Oslo: Han erkjenner at asylbråket er en omkamp om asylavtalen fra Sundvollen.

– Da vi forslo disse innstramningene i 1997 ble vi kalt rasister. I dag har vi en avtale. Jeg er overrasket over hvor langt KrF og Venstre var villig til å gå for asylbarna.

Frps fryktede nestleder i Stortinget har i flere uker vært steinhard på at Venstre og KrF ikke skulle få asylgjennomslag gratis.

– Det er klart at hadde forskriften kommet på plass tidligere, hadde alt dette bråket vært unngått. Når det ikke skjedde, mener jeg det er legitimt å ta en omkamp på det vi kom til kort på i Nydalen og på Sundvollen. I dag har Frp fått strammet til asyl- og flyktningpolitikken med forslag vi har jobbet med siden 1997, sier Sandberg.

Betydelig innstramming

Kampen om virkelighetsforståelsen er i full gang mellom Frp og sentrumspartiene.

Sandberg mener konkrete kriterier for å sortere kvoteflyktninger, sterkere tilknytningskrav strammere underholdningsbidrag, fem års prøving av beskyttelsesbehov og bortfall av beskyttelsesbehov ved feriereiser til hjemlandet er betydelig innstramming.

Han frykter ikke opprør på Frps landsmøte når partier likevel har gått med på å gi asylforskriften tilbakevirkende kraft for om lag 100 asylbarn.

– Nei, jeg tror alle i Frp vil slå seg til ro med at dette ikke gikk så galt. Når et antall på 100 gis mulighet til å begjære ny vurdering, er det jo også slik at det til syvende og sist kommer til å bli et langt lavere antall barn det dreier seg om. Men vår politikkendring vil stå fast, sier Sandberg.

Sandberg sier til Adresseavisen at han aldri fryktet noe opprør i partiet om asylkravene.

– Dette var i grunn egentlig enkelt for oss. Uten våre krav, ingen avtale. Slik er det i politikken.

Godt kompromiss

I Venstre kaller de avtalen et godt kompromiss.

Venstres André Skjelstad har sittet i lange og harde forhandlinger om asylbarnas skjebne de siste dagene. Han kaller forhandlingene krevende, men er tilfreds med at de fire partiene har klart å finne «et balansepunkt» som de kan leve med.

– Alle partiene har vært nødt til å gi i denne prosessen. For Venstre er jeg svært tilfreds med at det ble gjennomslag for at alle som barn som har vært i Norge mer enn fire år, nå får vurdert sine saker på nytt. Det var også viktig for oss å få satt datoen 1. juni 2014 – slik at alle som ble sendt ut etter den datoen – nå får mulighet til en ny gjennomgang, sier Skjelstad.

Skjelstad roser statsminister Erna Solberg for hennes evne til å lede de fire partiene frem til et resultat alle kan stå bak, og på den måten unngå ytterligere strid og eventuell regjeringskrise på denne saken.