Hun får lønn i oppsigelsestida, i tillegg til ett års etterlønn, og hun får ingen avkorting selv om hun har fått ny jobb som rådmann i Ålesund, viser sluttavtalen Adresseavisen har fått tilgang til – og som Romsdals Budstikke omtalte før helgen.

Tidligere Helse Midt-topp, Trond Michael Andersen, ble i praksis avsatt av helseminister Bent Høie. Som toppsjef i det regionale foretaket var han over Eidsvik på rangstigen. Likevel kommer han langt dårligere ut enn sin undersått. Adresseavisen har fått innsyn i hans sluttavtale. Andersen fikk én årslønn, det vil si vel 1,7 millioner kroner. Han hadde ikke seks måneders oppsigelsestid i tillegg, og det står klart i avtalen at hvis han får andre faste inntekter, skal dette komme til fradrag i etterlønnen.

- Ikke slike avtaler tidligere

Kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge sier at helseforetakene følger statens retningslinjer for lederlønn når de inngår avtaler med sine direktører, men at den aktuelle situasjonen vil legge premisser for hvordan sluttavtalen blir.

– Det vanlige hvis noen sier opp, eller må gå uten å ha en annen stilling å gå til, er at de får ett års etterlønn. Dette blir avkortet om de får nye inntekter. Skal de over i en ny stilling, får de lønn i oppsigelsestiden, opplyser Haukås.

– Eidsvik får jo både lønn i oppsigelsestida, ett års etterlønn og ingen avkorting. Er dette ny praksis i Helse Midt?

– Jeg kjenner ikke til at vi har inngått sluttavtaler på slike premisser i andre sammenhenger, og det har heller ikke vært drøftet hos oss. Samtidig vil jeg understreke at jeg ikke kjenner innholdet i sluttavtalen for Astrid Eidsvik ut over det som er omtalt i mediene.

Toppsjefenes betingelser

Adresseavisen har bedt kommunikasjonsdirektør Haukås om en oversikt over sluttavtaler for toppsjefene i Helse Midt-Norge og ved St. Olavs Hospital –som er de største lederstillingene i regionen.

Tidligere adm.dir. i Helse Midt, Jan Erik Thoresen, ble bedt om å gå. Han fikk ett års etterlønn, men fikk avkorting da han fikk ny jobb i Helse Sør-Øst. Paul Hellandsvik var den første Helse Midt-sjefen som gikk av. Han beholdt sin lønn i foretaket, og har i ettertid jobbet for Helse Midt. Det samme gjelder Roar Arntzen, som måtte gå av som direktør i det største underforetaket, St. Olavs Hospital.

Gunnar Bovim sa for to år siden opp sin jobb som toppsjef i Helse Midt fordi han hadde fått ny jobb som rektor ved NTNU. Han fikk derfor ikke én årslønn, men en oppsigelsestid på seks måneder der han sto til disposisjon for organisasjonen.

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal sier at avtalen som ble inngått med Eidsvik har tatt utgangspunkt i arbeidsavtalen hun inngikk med tidligere styreleder John Harry Kvalshaug for tre år siden.

– Et av punktene i denne arbeidsavtalen regulerer hva som skjer dersom vedkommende slutter før fylte 62 år. Det innebærer én årslønn og lønn i seks måneders oppsigelsestid. Avtalen fra 2011 gir heller ingen avkorting av lønna dersom vedkommende får seg en ny jobb. Vi valgte å oppfylle det som lå inne i denne avtalen, sier Kinserdal.

– Synes du 2,5 millioner kroner er en grei kompensasjon?

–Det er helt greit ut ifra at dette var innholdet i den opprinnelige avtalen. Eidsvik har gjort en stor innsats som direktør gjennom 20 år, og vi ønsket å vise romslighet. Den endelige sluttavtalen er i tråd med det Eidsvik og tidligere styreleder var blitt enige om, og vi hadde alle et sterkt ønske om å avslutte denne saken når hun først hadde bestemt seg for å gå.

– Hvordan harmonerer en såpass gunstig sluttavtale med den utfordrende økonomiske situasjonen Helse Møre og Romsdal står i?

– Jeg har ikke problemer med å forstå at noen kan mene at dette ikke henger helt sammen sett ut ifra den økonomiske situasjonen foretaket er i, sier Kinserdal.

Akkurat Eidsviks sluttavtale er spesielt interessant. Eidsvik ønsket at sykehuset skulle legges til Kristiansund. Men i stedet for å legge frem denne innstillingen, valgte hun å trekke seg etter det hun kalte press fra Helse Midt-Norge for å velge Molde i stedet.

Under det dramatiske styremøtet fremholdt to ansatterepresentanter at Eidsvik var blitt lokket med en bedre avtale om hun satt i stillingen til etter at saken var avgjort og de to kalte dette korrupsjon. I stedet valgte hun altså å si opp før styremøtet der sykehussaken skulle vedtas i det lokale foretaket.

- Jeg har fått det som står i min avtale

Astrid Eidsvik sier at hun ennå ikke har fått avtalen til signering, men at den venter på hennes gamle arbeidsplass.

–2,5 millioner er mye penger?

– Den følger det jeg hadde i avtalen min. Jeg kunne fortsatt i en stilling i foretaket, men sa fra meg den retten og da skal jeg ha lønn i oppsigelsestiden og ett år etterlønn.

– Det er ingen andre toppsjefer i HMN som både har fått lønn i oppsigelsestiden, etterlønn og ingen avkorting?

– Jeg vet ikke hva andre har fått, jeg har fått det som står i min avtale.

– Men du har jo allerede fått ny jobb som rådmann i Ålesund. Mener ikke du at det er naturlig at etterlønna avkortes?

– Det må du spørre styreleder om.

– Er det ikke et paradoks at du får en så gunstig sluttavtale når helseforetaket sliter såpass økonomisk?

– Jeg har vært direktør i 21 år. Jeg har ikke gått av fordi jeg ikke har drevet foretaket godt.