Denne skremmepinnen smeltet fram fra en fonn på Nonsfjellet i Sunndal i høst. Foto: Privat

Dette er den første skremmepinnen som er registrert funnet i Dovrefjell-området. Det ble også gjort flere andre spennende funn lengre vest i fjellområdet i høst.

– Jeg har aldri selv verken funnet eller sett noe slikt før, forteller polfareren til Adresseavisen.

Skremte rein

Han fant skremmepinnen uten «vimpel», som regel en neverbit eller en bunt med kvist, som har blafret og skremt rein, i en nylig nedsmeltet fonn på Nonsfjellet i Sunndalsfjella.

– Siden dette var i et treløst område og hvor det var tydelig at snøen nettopp hadde smeltet bort, og hvor det verken var lav eller mose, skjønte jeg med en gang hva det var, uttaler Ousland.

– Fascinerende

Polfareren har jaktet i Sunndalsfjella siden 1995, og har aldri funnet noe lignende før. Ousland er fascinert over at han som reinjeger oppdaget spor av de første reinjegerne i Norge.

– Det er et utrolig flott område, og jeg synes det er spesielt artig når man vet at dette området har vært brukt i flere tusen år. Det minner dessuten om hvor viktig det er å bevare de få ordentlige villmarksområdene vi har igjen, fortsetter Ousland.

Tord Bretten i Statens Naturoppsyn hentet ned skremmepinnen, som er overlevert Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Flere funn

Han fant samtidig også to pilskaft ved den nedsmeltede snøfonna, som ikke tålte sommerens varme. Det ene pilskaftet besto av to biter, strenghakket med en god del surring av sener. I ei anna fonn i området ble det funnet ytterligere tre piler, to hele med spiss og et skaft som var brukket i begge ender.

Også lengre vest i det samme fjellområdet ble det i høst funnet flere spennende spor etter våre forgjengere. Det begynte med at en spade av tre, antagelig fra jernalderen eller middelalderen, ble funnet ved ei fonn i Grovåskaret i Nesset. Fonna her har ikke vært mindre i manns minne, og både jegere og reinsdyra som har trukket gjennom skaret i tusenvis av år, hadde etterlatt seg spor.

– Horn, trepinner og annet lå framsmeltet. Men også tilhogde trestykker fra skremmepinner og gjerder og beinrester etter reinslakting fantes flere steder, skriver arkeolog Jarle Stavik på sin blogg. Blant steinene ble det også oppdaget noe som så ut til å være taurester. Det viste seg å være rester etter en vidjespenning, som trolig var brukt for å henge bjørkenever eller annet på skremmepinnene som ledet reinen.

Restene etter skremmepinnene og gjerdemateriellet er unikt, og er det første av sitt slag som er funnet i Midt-Norge, hvor det ellers er funnet mye pilmateriale med nedsmeltingen av isbreene. Ved en hø i Lordalen i Lesja gjorde også arkeolog Runar Hole et spesielt funn i sommer: En ski med delvis intakt binding. Det viser seg at den godt bevarte skia er fra år 700 e. Kr.