Mannen ble pågrepet og varetektsfengslet i slutten av januar. Politiet i Trondheim har etterforsket saken med store ressurser siden.

– Over 20 personer har jobbet med denne saken, som begynte å rulle etter at en mor tok kontakt med politiet. Hun hadde vært inne på datterens telefon, og oppdaget bilder hun hadde sendt med Kik messenger, sier politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Jenter fra Trøndelag

Kik messenger er en chattetjeneste som kan brukes på pc, men også lastes ned som app på mobilen. Brukerne kan sende gratis meldinger og bilder til hverandre.

– I denne saken er det elleve fornærmede jenter i alderen ni til 13 år. De har hatt kontakt med siktede på Kik messenger, hvor han opprettet profil og utga seg for å være jente på samme alder som de fornærmede. Han har tatt initiativet til kontakten, og har fått dem til å sende seksualiserte bilder av seg selv på oppfordring – i noen av tilfellene flere ganger. De fleste fornærmede i saken kommer fra Sør-Trøndelag, sier Momyr.

Det beslaglagte materialet politiet sitter på viser at mannen skal ha sendt over 10 000 enkeltmeldinger og hatt kontakt med 150 profiler. Momyr opplyser at politiet har brukt store ressurser for å kunne identifisere de fornærmede i saken. Fordi informasjonen om brukerne bak profilene ofte har vært sparsommelig, har arbeidet vært tidkrevende.

– Barnslig språk

Politiadvokat Ann Charlotte Benberg og politifullmektig Christine Grøtte opplyser at gjennomgangen av materialet har avdekket at 47-åringen har skapt et tillitsforhold til de unge jentene på nettet.

– De har trodd at de snakket med en jevnaldrende jente, det fremgår av dommeravhørene. Siktede har chattet med dem i lang tid for å oppnå et tillitsforhold. Når han skrev til de fornærmede, brukte han bevisst samme type språk som dem, et barnslig språk, sier politijuristene.

– Har siktede oppsøkt noen av jentene i denne saken?

– Nei, det har han ikke, opplyser Benberg.

På sine nettsider skriver Kik at appen ikke passer for personer under 13 år. I Appstore står det en anbefalt aldersgrense på 17 år.

I et av tilfellene har siktede opprettet kontakt med en fornærmet jente via den sosiale appen Momio, opplyser Benberg. Målgruppen for denne tjenesten er barn i enda lavere alder – mellom syv og tolv år.

– Snakke med barna

I Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse i 2014 oppga sju prosent av alle unge i alderen 13-16 år at de det siste året hadde sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller nett. Dette utgjorde totalt 20 000 barn.

– Det er et fåtall voksne som er på jakt etter nakenbilder på nettet, men de som er det – de vet hva de skal se etter og hvordan de skal uttrykke seg for å skaffe seg dette. Alt trenger ikke å være slik det fremstår på nettet. Det er viktig at foreldre tør å snakke med ungene sine om det, sier Barbro Hardersen, prosjektleder for Medietilsynets Trygg bruk.

Politiadvokat Benberg råder foreldre til å formidle at det ikke er barnets skyld, hvis de avdekker at det er sendt bilder av seksuelt krenkende art.

– Barn skal ikke behøve å føle skyld, skam eller anger. Det kan føre til at de ikke vil snakke om dette, noe som er viktig. Det er heller ikke pårørendes feil hvis dette skjer – kun gjerningsmannens, sier Benberg.

Husker ikke alt i siktelsen

I tillegg til siktelsen for å ha fått jentene til å sende bilder av seksuelt krenkende art, er mannen også siktet for seksuell omgang med barn under 14 år samt for seksuell handling med barn under 16 år. Disse to sakene har imidlertid ikke noe med hans aktivitet på sosiale medier å gjøre, opplyser Benberg.

Da politiet begynte å undersøke mannens datautstyr, fant de også et større antall bilder og flere filmer som viser seksuelle overgrep mot barn. Dette er han også er siktet for, opplyser Momyr.

Arve Opdahl forsvarer den siktede 47-åringen.

– Han har erkjent straffskyld for det han kan huske, men det er også deler av siktelsen som ikke er erkjent, sier Opdahl.

Hvilke siktelsesposter klienten erkjenner straffskyld for, vil ikke forsvareren gå i detaljer på.