Sju av ti sørtrøndere mener de i meget stor eller ganske stor grad har høyt nok fysisk aktivitetsnivå. I aldersgruppen under 30 år, er det hele 8 av 10 som mener dette.

Dette viser en spørreundersøkelse gjort av Norfakta for Adresseavisen, hvor 402 sørtrøndere svarte på spørsmål om trening og kropp. Et av spørsmålene var «i hvilken grad mener du ditt daglige fysiske aktivitetsnivå er høyt nok». Enten er resultatet et signal på at sørtrøndere er godt over snittet fysisk aktive – eller at de overdriver egen innsats.

Forskjell på ord og handling

Norges idrettshøyskoles siste kartleggingsundersøkelse i samarbeid med Helsedirektoratet, viser at bare tre av ti på landsbasis beveger seg nok.

- I undersøkelsen gikk forsøkspersonene med måleinstrumenter på kroppen, slik at vi kunne få et anslag på hvor mange minutter om dagen de var fysisk aktive. Vår erfaring er at det alltid er en mismatch mellom hva folk svarer om eget aktivitetsnivå, og hva folk faktisk foretar seg av fysisk aktivitet, sier postdoktor ved Norges idrettshøgskole, Bjørge Herman Hansen.

Les på PLUSS: Forsker advarer mot trening som ikke virker

- Foskning har vist at det er vanskelig å estimere hvor aktive man faktisk er, supplerer Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

- I flere spørreundersøkelser har 80 prosent svart at de tilfredsstiller kravene fra helsemyndighetene. Objektive målinger på samme personer har vist at bare 30 prosent i realiteten er så aktive. En enorm forskjell, sier Linhave.

Rask gange – eller mer

Bjørge Herman Hansen sier at det ofte er to faktorer som spiller inn i denne mismatchen.

- Forskjellige måleinstrumenter måler forskjellige ting, slik at det ofte er vanskelig å sammenligne. En annen årsak er at mange rett og slett tror de er mer fysisk aktive enn de faktisk er. Se for deg at du spiller fotball i én time. Da tenker du at du har trent i 60 minutter, mens du i realiteten også har stått mye stille. La oss si at du har ti minutter full sprint, etterfulgt av ti minutter jogging. Innimellom står du kanskje helt stille, forklarer postdoktoren.

- Hva er moderat aktivitet?

- All fysisk aktivitet som krever mer enn tre ganger av energiforbruket du har når du hviler. Sagt på en enklere måte betyr dette rask gange – eller mer.

TV-adressa: Finn superformen uten treningssenter

En gjennomsnittlig nordmann går i snitt 8000 skritt per dag, ifølge undersøkelser gjort av Norges idrettshøgskole.

- Dette er en indikator at det for mange finnes et potensiale for å bevege seg noe mer, sier Hansen.

Norges idrettshøgskole er midt i en ny kartleggingsundersøkelse. Resultatet vil foreligge til sommeren.

«Dine 30»

Fire prosent av sørtrønderne i spørreundersøkelsen svarte at de i meget liten grad har høyt nok fysisk aktivitetsnivå i det daglige. Helsedirektoratet jobber for å få opp aktivitetsnivået, blant annet gjennom kampanjen «Dine 30».

- Vårt mål er å få folk opp av sofaen. De som er minst aktive, er også de som har aller største effekt av å begynne å trene og bevege på kroppen, sier Jakob Linhave.

I Adresseavisens spørreundersøkelse, svarte sørtrønderne også på spørsmål om egen kroppsvekt. Åtte prosent av de spurte opplyste at de har gått opp i vekt siden nyttår. 14 prosent sa de hadde gått ned, mens et stort flertall – 76 personer – svarte at de veier det samme.

Det var de spurte under 30 år som i størst grad meldte at de har forandret vekten, i begge retninger.

- Trønderne er spreke

Siv-Elin Skogen, daglig leder ved 3T Rosten i Trondheim, sier resultatet av spørreundersøkelsen er søt musikk i hennes ører.

- Vi i 3T har et inntrykk av at trønderne er veldig spreke og flinke til å holde seg i form. Det virker også som mange begynner å få mye kunnskap om trening, og skjønner viktigheten av å variere mellom styrke- og kondisjonstrening, sier Skogen.

Januar er tiden for stappfulle treningssenter. Ifølge Skogen er trykket hos dem like stort nå, som første uka i januar. Slik var det ikke for noen år tilbake.

Les også: For høygravide Silje Mariela (30) er tunge løft en del av hverdagen

- For cirka fire år siden begynte vi å merke at treningstrykket holdte seg mye lenger enn før. Våre tall viser også at flere av våre medlemmer ikke bare er støttemedlemmer – men at de faktisk trener. I tillegg ser vi at antall økter per medlem har gått opp den siste tiden, sier Skogen.

Er blitt aktiv

Jan Audun Lein (66) mener han i høy grad har en aktiv hverdag. Det mente han ikke for noen måneder siden.

- I den mørkeste tiden av året blir jeg slapp og dårlig. Da er det veldig vanskelig å komme seg ut av huset og bevege på seg, sier Lein.

Siden nyttår har han vært på treingssenter et par ganger i uka, i tillegg til å gå på tur.

- Kunsten er å holde seg i form. En faller fort sammen hvis ikke, i alle fall i denne alderen, sier Lein.

Les på PLUSS: Slik øker sjansen med å bli 85 år med 70 prosent

Sitter mye på rumpa

Astrid Øyre Slind (26) er blant dem som svarer «i svært høy grad» på spørsmålet om hennes daglige aktivitetsnivå er høyt nok. Hun trener hver dag, gjerne to økter. I tillegg går eller jogger hun til treningssenteret.

- Jeg tror det å være fysisk aktiv er blitt mer og mer «in» de siste 20 årene. Snittet på nordmenn som trener er nok høyere nå, sier Slind, som ikke er overrasket over at sju av ti sørtrøndere sier de beveger seg nok.

Andrea Hovstein Kruken (26) trener om lag én time fem til seks ganger i uka, men understreker at hun beveger seg lite utenom dette,

- Jeg skriver masteroppgaven, og sitter derfor på rumpa nesten hele dagen. Jeg vil svare «i ganske høy grad» på spørsmålet akkurat nå, sier Kruken.

Hun mener det er svært positivt at nordmenn er tilsynelatende bevisst på å trene, men tror det kan gå på bekostning av hverdagsaktiviteten:

- Mange som trener en time et par ganger i uka, trapper nok ned på annen hverdagsaktivitet. Det resulterer kanskje i mindre bevegelse enn de tror.

Bevisst på hverdagstrim

Også kjæresteparet Elisabeth Teigen (22) og Torgeir Aasgaard (26) meddeler at de som studenter sitter mye stille i hverdagen.

- I dag har vi fri, og må benytte anledningen til å komme oss ut i marka og bevege på kroppen, sier Teigen, når hun møter Adresseavisen ved Henriksåsen i Bymarka.

I tillegg til treningsøkter, går eller sykler paret til skolen.

- Det tar cirka 30 minutter. Vi gjør det vel egentlig for å spare penger, men er også bevisste på hverdagstrimmen, sier Aasgaard.

Sju av ti sørtrøndere mener sitt daglige fysiske aktivitets-nivå er høyt nok. Studentene Elisabeth Teigen og Torgeir Aasgaard er blant dem som sier de i ganske stor grad er fysisk aktive. Foto: Vegard Eggen
Jan Audun Lein er mer fysisk aktiv nå enn hva han var for noen måneder siden. Foto: Vegard Eggen
Forskning viser at mange tror de beveger seg mer enn de faktisk gjør. - Det alltid er en mismatch mellom hva folk svarer om eget aktivitetsnivå, og hva folk faktisk foretar seg, sier postdoktor Bjørge Herman Hansen fra Norges idrettshøgskole. Foto: Andreas Birger Johansen