Nabolaget i Nørrebro i København er kjent for å være et område med mye kriminalitet.

Adresseavisen var mandag i bydelen Nørrebro der den antatte gjerningsmannen, identifisert av flere danske medier som Omar Abdel Hamid El-Hussein, kommer fra. Grå og røde murbygninger og blokker står tett ved hverandre i bydelen. På halv stang mellom tre av blokkene henger det danske flagget.

Juridisk rådgiver og mentor Khaterah Parwani jobber med avradikalisering i ExitCirklen. Hun kjenner nabolaget i Nørrebro der El-Hussein kom fra godt.

- Det er et kriminalisert område der det er mange kriminelle gjenger. Det er ekstremistiske grupperinger i området som forsøker å radikalisere og rekruttere ungdommer, sier Parwani.

Politiet har opplyst at de kjenner til den antatte gjerningsmannen fra tidligere i forbindelse med gjengaktivitet, vold og overtredelser av våpenloven.

- Gjerningsmannen var snill

En ung mann, som kaller seg Ali, står og prater med en venn på et gatehjørne i bydelen. Han sier til Adresseavisen at han kjente den antatte gjerningsmannen, Omar Abdel Hamid El-Hussein, fra barndommen. Han tror fortsatt ikke at det er han som står bak de to angrepene i København.

- Han var en snill fyr. Jeg tror ikke det er ham står bak det som skjedde. Hvordan skulle han vite at det var et debattmøte om ytringsfrihet i Østerbro, spør han.

- Jeg tror ikke at han kunne vite om det og jeg tror ikke at han kunne gjøre noe slikt, fortsetter han. Mannen vil ikke identifiseres med navn.

Redd for reaksjoner

Det var få folk i gatene mandag formiddag, men det er kunder som kommer og går hos en av slakterbutikkene i bydelen. Hussein (23) jobber her. Han var på jobb da han hørte om angrepet og ble sjokkert da han hørte nyheten.  Han tar sterk avstand fra denne type handlinger.

- Vi skal ha ytringsfrihet i Danmark. Samtidig må vi respektere andre sin religion, sier Hussein.

Han er sunnimuslim og sier at han er imot ekstremisme. Han forteller at han er redd for reaksjoner fra radikale grupper hvis han uttrykker motstanden offentlig og på sosiale medier. Han har tidligere sett personer som har blitt truet på sosiale medier for slike ytringer.

- Danmark er et fredelig land og sikkerheten er god. Jeg tror ikke det blir et angrep mot oss, men når de skyter politiet kan de skyte hvem som helst, sier Hussein.

- Politisk motiv

Siden angrepet i helgen har Khaterah Parwani snakket med flere ungdommer i miljøet Omar Abdel Hamid El-Hussein kom fra. Hun sier flere personer beskriver ham som en ensom mann.  Hun er nesten sikker på at angrepet hadde et politisk, i stedet for religiøst, motiv.

-Jeg tror at han ville angripe ytringsfriheten, som står veldig sterkt i Danmark. Han hadde en palestinsk bakgrunn, så den konflikten tror jeg er bakgrunnen for at han angrep synagogen, sier Parwani.

- Identitetskrise

Parwani sier at en identitetskrise ofte er årsaken til at personer blir radikalisert.

- De føler seg aldri akseptert i det danske samfunnet. Det gjør at de har en identitetskrise. For noen vil da de radikale gruppene gi dem noe de trenger, sier hun.

Hun mener at personer med samme bakgrunn som ungdommer som blir radikalisert må være en større del av Danmarks plan for å bekjempe ekstremisme.

- De trenger å bli forstått og jeg tror det er lettere for personer med samme bakgrunn å snakke med dem. Slik tror jeg at lettere kan identifisere hvis disse ungdommene har en identitetskrise og dermed kan forhindre at de radikaliseres, sier Parwani.