I starten av onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal, satte flere av styremedlemmene frem sterke anklager om korrupsjon mot administrerende direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge. Det ble hevdet at han skal ha overkjørt tidligere styreleder Astrid Eidsvik i sykehussaken, og at hun skal ha blitt forespeilet en gunstig sorti dersom hun trakk seg stille ut i januar neste år, etter å ha anbefalt å plassere det nye fellesykehuset i Molde. Eidsvik lettet omsider litt på sløret i dag, da hun delvis bekreftet påstandene om utidig press fra ledelsen i Helse Midt-Norge.

Samtidig med at styret på sitt møte i Ålesund diskuterte om saken måtte utsettes, måtte helseminister Bent Høie (H) i Stortingets spørretime svare på spørsmål om han på noen måte hadde forsøkt å instruere styrer og direktører i spørsmålet om tomtevalg. Igjen bedyret han at han ikke hadde gjort det, men at hadde hatt tett kontakt med såvel styrer som administrasjon i helseforetakene. Torsdag forbereder kontroll- og konstitusjonskomiteen spørsmål om hans rolle i denne saken, samtidig med at turen til å enes om tomtevalget er kommet til styret i Helse Midt.

Hva som er riktig og hva som er overdrivelser eller direkte feil av anklagene om utilbørlig press i sykehussaken, er umulig å si. Det er alltid sterke følelser og tøffe fronter når det handler om plassering og nedleggelse av sykehus. Men maken til det kaoset som har hersket rundt plasseringsstriden i Nordmøre og Romsdal, ser vi heldigvis sjelden. Det er svært uheldig for troverdigheten til hele prosessen og også til de valg som blir gjort, at det fester seg et inntrykk av at valget har vært forutbestemt, og at både innstillinger og avstemninger er resultat av ulovlig press. Før alle kort er kommet på bordet i denne saken, kommer det ikke til å bli ro rundt det nye sykehuset, uansett hvilke valg som til slutt blir gjort.

Det var bare én stemmes overvekt for å plassere det nye fellessykehuset i Molde da Helse Møre og Romsdal tirsdag ettermiddag endelig kunne gå til avstemning i saken. Hadde ikke nestleder Petter Bjørdal fra Volda ombestemt seg og gått inn for Molde, ville Kristiansund fått flertall. I stedet ble det fem stemmer for Molde, fire for Kristiansund. Knappere kunne det ikke ha blitt.

Vedtaket førte til skuffelse og sinne i Kristiansund. Det er ikke rart, det er tøft å miste viktige arbeidsplassser og tryggheten som ligger i et lokalsykehus. Men også i denne byen må man innstille seg på at én by må tape i denne kampen. Det som ikke er kommet klart frem, er at byen ikke mister all medisinsk kompetanse, fordi sykehuset etter planen skal erstattes av et større distriktsmedisinsk senter i Kristiansund.

De som i går stemte for Molde, la særlig vekt på den risikofylte interimsperioden, det vil si tiden frem til nytt sykehus står ferdig. Går alt etter planen skal det skje i 2021. Tilhengerne av Molde mente det vil være lettere å opprettholde fagmiljøet og rekruttere nye fagpersoner til byen, som utgjør 70 prosent av bo- og arbeidsmarkedet i Nordmøre og Romsdal. Også mulighetene som ligger i selve tomta på Opdøl, samt mulighetene for et nærmere samarbeid med det viktige sykehuset i Ålesund, ble brukt som argumenter for Molde. Flere i styret var bekymret for økonomien i en sykehusutbygging som allerede er vokst fra 3,5 til nærmere 6 milliarder kroner i byggesum.

I dag er det styret i Helse Midt-Norge sin tur til å diskutere den samme saken, basert på det samme faktagrunnlaget. I sin innstilling går administrerende direktør Daniel Haga også inn for Molde, noe som har vært kjent en god stund. Hva styret her til slutt ender opp med i dag, er ikke gitt før stemmene er avgitt. Jobben for styret er blitt vesentlig lettere enn den kunne blitt. Når det lokale styret har gått for Molde, kan også det regionale styret gjøre det uten å bli anklaget for å overprøve noen.

Fredag kan helseminister Bent Høie omsider snakke åpent om hvilken sykehusby han foretrekker.