Dompapfest: En flokk farvesprakende dompaper holder solsikkefest på uthustaket sammen med et par grønfinker. Foto: GEIR TØNSET

Røros: Gjennom vinteren fôrer han tusenvis av små og store fugler av alle slag med utrolige mengder solsikkefrø. Godt og vel 650 kilo vil gå med frem til våren kommer.

– Litt fleipete kan jeg kanskje si at jeg heller bruker penger på solsikkefrø enn på vin og kvinnfolk, sier han med glimt i øyet.

Først og fremst trivsel

Vi treffer han utenfor huset, i ferd med å skyfle vekk det ferske dekket av dunlett nysnø, før han rundhåndet legger ut solsikkefrø – både på bakken, uthustaket og i store og små fôringsautomater rundt hele huset.

– Dette har først og fremst med egen trivsel å gjøre, som en slags gevinst ved det å bidra til at fuglene har mat og klarer seg gjennom vinteren. Det å se og høre alle fuglene rundt husene er en del av livskvaliteten ved å bo nettopp her, sier han.

Boligen sto ferdig på Rishaugen i 1980, med utsikt til Rambergsjøen og med naturen helt inntil veggene. Ferske rådyrspor over alt i snøen omkring vitner om fred og ro – helt inntil husveggene.

Fra kvitrende ro til kakofoni

– Fuglekvitter er også en del av denne roen – særlig nå midt på vinteren, sier han.

Og legger til at bildet endrer seg etter hvert som våren nærmer seg. Da dukker stadig flere fuglearter opp, og særlig store flokker av bokfink og bjørkefink, som blander seg med de faste gjestene av alle slags meisefugler, dompap, grønnfink, flaggspett og gråspett, for å nevne noen.

– Da stiger også lydnivået så heftig at vi snarere snakker om en kakofoni, og når en flokk plutselig letter er det nesten så en kan føle lufttrykket, sier han.

Spise – og bli spist

Spor i nysnøteppet sladrer om at en og annen rev også lusker rundt husene – kanskje på utkikk etter en uoppmerksom dompap eller annen «godbit» til frokost.

Det hender også at en spurvehauk, en haukugle eller en hønsehauk kan svinge innom på utkikk etter et bytte, i form av småfugl, ekorn, eller en skjære eller kråke.

– Slik er naturen. Av og til kan jeg også finne en svimeslått fugl på bakken etter et ublidt møte med et av vinduene. Hvis jeg rekker å sette den opp på en trygg plass før andre skapninger tar den kommer den seg som oftest litt etter litt, sier Stein Eirik.

Rikelig føde i vårknipa

Store og små, enten de har fjær eller pels, nyter uansett godt av hans uvanlig rause utlegging av solsikkefrø. Hver morgen, fra den første frosten og snøen melder seg – til våren er der med alle trekkfuglene som synes å vite at de på Risegga finner rikelig med føde gjennom den første vårknipa.

– Vår største kunde

– Stein Eirik Johnsen er vår suverent største enkeltkunde når det gjelder solsikkefrø over disk til fuglefôr.

Det sier butikksjef Martin Grådal ved Felleskjøpets avdeling på Røros. Der gikk det i 2014 unna 19,2 tonn solsikkefrø over disk som fuglefôr, og Grådal regner med at volumet kommer til å ligge på omtrent samme nivå også i år.

137 tonn over disk

– Totalt i Midt-Norge solgte Felleskjøpets ti avdelinger alene nesten 137 tonn solsikkefrø over disk i 2014, i tillegg til en rekke andre produkter som f.eks. nøtter, meiseboller, villfuglfrø. Det skal være en god del småfugl for å ta unna slike mengder, sier Martin Grådal.

Enorme mengder fuglemat

Han understreker at det i tillegg til Felleskjøpet også omsettes betydelige mengder fuglefôr via andre kanaler, uten at han har muligheter til å fremskaffe tall for hvilke kvanta det kan dreie seg om.

Tabellen over Felleskjøpets omsetning av solsikkefrø over disk i Midt-Norge i 2014 vitner uansett om en omfattende interesse for og vile til å bruke penger på mating av småfugler om vinteren:

Åfjord7700 kg
Hemne6000 kg
Stjørdal21730 kg
Røros19200 kg
Rissa7400 kg
Trondheim8328 kg
Klett34700 kg
Fannrem19500 kg
Surnadal4700
Selbu7500
Sum136758 kg
Så mye: Ole-Jørgen Kverneng ved Felleskjøpet på Røros viser hvor mye en palle solsikkefrø utgjør. Dette lasset veier 650 kilo og tilsvarer ca. den mengden Stein Eirik Johnsen bruker i vinter. Foto: GEIR TØNSET
Koldtbord: Utvalget i fuglefôr er som et koldtbord, men Ole-Jørgen Kverneng sier at solsikkefrø i 25 kilos sekker er mest populært. Foto: GEIR TØNSET
Lunch: Dompapen foretrekker å finne maten på bakken, og i tillegg til det andre fugler søler ned fra automaten legger Stein Eirik Johnsen ut rikelig med frø på bakken. Foto: GEIR TØNSET
Frokostgjest: Dette bildet tok Stein Eirik Johnsen fra stuevinduet for et par dager siden. Stadig dukker det opp rådyr som også ser ut til å like solsikkefrø som kosttilskudd. Foto: Privat