Martin Waage driver en omstridt virksomhet gjennom selskapet sitt ABP World Groop.

Ved hjelp av «agenter» henter ABP hjem barn som er blitt ulovlig bortført til utlandet, som oftest av den ene forelderen.

– Vi har drevet virksomheten i snart 14 år, og bare i ett tilfelle gikk det virkelig galt, sier Waage til Stavanger Aftenblad.

Waage ble selv arrestert i Spania i fjor, og deretter utlevert til Italia, mistenkt for menneskesmugling, våpenbesittelser og organisert trafficking. Han satt sju måneder i fengsel, men fikk reise hjem til Norge i fjor høst.

– Det var et rettsmøte i Oslo i oktober, og jeg regner med full frifinnelse. Men formelt er jeg fortsatt tiltalt i Italia. Årsaken til at dette ikke er helt ute av verden, er at alt tar så lang tid i rettssystemet der nede. Jeg er nå i fullt arbeid og kan fritt reise hvor jeg vil.

ABP arbeider for tiden med tre-fire saker, men ingen av dem involverer norske barn. Norske barn utgjør bare cirka 10 prosent. De fleste klientene bor i USA, Frankrike, Tyskland.

Det gikk galt

Det var i saken til Lene Stokkedal fra Sandnes at alt gikk galt. Hun sitter fortsatt i Tunisia med utreiseforbud fra landet, mens to svenske agenter som jobbet for ABP World Group i Tunisia sitter i fengsel med dommer på sju og tretten år. De ble arrestert sammen med Lene i Tunisia i november 2012.

- Hva gikk galt?

– Det hele er en gedigen misforståelse, og en voldsom overreaksjon fra politi og rettsvesen i Tunisia. For det første befant både de to sikkerhetsfolkene og Lene Stokkedal seg milevis fra barnet da de ble arrestert. Så det var verken kidnapping eller noe annet ulovlig på gang i det hele tatt. Vi var der for å passe på Lene, som jo skulle i en rettssak. Hun følte seg utrygg på barnefaren fordi han var ustabil.

– Hva var de to agentenes oppdrag i Tunisia? Skulle ikke de hente hjem Lene sin datter dersom det var mulig?

– Primært skulle de som sagt passe på Lene, men vi diskuterte jo ulike scenarioer, og vi gjorde en forløpende vurdering av hva som skulle gjøres, sier Waage.

Telefonavlytting

Det viste seg at politi avlyttet telefonene til agentene. Årsaken var trolig at den ene, Pelle Helgesson, nylig hadde gjennomført en annen aksjon i Tunisia, der en norsk mor klarte å ta det kidnappede barnet sitt trygt hjem til Norge.

– Jeg tror at båtutleieren de hadde kontakt med snakket i telefonen om en kidnapping, og dermed gikk alarmen, sier Waage.

Nå i ettertid har politiet i Tunisia store problemer med å bevise at det er kidnapping, og så utsetter de rettssaken og finner på alle slags unnskyldninger for å holde dem i fengsel så lenge som mulig.

Straffesaken mot Lene Stokkedal ble gjennomført mandag, og hun fikk seks måneders betinget fengsel. Aktor anket saken, så hun sitter fortsatt fast i Tunisia.

De to agentene sitter fengslet i Tunisias største fengsel. De har anket saken sin, men ankesaken er mange ganger blitt utsatt, ofte samme dag.

Waage sier at det er mange misforståelser ute og går omkring virksomheten deres.

– Det tegnes ofte et bilde av oss som skumle, svartkledde barnekidnappere. Men sannheten er jo at de fleste sakene løses lenge før det er aktuelt å hente barnet hjem.

100 barn snart

Likevel kan Waage opplyse at hans selskap snart har tilrettelagt for at 100 barn som er ulovlig kidnappet til utlandet, er hentet hjem til den forelderen som har lovlig omsorgsrett.

– Reglene våre er klare. Vår oppdragsgiver, den ene forelderen som har «mistet» barnet sitt, må ha det formelle på plass, altså juridisk omsorgsrett. Så får vi gjerne en periode med forberedelser og planlegging. I situasjoner der forhandlinger ikke nytter, er det aller siste utvei å hente barnet hjem. Forelderen selv må alltid være med, også for at det skal bli minst mulig traumatisk for barnet. Vi i ABP World Group legger bare til rette for aksjonen. Vi rører ikke barnet fysisk, for da kan vi beskyldes for kidnapping.

Avbryter

– I noen få tilfeller må vi avbryte aksjonen vår, men da har det skjedd fordi risikoen er for stor, enten for barnet, klienten vår eller oss selv.

– Føler du et ansvar for at to medarbeidere sitter på tredje året i fengsel i Tunisia?

– Ja, selvsagt. Vi er jo kompiser og venner. Det er helt forferdelig det som har skjedd. Samtidig er alle klar over risikoen. Dette er jobben vår.

– Har du kontakt med det to i fengselet?

– Nei, det er vanskelig. Men broren til Daniel Bakke, Christian Franzetti, tar seg av kontakten og arbeider med saken for oss.

Om stridt: Vi driver også rådgivning og forebyggende arbeid, sier trønderen Martin Waage (bildet). Han er anonymisert på grunn av trusselbildet mot selskapet. Foto: Ukjent
Aksjon: Dette bildet er tatt av ABP World Group under en aksjon der de hentet et barn i Japan. Barnefaren, som hadde bortført barnet, forsøker å løpe vekk. Foto: ABP World Groop