Fra og med i dag er det forbudt å parkere i et større nabolag på Sverresborg. Forbudet gjelder langs gatene i Aunevegen, Fagertunvegen, Bergittavegen, Jakobstien og Utsikten på Sverresborg i Trondheim.

Kristin Stav, Birgit og Erling Gjellan og Ellen Stav bor i en bratt stikkvei i Jakobstien, og er blant dem som er hardest rammet av forbudet. Ingen av dem har parkeringsplass tilknyttet egen bolig.

- Det vil ikke gå an for oss å bo her uten bil. Vi kommer heller ikke til å få solgt huset uten at det er parkeringsmuligheter her. Boligens verdi har sunket dramatisk, sier Birgit Gjellan (79).

Tiltak for trafikksikkerhet

11. desember sendte byplankontoret i Trondheim kommune brev om det kommende parkeringsforbudet til beboerne i området. Begrunnelsen for parkeringsforbudet er at bilene som parkerer langs gatene hindrer utryknings- og vedlikeholdskjøretøy. I tillegg skal parkeringen ha skapt vanskelige siktforhold, noe som har gått ut over trafikksikkerheten for syklende og gående.

- Vi opplyser om at dette er et vedtak uten klageadgang, skriver kommunen i brevet.

Les også: Satte opp nye skilter og bøtela på Tyholt

- Vi hadde aldri sett for oss et parkeringsforbud i området, så brevet kom fra klar himmel. Jeg har ikke sovet godt i det siste, sier Erling Gjellan (80).

- Dårlig forarbeid

Selv om vedtaket er uten klageadgang, har naboene sendt skriftlige klager til kommunen. Ekteparet Gjellans sønn, Lars Petter Gjellan, har engasjert seg.

- Jeg er i 40-årene, og ville sett på det som utfordrende ikke å ha parkeringsplass ved boligen min, særlig etter handleturer. For 80-åringer er det enda verre, sier Lars Petter Gjellan.

Han kritiserer forarbeidet til Trondheim kommune.

- Når det blir fattet vedtak uten klageadgang, er det desto viktigere at det gjøres grundig forarbeid. Jeg tror ikke kommunen og politiet forstår hvor hardt dette rammer enkelte, sier Lars Petter Gjellan.

Les også: Bøtela flere foreldre som var på Prøysen-arrangement i Stjørdal

- Møtt med arroganse

Naboene har invitert byplankontoret på befaring. Svaret de fikk var at de allerede hadde vært på befaring, og ikke ønsket å gjenta det.

- Saksbehandlingen har vært elendig. Vi er blitt møtt med arroganse, sier enken Kristin Stav.

60-åringen er delvis ufør som følge av en ulykke for tre år siden. Hun ødela begge knærne sine, og har siden vært avhengig av bil. Det er nok en grunn til at hun ikke gir opp kampen om parkeringsplassene, sier hun.

- Målet er at det settes av tre reserverte parkeringsplasser for oss, én til hver bolig, sier Stav.

Kniving om ti plasser

Vedtaket sier at det fremover vil være tiltatt å parkere i maks fire timer på dagtid langs en strekning øverst i Bergittavegen. I tillegg er det satt av ti parkeringsplasser nederst i samme vei, som er til fri disposisjon for alle. Disse parkeringsplassene ligger cirka 500 meter fra de tre hjemmene i stikkveien til Jakobstien.

- Løsningen hadde vært levelig dersom vi var garantert plasser, mener Kristin Stav.

Les også: Hver dag får 2500 bilister parkeringsbot

Det er cirka 50 hus i området. Noen av boligene er to- til firemannsboliger.

- Det vil bli stor kniving om de ti plassene. Selv om vi i stikkveien til Jakobstien vil oppleve forbudet som verst, er gjesteparkering et problem for absolutt alle som bor i området, sier Birgit Gjellan.

Befaring etter meldinger fra beboere

- Selv om naboene har parkert på samme sted i 50 år, er det ingen rettighet for dem å bruke offentlig veigrunn til privat parkering. Kommunen må forvalte offentlig grunn slik at det blir best for fellesskapet, sier Hilde Bøkestad, byplansjef i Trondheim kommune.

Det var henvendelser fra beboere i området som gjorde at kommunen, Trondheim parkering og politi begynte å utrede nabolaget på Sverresborg.

- Henvendelsene gikk på at gatene burde driftes på en måte som gir bedre trafikksikkerhet. Dette er en viktig skolevei der trafikksikkerhet for barn og unge bør prioriteres. Skal vi få flere til å gå og sykle til skolen, må forholdene legges bedre til rette.

- Fulgte våre prosedyrer

- Hvorfor er vedtaket uten klageadgang?

- Det er ikke klageadgang i skiltsaker av denne typen, hvor politiet fatter vedtak, sier Bøkestad.

Hun har forståelse for at enkelte synes forbudet er utfordrende.

- Det er aldri positivt når en får færre rettigheter enn tidligere. Vi har imidlertid fulgt våre prosedyrer. Etter 2009 innførte vi informasjonsplikt i slike saker fire uker før forbud inntrer. Naboene fikk informasjon til riktig tid, sier Bøkestad.

Kan gjøre tilpasninger

Stikkveien fra Jakobstien er en privat vei. Denne må beboerne selv forvalte, sier byplansjefen:

- De må selv prioritere å søke løsninger på egen grunn.

Bøkestad påpeker at kommunen har hatt flere befaringer, og sett på området sammen med politiet og Trondheim parkering. Kommunen har hatt befaring også etter at de mottok klagene fra Gjellan og Stav. Selv om det er parkeringsforbud, kan det gjøres unntak i noen tilfeller.

- I tilfeller hvor personer har særlig behov, kan det søkes om handikapbevis. Da kan det gjøres tilpasninger, selv i områder med parkeringsforbud, sier Bøkestad.

Det vil være tillatt å parkere på ene siden av veien øverst i Bergittaveien som vises på bildet. På dagtid kan en stå i maksimalt fire timer. - Det vil ikke fungere for oss pensjonister som gjerne er hjemme på dagtid, sier Erling Gjellan. Her sammen med nabo Ellen Stav. Foto: mari vold
Kristin Stav og ekteparet Birgit og Erling Gjellan har siden de flyttet til nabolaget i Sverresborg parkert på kommunens grunn. Nå kjemper de for at kommunen skal reservere parkeringsplasser til dem. Foto: mari vold