I morgen markerer fagbevegelsen med LO, Unio og YS i spissen sin motstand mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Den politiske streiken fra klokken 14 til 16 vil samle flere tusen fagorganiserte i Trondheim sentrum. Busser vil stå og barnehager stenge.

Et av regjeringens kronargumenter for å endre i loven, er at det stadig blir færre yrkestakere bak hver pensjonist i Norge.

Mens det var fire yrkesaktive bak hver pensjonist i 1967, vil det bare være 1,7 i år 2050. Men leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund, som skal holde appell på Torvet, avviser at veien til økt rekruttering går gjennom bruk av flere midlertidig ansatte, lengre dager og ny overtidsordning.

«Motsatt effekt»

– Jeg tror disse tiltakene vil ha stikk motsatt effekt. Når du åpner for utvidede vakter, flere midlertidig ansatte uten fast stilling og mer søndagsarbeid, vil ikke dette gi trygge og faste rammer for arbeidstakerne, sier hun.

Det er offentlig sektor som benytter seg mest av midlertidig arbeidskraft i dag. Undervisnings- og helsesektoren er mest utsatt. Her har 12 prosent av de ansatte en midlertidig stilling. Når regjeringen ønsker å åpne for flere midlertidige ansettelser «på generelt grunnlag» i inntil ett år, vil de samtidig innføre en regel som sier at maksimalt 15 prosent av de ansatte innen en virksomhet kan være ansatt på denne måten.

Jurister i arbeidstakerorganisasjonene mener at dette i realiteten betyr at disse 15 prosentene kommer på toppen av dem som allerede er midlertidige i dag.

Enige i utfordringen

– Dermed kan vi risikere at så mange som én av fire i helsesektoren bare er midlertidig ansatt. Det er bekymringen min, sier Eli Gunhild By.

– Utfordringen som ligger til grunn for endringsforslagene er at det blir færre yrkesaktive per pensjonist, ifølge arbeids- og sosialminister Robert Eriksson. Hva vil arbeidstakerorganisasjonene gjøre for å løse dette?

– Vi er enige med regjeringen i at dette er en utfordring. Men det er ikke riktig å iverksette tiltak som gjør at unge kvier seg for å gå inn i arbeidslivet. For helsesektoren må vi se på hvilke tjenester vi tilbyr, og lage en bemanning deretter. Når det gjelder forslagene om lengre dager, har vi allerede ordninger som tillater dette innen dagens arbeidsmiljølov, sier hun, og fortsetter:

– God ledelse og gode strukturer vil senke sykefraværet, øke trivselen og gjøre at folk vil jobbe. Det er en utmerket måte å rekruttere på. I 2035 vil det mangle 28 000 sykepleiere, og det kommer på toppen av 58000 helsefagarbeidere. Vi må ikke lage ordninger som gjør at ingen vil gå inn i disse jobbene.

– Flytter makt

By tror at de varslede endringene i arbeidsmiljøloven vil føre til at «midlertidige ansettelser øker dramatisk i omfang».

– Det blir tøffere for de unge. Jeg er også redd for søndagen, som trues som felles fridag. Lange vakter vil gi økt helserisiko, og for vår del øke faren for feilbehandling.

Flere av regjeringens forslag kommer imidlertid med forbehold og begrensninger. For eksempel skal arbeidsgiver kunne pålegge en ansatt flere timer overtid per uke og måned, mens det totale antallet timer per år forblir uendret. Det skal ikke være mulig å ansette en arbeidstaker midlertidig flere ganger etter hverandre. Strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven skal økes.

Endringene i arbeidsmiljøloven skal etter planen behandles i Stortinget i mars.

Slik rammes du av streiken

Stengte barnehager og stillestående busser og flyforsinkelser er noe av det du må forberede deg på.

1,5 millioner arbeidstakere går ut i streik i dag mellom klokken 14.00 og 16.00. Grunnen til det er regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Mer bruk av midlertidige ansettelser, lengre arbeidsøkter og mer overtid og søndagsarbeid er blant forslagene som opprører arbeidstakerne. I Trondheim skal er det ventet at flere tusen fagorganiserte tar turen til Torvet i Trondheim. Det vil merkes på mange måter.

Stengte barnehager

–Det er først og fremst barnehagene som vil merke dette. 12 kommunale barnehager holder helt stengt, og 14 holder delvis stengt mens markeringen pågår, sa seniorrådgiver Anne Cathrine Moseng ved rådmannens fagstab i Trondheim kommune til adressa.no på mandag.

Alle foreldre som blir berørt av barnehagestreiken skal ha blitt varslet, forteller Moseng i samme intervju.

Byrutene stopper opp

Bussene i Trondheim vil gå som normalt frem til klokken 14.30. Etter det blir de fleste avgangene innstilt frem til klokken 16.00. Regionbussene og skolerutene har ingen avganger mellom 14.00 og 15.59.

– Det vil altså bli et sterkt redusert tilbud. Bussene fullfører ruta si før de stopper, og alle passasjerer blir kjørt dit de skal. Avganger som går like før klokka 16, blir forskjøvet frem til da, sa kommunikasjons- og markedssjef Grethe Opsal i AtB til adressa.no.

Trikken går derimot som normalt.

Ferjestopp

Sambandet mellom Flakk og Rørvik rammes også av streiken, melder ferjeselskapet Fjord1 i en trafikkmelding.

Avgangene fra Flakk klokken 14.00 og 15.00 er derfor innstilt.

Avgangene fra Rørvik blir innstilt klokken 14.30 og 15.30.

–Vi håper at alle våre passasjerer har fått med seg dette, sier operativ leder Karstein Holm i Fjord1.

Han tror ikke at streiken vil føre til store problemer i dag.

–Erfaringsmessig har vi mest trykk i 16-tiden. Da er vi heldigvis i drift igjen, sier Holm.

Værnes rammes

Trondheim lufthavn Værnes kan ta imot innkomne fly i dette tidsrommet, men de kan ikke ta av fra lufthavnen mens streiken pågår.

Det er ikke alle flyplassene i Norge som rammes av streiken, men Avinor sier i en pressemelding at alle som reiser med fly må regne med trafikkforstyrrelser.

Avinor råder alle passasjerer om å holde seg informert gjennom sitt flyselskap.

Redningstjenesten og ambulanseflyginger påvirkes ikke av streiken.