Kommunens netto driftsresultat ser ut til å bli 33 millioner kroner. Dette utgjør 0,28 prosent av driftsinntektene. Anbefalt resultat er 1,75 prosent.

Allerede etter de første fire månedene i fjor ble det registrert en svikt i skatteinntekter og rammeoverføringer fra staten på 50 millioner kroner. Dette førte til en budsjettjustering. I ettertid er det klart at svikten ville blitt betydelig større om budsjettet ikke var blitt revidert.

Andre statlige frie inntekter knyttet til ressurskrevende brukere og tjenester til flyktninger viser en merinntekt for kommunen på 40 millioner kroner.

Kraftfondet leverer

I positiv retning trekker det at avkastningen på kommunens kraftfond ble en god del bedre enn forventet. Den nominelle avkastningen ble på om lag fem prosent eller 296 millioner kroner.

Det ble avsatt 122 millioner av den reelle avkastningen til disposisjonsfond for bruk til finansiering av budsjettet for 2015. Bystyret har bestemt at avkastningen kun skal brukes i etterkant, når man vet hvor mye penger som er til rådighet. Kommunens frie disposisjonsfond til bruk når det virkelig røyner på, er nå på 270 millioner. Det er ti millioner mer enn i 2013.

De ulike tjenesteområdene hadde samlet sett et merforbruk i 2014 på 81 millioner kroner i forhold til budsjettet. De største områdene med negativt avvik er helse og omsorg, skole og barnehage. Kultur, idrett og næring klarte seg best med et mindreforbruk på noe over ti prosent. Dette siste skyldes blant annet at 7,8 millioner bevilget til Flatåshallen ikke er brukt.

Sosialhjelp

Innenfor posten helse og velferd forvaltning viser utbetaling av økonomisk sosialhjelp en kraftig økning, om lag 30 millioner mer enn i 2013.

Finansdirektør Olaf Løberg sier at det ser ut til å være en nasjonal trend bak denne økningen. Mange kommuner opplever det samme.

–Det kan ligge noen makroøkonomiske forklaringer her, sier Løberg som foreløpig ikke har andre årsaker å vise til.