De siste som forlot Steinkjer før tyskerne angrep, var de som sto og ringte i kirkeklokkene med varsel om at folk måtte forlate byen.

– Åtte av ti innbyggere ble husløse. Steinkjer kommune var liten og den byen som prosentvis ble mest ødelagt. Det var et under at ingen liv gikk tapt, sier Ellen Samuelsen, kultursjef i Steinkjer kommune.

Brente Steders Regulering

I dag markeres bombesøndagen for 75 år siden med foredrag av kommuneantikvar Robert Øfsti på Egge Museum. Foredraget «Med utsikt over byen» blir en byplanhistorisk kveld med vekt på gjenreisningsbyen.

– Øst for E6 finner vi den mest vellykkede og best bevarte av de 8–10 gjenreisningsbyene som Brente Steders Regulering, ledet av professor Sverre Pedersen, planla etter bombingen i april/mai 1940, skriver Øfsti.

Kultursjef Ellen Samuelsens svigerforeldre var to av dem som i all hast måtte flykte fra byen denne søndagen i begynnelsen av april.

Sjokkert over ødeleggelsene

– Svigerforeldrene forlot alt de eide og flyktet med barna. Vi har i ettertid spurt hvorfor de ikke tok med seg flere eiendeler. De svarte: –Men vi tenkte jo ikke at det skulle brenne. Det kom som en stor overraskelse at byen skulle bli så ødelagt, sier Samuelsen, som sier at markeringen av frigjøringsdagen 8. mai vil bli større.

LES HISTORIENE TIL FEM TIDSVITNER:

Bodil vekket av politimesteren

Thorfinn rømte til Selbu

Aina skrev dagbok

Reidar sprengte Rørosbanen

Martin ville bli militær

– Da skal vi ha arrangement med kransenedleggelser og en del annet. Det er fortsatt viktig å markere begivenhetene i krigs-årene slik at vi kan lære av historien, mener kultursjef Ellen Samuelsen.

Namsos lagt i ruiner

Dagen før Steinkjer ble lagt i ruiner måtte befolkningen i Namsos løpe i dekning. Det var ikke luftvernartilleri ved byen og fra den 20. april og de følgende dagene ble byen utsatt for bombardement fra tyske luftstridskrefter. Storparten av byen ble lagt i ruiner. Bare tre sivile og en del allierte soldater omkom, skriver kildenett.no.

Bakgrunnen for bombingen av Namsos og Steinkjer var den allierte operasjonen med kodenavnet «Maurice». Britiske og franske tropper skulle gjenerobre Trondheim gjennom en knipetangsmanøver. Mellom 15. og 19. april ble ca. 7500 allierte tropper landsatt i Namsos. Dette førte til at byen ble et mål for tyske bombefly. Allerede den 11. april ble gamle, syke og barn evakuert fra Namsos og mange sov i skogene rundt byen, skriver Kildenett.no.

Bombet hele dagen

På nettstedet Steinkjerleksikonet har man en nøyaktig beskrivelse av det som skjedde:

«I Steinkjer kom den endelige evakueringsordren klokken 09.45. Et meldekorps på 30 personer ble sendt ut for å varsle i heimene. Folk møtte på samlingsplassene og militæret stilte transportmidler til rådighet for evakueringen. Flyalarmen gikk kontinuerlig. Klokken 11.30 den 21. april falt de første bombene på Nordsia. Øyeblikket etter sto Nordbottengården i brann. Flyene kom i stadige puljer. Hele byen fikk hard medfart. Brannen bredte seg fort, og gatene ble etter hvert uframkommelig på grunn av brann og knuste hus. Bombingen foregikk mer og mindre kontinuerlig fram til klokken 19.00 samme kveld.»

242 bolighus ble ødelagt i Steinkjer og omtrent 1800 innbygger mistet alt de eide. Den materielle virkningen av angrepet var meget stor.

Også militært var bombingen effektiv. Det var en lett sak for de tyske troppene som kom sørfra å drive tilbake den engelske styrken som befant seg i Steinkjer og omegn.

Markerer bombingen: Kultursjef Ellen Samuelsen i Steinkjer hadde selv svigerforeldre som måtte evakuere byen da byen ble bombet. Foto: Per Christiansen, Adresseavisen
Måtte flykte: Det var ikke mye igjen av bykjernen i Steinkjer etter bombingen 21. april 1940. Foto: Scanpix, NTB scanpix