Her målte Lars Finne fra Trondheim Røde Kors Hjelpekorps ti centimeter mørk stålis på fredag.

Isen er ikke blank – et rimlag dekker isflaten. Og det ligger mange store og små steiner på isen. Ubetenksomme voksne og barn har kastet stein utover, og ikke tenkt på at skøyteløpere og stein ikke går særlig bra i lag.

Lyd av vinter

Før den erfarne ismåleren i det hele tatt dristet seg ut på vannet, kontrollerte han isen med en boring tett ved land. Her målte han bare fem centimeter. Så utstyrte han seg med sikkerhetsutstyr – flytevest med kniv, sikkerhetsline, samt at en kollega stod klar med kasteline.

Men ved boring midt på vannet, endret bildet seg totalt. Det viste det seg at det var risikofritt å bevege seg ut på.

Først kakket Finne i isen med boren – og den ga fra seg en god klang.

– Fin lyd. Lyd av vinter, smiler han.

Svart stålis

Han boret deretter et nytt hull, og målte med tommestokken.

– Ti centimeter. Det er svart stålis, og nesten ikke luftbobler. Her på Blomstertjønna er det trygt, slår Lars Finne fast.

Hjelpekorpset i Trondheim har avtale med Norges vassdrags- og energiverk (NVE) om å måle isen. Finne har holdt på med dette i flere år.

Dette er den første målingen som gjøres denne vinteren. Men fra nå blir det måling av is hver onsdag. Først måles Theisendammen og Baklidammen, og onsdagen etter Skjelbreia, Kvistingen, Store og Lille Leirsjø og Vintervatnet.

Advarende pekefinger

Selv om Blomstertjønna har godkjent is, kommer Lars Finne med en advarende pekefinger:

– For oss i Røde Kors er ti centimeter istykkelse et minimum. Vi vil operere med god margin. Fordi om det er trygt på Blomstertjønna, er vi skeptiske til å anbefale andre vann. Vi håper folk ikke overfører opplysningene fra denne tjønna til andre vann. Selv om de ligger like i nærheten, kan forholdene være helt annerledes.

– Jeg ville for eksempel være forsiktig med å bevege meg ut på Baklidammen allerede nå. Det har vært plussgrader, og det har heller ikke vært så mange dagene med mange minusgrader, sier han.

Bruk hodet

Arne Waldemar Olsen har gått på skøyter på vannene i Bymarka i 50 år. Han har startet tidlig på høsten, men aldri gått gjennom isen.

– Folk må bruke hodet. Inn- og utløp kan være problemet. Stålisen om høsten er solid og smidig. Det er vårisen som er farlig, sier Olsen.

Slik ser trygg is ut: Overraskende at det allerede var ti centi meter tykk stålis på Blomstertjønna. Foto: VEGARD EGGEN
– Ti centimeter. Det er svart stålis, og nesten ikke luftbobler. Her på Blomstertjønna er det trygt, slår Lars Finne fast. Foto: VEGARD EGGEN