I første omgang setter nordmøringene sin lit til at styret i Helse Midt-Norge ikke følger opp vedtaket som styret i Helse Møre og Romsdal gjorde i går. Hvis så ikke skjer kan konsekvensene være store for fylket, mener flere sentrale nordmørspolitikerne som Adresseavisen har vært i kontakt med.

I går ettermiddag reiste ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen, og et kobbel med ordførere og andre representanter fra Nordmøre, med forventninger til Stjørdal. Her vil Helse Midt-Norge gjøre sitt vedtak i dag.

– Alvorlige påstander

Øyen reagerer sterkt på at gårsdagens møte i Helse Møre og Romsdal ikke ble stoppet etter en halvtime. Han mener Helse Midt-Norge må utsette sin beslutning til alle kortene er lagt på bordet i saken.

– Beskyldningene om påvirkning og korrupsjon er alvorlige – og de burde vi ha fått svar på før styret vedtar. Det er mest ryddig. Er det andre som er påvirket? spør Øyen, som tror Helse Midt-Norge ikke vil behandle saken før helseminister Bent Høie (H) har svart for seg hos Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Jeg tviler også på at helseministeren vil ta en beslutning på fredag, fordi her er det grunn til å få tilbake legitimiteten til vedtaket.. Hjelset fikk også minst mulig flertall. Det gir oss håp på motsatt resultat dersom saken behandles.

Les også: Helsetopp ble presset

Les osgå: Helse Midt: – Vi kjenner oss ikke igjen

Sinte og skuffet

Ordfører i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim, er klar på at hun vil velge St. Olavs Hospital i Trondheim eller benytte tilbudet på Orkanger dersom det endelige vedtaket blir sykehusbygging på Opdøl i Molde.

– Jeg tror at mange flere vil velge å bli behandlet i Trøndelag. Dette kommer også i innledningen til en kommunereform og en strukturdebatt, og jeg tror dette kan åpne for nye nyanser i hele debatten, sier Nyheim, som tror den opprivende sykehus-striden vil ta lang å lege.

– Dette kan ta generasjoner. Jeg er redd dette også kan få innvirkning på andre saker enn sykehus.

Ordfører for Aure og leder av Ordfører- og rådmannskollegiet for Nordmøre, Ingunn Golmen, tror også at flere nordmøringer vil velge å bli behandlet i Trøndelag dersom sykehuset plasseres på Opdøl.

– Sykehusstriden er absolutt med på å splitte Møre og Romsdal. Jeg tror de fleste på Nordmøre like gjerne ser for seg å tilhøre en storregion med Trøndelag, som å beholde dagens fylke, uttaler Golmen. Hun tror det vil ta tid å bygge opp et godt og tillitsfullt forhold mellom Nordmøre og Romsdal igjen, særlig mellom de to byene.

Les også: - Sykehuset bør bygges i Molde

–Dette vil ta lang tid

Ordfører i Rindal, Ola T. Heggem, har lenge ivret for at flere enn hans kommune på Nordmøre bør vurdere å bli trøndere.

– Deler av Nordmøre har tenkt tanken før denne saken spisset seg til, og problemstillingen blir nok forsterket av det som nå skjer. Jeg mener at det er flere nordmørskommuner som nå må se til Trondheim og Trøndelag.

Høyres ordførerkandidat i Kristiansund, Vidar Solli, tror at mange har mistet troen på et samarbeid mellom Nordmøre og Romsdal.

– Dette vil kunne medføre et styrket ønske om å fjerne fylkesnivået i Norge slik at vi i stedet får større regioner. Slik sett kan dette for Nordmøres del bli at man vender seg mot Trøndelag i en ny storregion. Denne prosessen har forverret fogderistriden betraktelig. Jeg håper at forholdet på sikt vil bedre seg, men jeg tror det vil ta lang tid, sier Solli. Han understreker at et av problemene er at fordelingen av statlige arbeidsplasser til stadighet endres i Molde-regionens favør. Ved å legge sykehuset på Hjelset vil dagens skjevfordeling øke til 80–90 prosent i Moldes favør.

– Det mest urovekkende er at konsekvensene av dette ikke har vært utredet i sykehussaken slik det kreves for alle andre tilsvarende beslutninger vedrørende statlige arbeidsplasser. Dette er en av grunnene til at støyen vil vedvare dersom ikke den endelig beslutningen blir Storbakken på Frei i Kristiansund, sier Solli.