Sentrum-venstrealliansen i bystyret trår forsiktig på bremsepedalen og reduserer de lånefinansierte investeringene. Planlagt opplåning reduseres med 600 millioner de neste fire årene.

Målet er å lette belastningen på bykassen med nesten 60 millioner i renter og avdrag frem til 2018. I tillegg økes egenkapitalen i kommende prosjekter ved at en større del av avkastningen av kommunens kraftfond skal øremerkes investeringer. I 2018 skal hele avkastningen forbeholdes nye prosjekter. Ikke én kraftkrone skal inn i driften.

– Vi skal fortsette å satse på skole og eldreomsorg. Men vi skal ned med kostnadene for å få til en tryggere økonomisk styring. Vi skal ha fokus på at det ikke investeres mer enn handlingsregelen tilsier.

Det sier ordfører Rita Ottervik (Ap), der hun står midt i idrettshallen i nye Åsveien skole. Storprosjektet nærmer seg ferdigstillelse. Mandag 2. mars tar 520 elever skolen i bruk.

Skal bygge smartere

Skolen var i utgangspunktet priset til 430 millioner. Nå ser det ut til at budsjettet blir betydelig underskredet. 390 millioner er siste offisielle beløp.

Og det er den veien det skal gå med fremtidige investeringsprosjekter i Trondheim under det sittende regimet.

– Elevtallet vokser, så vi må bygge mer, men vi skal bygge smartere og rimeligere, sier ordføreren.

Hun og de samarbeidende partiene, SV, KrF, MDG og Sp legger nå frem budsjettet for 2015 og økonomiplan for de neste fire årene.

Fyller hull

Mye av ommøbleringen av rådmannens opprinnelige forslag går ut på å fylle hull. Rådmannens generelle kutt på 15,6 millioner på skole, blir det ikke noe av. Dermed reduseres ikke lærertettheten på mellomtrinnet.

100 færre barnehageplasser blir det heller ikke noe av. Det betyr at flere ettåringer uten lovfestet rett til opptak kan få plass. Trolig vil unger født i november være sikret barnehageplass neste høst.

Det vil også komme 25 flere heldøgns omsorgsplasser neste, uten at det bygges nytt. Her får rådmannen i oppdrag å sørge for plassene. Målet er å lette på trykket på et område der behovet er betydelig. En mulighet er å gjenåpne Tyholt sykehjem som tidligere er ansett som lite egnet.

Penger til trikk

Sporveismuseet på Munkvoll får både økt tilskudd og penger til istandsetting av en Gråkallbanetrikk fra 1943.

Det årlige tilskuddet blir økt fra 75 000 til 170 000 kroner, mens 200 000 kroner skal gå til opprusting av gammeltrikken.

Hilde Opoku (MDG) har kjempet for penger til ildsjelene som holder Sporveismuseet i gang. Leder Erland Gjermstad i Sporveishistorisk forening og tidligere daglig leder i Gråkallbanen AS, Brynjulf Carlsen, er begge godt fornøyd med pengene. Foreningen betaler 37 000 kroner til Trondheim kommune for leie av lokalene.

– Den summen indeksreguleres. Det er ikke tilskuddet blitt, sier Gjermstad. Gråkallbanen hadde første avgang fra St. Olavs gate 18. juli 1924. Og 90-åringen er i godt slag med blant annet charterturer til Lian. Nå er det julebordsesong og travle tider for landets eneste (?) trikk med skjenkebevilling.

Opoku sier politikerne er takknemlige for det arbeidet som gjøres ved museet. Som grønn politiker er hun sikker på at tiden arbeider for trikken. Hun sier superbusstraseene forberedes for bybane på et senere tidspunkt.

Mange tror på trikken. Andre tror på høyere makter. Sentrum-venstrepartiene setter av seks millioner til byens kirker, tros- og livssynssamfunn. Pengene fordeles etter medlemstall. Den kulturelle spaserstokken blir opprettholdt. Trondheims andel av finansieringen beløper seg til 800000 kroner neste år. Rådmannens kutt på én million til kulturskolen blir strøket. En halv million øremerkes urban matdyrking. Folk oppfordres til å dyrke egen mat på hageparseller. Bevilgningen skal dobles i 2016.

Av det rød-grønn-gule budsjettet går det frem at Kalvskinnet skole ikke blir gjenåpnet i 2015. Partiene ønsker mer forebygging blant unge og styrker budsjettet for fosterhjem med åtte millioner.