Nå er «Pimpit» – Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim – i gang igjen. Bare i løpet av januar er det opprettet 34 anmeldelser for ulovlig sexkjøp.

I 2012 og 2013 var nær halvparten av landets sexkjøpssaker avslørt av politiet i Trondheim. I 2014 ble det imidlertid nærmest full stopp.

LES KOMMENTAR: Sexkjøp i det skjulte

Fra januar til september ble de to politimennene i «Pimpit» nemlig satt til å jobbe på krimvakta ved Sentrum politistasjon, for å styrke straksetterforskningen. Det ble derfor bare opprettet 24 anmeldelser for sexkjøp i 2014 mot 128 i 2013. På samme tid kom det også flere prostituerte til byen.

– Vi har registrert at det har vært en øking i antall tilbydere av seksuelle tjenester i den perioden politimennene ikke jobbet med saksfeltet sitt. Dette var noe vi fryktet og forventet ville skje, medgir Arve Nordtvedt, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

Da de to politimennene begynte å kartlegge sexmarkedet i Trondheim igjen i høst, fikk de seg en overraskelse.

– Leiligheter med flere

– De så at det hadde vært en utvikling i forhold til hvor sexkjøp skjer. Tidligere skjedde mye hos hotellbransjen i byen, men nå har det dukket opp flere leiligheter. Dette er mer krevende, men viktig å avdekke. Det kan hende at det er huseiere som fremmer prostitusjonsvirksomhet, og de må stå til ansvar for det, sier Nordtvedt.

En av etterforskerne i «Pimpit», som av hensyn til arbeidsområdet sitt ønsker å være anonym, opplyser at de mistenker at det skjer sexkjøp fra så mange som 19 leiligheter rundt om i byen – både private og kommunale. De har hatt fokus på disse leilighetene siden i september, og i noen er prostitusjonen allerede avsluttet. Tidligere var det bare noen få, fastboende prostituerte som opererte med leiligheter.

– Nå ser vi at det er mer korttidsutleie og at leilighetene opereres av flere prostituerte, gjerne fra Øst-Europa eller Nigeria, sier etterforskeren.

– Bordellignende

I forrige uke ble en slik virksomhet i en leilighet i Elgeseter gate avsluttet, etter at politiet varslet huseieren.

– Fire prostituerte drev bordellignende virksomhet i en leilighet på under 30 kvadratmeter. Huseieren ble dypt sjokkert da han fikk beskjed om dette, og avsluttet leieforholdet umiddelbart, sier politimannen.

Når «Pimpit» kommer over slike leiligheter hvor det foregår sexsalg, sender de rekommanderte brev til huseierne. De gjøres oppmerksomme på prostitusjonsvirksomheten og advares samtidig mot at de kan bli straffet for hallikvirksomhet om leieforholdet ikke avsluttes. Leietagerne forsvinner da som oftest ganske raskt.

Mann halliksiktet

Før jul pågrep de to etterforskerne en mann og siktet ham for hallikvirksomhet. Adresseavisen er kjent med at det dreier seg om en student i 20-årene.

– Personen er siktet for hallikvirksomhet for ved flere tilfeller å ha leid ut tre leiligheter i Trondheim til seks prostituerte. Aktiviteten skjedde i en periode høsten 2014. Han hadde leid og fremleid leilighetene. Forholdet er erkjent og saken er nå oversendt Sør-Trøndelag tingrett for beramming som tilståelsessak, sier politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Saken kommer trolig opp i løpet av vinteren.

– Fått holde på

– Vi har ikke avdekket noen halliksaker ennå i år, men ser ikke bort fra at vår videre jobb mot disse leilighetene vil kunne avdekke hallikvirksomhet, sier «Pimpit»-etterforskeren.

Adresseavisen har flere ganger siden 2008 omtalt politigruppen «Pimpit». De to tjenestemennene har hatt fokus på å oppsøke de prostituerte i byen. Målet er å avdekke hallikvirksomhet, menneskehandel samt å forebygge gateprostitusjon. I forbindelse med sitt oppsøkende arbeid har politimennene også kommet over sexkundene.

– Hva mener dere er årsaken til at mange av de prostituerte i byen nå velger å selge sex fra leiligheter fremfor hotellrom?

– Vi har en teori om at det er politiets manglende tilstedeværelse som har ført til dette. De prostituerte har fått holde på i fred. Det er også lettvint for kvinnene og kundene å slippe å forholde seg til en hotell-lobby, sier politimannen.

Her driver en politimann fra «Pimpit» spaning ved et hotell i Trondheim. Han bruker kikkhullet i døra til å følge med. Bildet er fra en tidligere reportasje. Foto: Glen Musk,
Politistasjonssjef Arve Nordtvedt opplyser av politimennene i «Pimpit» - politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim - har startet arbeidet sitt igjen, etter å ha jobbet på krimvakta en periode. Foto: Mari Vold