Skjeggkre er både folkesky og lyssky, og et helt nytt insekt i Norge. Men det utgjør ingen helserisiko.

Rektor Elin Østgaard er fordrevet fra kontoret sitt av det lille insektet. Sammen med sekretær, SFO-leder, fagleder og helsesøster har hun flyttet to etasjer opp i skolen til en midlertidig administrasjon mens kampen mot skjeggkre pågår. Trolig vil lokalene forbli avstengt frem til påske.

Men hun vil på ingen måte krisemaksimere situasjonen ved skolen.

– Vi har fått forsikringer fra helsemyndighetene om at skjeggkre ikke representerer noen fare verken for elever eller ansatte. Heller ikke er de til skade for skolebygningene. Men det er selvsagt ingen som synes dette er behagelig, derfor synes jeg det er riktig at det er satt inn skikkelig tiltak for å bli kvitt dette insektet, sier rektor Elin Østgaard.

– Skjeggkre-invasjonen har ikke fått noen betydning for undervisningen ved Nardo skole. Mitt inntrykk er at verken elever eller ansatte er veldig opptatt av dette. Det snakkes litt om det, men vi bruker for det meste humor og ler av det, ler Østgaard.

Skjeggkre fanges først og fremst i administrasjonsavdelingen i sokkeletasjen, og det er ingenting som tyder på at det vandrer til resten av skolen.

Ekkelt sier elevene

Elevene synes det er litt ekkelt, men heller ikke mer.

– Vi synes jo det er litt ekkelt at det finns et slikt insekt på skolen. Men vi opplever det ikke som skummelt på noen som helst måte. Vi har aldri sett skjeggkre selv, sier eleverådsleder Kristian Nikolai Hansen og medlem av elevrådet Eline Selseth Landrø ved Nardo skole.

Både skoleledelse og Trondheim kommune har sendt ut flere orienteringer til foreldre og foresatte etter at skjeggkre ble oppdaget i november i fjor. Etter at det ble gjort ulike forsøk på å bli kvitt skjeggkre uten å lykkes helt, ble det besluttet å trappe opp kampen når det var vinterferie og fri på skolen. Dette var i midten av februar.

– Vi bestemte oss for å stenge administrasjonsdelen for en periode. Dette gjorde vi av praktiske årsaker for få bedre forhold å arbeide under når vi skal bekjempe skjeggkre, forteller prosjektleder for vedlikehold i Trondheim eiendom, Erlend Helmersen.

Dette er slagplanen

Skjeggkre er et nytt insekt i Norge og det finnes ingen kjent patentløsning som raskt og effektivt utrydder det. Men Trondheim eiendom og kommunehelsetjenesten har sammen med to firmaer som er eksperter på å bekjempe insekter, lagt opp en slagplan:

Inne i administrasjonsavdelingen ble det i vinterferieuka lagt striper med dobbeltsidig, heftende tape på gulvet langs alle vegger. Dette virker som effektive limfeller.

Helt inn til listverket er det strødd en smal stripe med pulver – et naturprodukt laget av kiselalger som skal tørke ut insektene etter hvert som de kommer i berøring med det.

I tillegg er ventilasjonsanlegget i den fraflyttede avdelingen slått av og temperaturen satt ned slik at dyrene ikke skal trives så godt. Skjeggkre liker seg ikke når det blir under 25 varmegrader.

I enkelte rom i den avstengte delen av skolen, er det satt på ekstra varme som skal trekke til seg skjeggkre og dermed gjøre det mulig å fange insektene.

Fanget flere hundre

– Limfellene virker. Det er fanget flere hundre insekter på tapen. Derfor har vi økt mengden med tape. I alt er det lagt 630 meter med dobbeltsidig tape i lokalene her, ler Helmersen. Han innrømmer oppdraget på Nardo skole er av den mer originale sorten.

– Skolen ble klar over at de hadde et insektproblem etter en vannlekkasje for snart to år siden, men trodde først det var snakk om en helt vanlig art, nemlig sølvkre. Men da vi før jul i fjor leide inn skadedyrbekjempere, ble det fastslått at det dreide seg om et helt nytt insekt i Norge, forklarer vedlikeholdssjef Tormund Ledang Husøy i Trondheim eiendom.

Men verken Trondheim eiendom eller de innleide ekspertene kan garantere at resultatet blir en skjeggkre-fri skole.

Ingen helserisiko

Overlege Guttorm Eilertsen ved miljøenheten i Trondheim kommune fastslår at skjeggkre ikke representerer noen som helst fysisk helserisiko for mennesker, og at den heller ikke er noen smittebærer.

– Men det er klart den av mange oppleves som ekkel å ha i omgivelsene, sier han.

Ifølge Folkehelseinstituttet er insektet innført til Norge sammen med vareforsendelser fra utlandet eller i folks bagasje. Trolig vil skjeggkre om få år ha spredt seg over hele landet. Skjeggkre ble påvist første gang her i landet i 2013 på Østlandet. Det er vanlig i bygninger i Sør-Europa og i USA.

Skjeggkre er lyssky og folkesky og lever av rusk og rask i kriker og kroker, blant annet gammelt papir og hybelkaniner. Og de er lynraske i bevegelsene.

Det er ingen lett jobb fagfolkene og Trondheim eiendom har tatt på seg når de skal utrydde skjeggkre.

– Det er ikke sikkert vi lykkes med å bli kvitt dem helt. Kanskje vi må være fornøyd om vi får redusert mengden, mener Erlend Helmersen i Trondheim eiendom.

Formerer seg: Her er beviset på at skjeggkre formerer seg i stor fart på Nardo skole. Mellom de voksne eksemplarene sees bittesmå individer som har gått på limfella. Foto: jens petter søraa
Ikke skremt: – Vi synes det er litt ekkelt, men vi bryr oss ikke så veldig mye, sier elevrådsleder Kristian Nikolai Hansen og medlem av elevrådet ved Nardo skole Eline Selseth Landrø. Foto: jens petter søraa
Dobbeltsidig tape mot skjeggkre: Trondheim eiendom har tømt butikken for dobbeltsidig tape. Erlend Helmersen forteller at det er brukt 630 meter tape i kampen mot skjeggkre. Foto: jens petter søraa
Skjeggkre-feller: Tape og pulver brukes i kampen mot skjeggkre ved Nardo skole. Foto: jens petter søraa