammen med sykkelgruppa i bedriftsidrettslaget.

Parkeringsfond uavkortet til ulike sykkeltiltak

Bedriften vedtok i fjor å innføre parkeringsavgift på 450 kroner i måneden eller 25 kroner per dag for de ansatte. Inntektene, som hittil har kommet opp i flere hundre tusen kroner, går uavkortet til et parkeringsfond som disponeres av de ansatte.

Mesteparten av inntektene fra parkeringsfondet har hittil gått til sykkeltiltak på arbeidsplassen.

Noe av midlene går også til betale mat for de ansatte og deres familier på Estenstadhytta.

– Tiltaket er en del av vår satsing på miljøvennlig transport samtidig som det å gå på tur er et helsefremmende tiltak. Å kombinere en fot- eller sykkeltur i Estenstadmarka med en lunsjrast med gratis mat, er blitt meget godt mottatt av de ansatte.

Vi arbeider nå for å få på plass lignende avtaler med andre turhytter i trondheimsområdet, forteller Rygvold.

De øvrige bedriftene i «finaleheatet» til å vinne prisen for mest sykkelvennlige arbeidsplass var Skatteetaten, Proserv og Svanholm. Både de tre øvrige finalistene og rundt 30 andre bedrifter får hver sin miniplakett som anerkjennelse for bedriftens innsats for jobbsykling.

Sykkelvennlig arbeidsplass

Utmerkelsen «Sykkelvennlig arbeidsplass», i regi av Miljøpakken, er et tiltak som skal stimulere arbeidsgivere for å legge forholdene til rette for at ansatte kan sykle til jobben.

Arbeidsplassene som melder seg på blir vurdert etter kriterier på tre nivåer, fra en til tre stjerner, etter hvilke kriterier de fyller og hvor sykkelvennlig de er.

Plassjef Olav Rygvold, Siemens Miljøpakken/Trondheim kommune har kåret Siemens til Trondheims mest sykkelvennlige bedrift. Det er første gang prisen deles ut. Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN
Plassjef Olav Rygvold, Siemens Lars Erik Sira, Miljøpakken Kenneth Stoltz, Næringsforeningen Geir Richard Haugen, Syklistenes Landsforening Miljøpakken/Trondheim kommune har kåret Siemens til Trondheims mest sykkelvennlige bedrift. Det er første gang prisen deles ut. Foto: VEGARD EGGEN