Nå håper familien på Hitra at det ikke skjer en ny tragedie under årets russefeiring.

Fortsatt snakker familien mye om Åse i hverdagen.

– Det første året etter ulykken var tungt. Det manglet en person på alle merkedagene og under høytidene. Det andre året var ikke lettere. Vi har fått det mer på avstand nå, men vi savner henne fortsatt, sier mamma Elin Hermanstad.

– Jeg tenker mye på henne. Vi brukte å se fotballkamp sammen, mens vi var kledd i RBK-draktene våre, spiste cheese doodles og melkesjokolade og drakk cola. Den skjorta har hun fortsatt på seg, sier søster Lena Dromnes, som forteller at Åse ble begravd i RBK-skjorta.

Pappa Ole Hermanstad jobbet på brønnbåt og var nettopp reist ut på sjøen da ulykken skjedde.

– Jeg trengte litt tid etter vi mistet henne, sier han.

Familien beskriver 18-åringen som jordnær, rolig og sosial.

LES OGSÅ (PLUSS): Én av tre gutter har fyllekjørt

Dømt for bildrap

Åse hadde kjørt søsteren Eva til Frøya, og var på vei hjem da det smalt. En møtende bil fikk skrens og kjørte inn i bilen Åse satt i. Sjåføren hadde minst 1,1 i promille og hadde en fart på minst 130 kilometer i timen. Krasjet skjedde på Skardsvåg på Frøya.

– Jeg fikk en telefon fra Eva som hadde hørt at det var en ulykke på Frøya, og at Åse var involvert, forteller mamma Elin, som da allerede var på vei til Frøya.

Etter noen minutter ringte Eva igjen og sa at Åse var død. Da bestemte Elin seg for å kjøre til ulykkesstedet.

– Jeg snakket med politiet som var på stedet. De bekreftet at det var en dødsulykke, og sjekket registreringsnummeret på bilen. Jeg husker at jeg gikk forbi bilkøen ved stedet der de hadde kollidert og tilbake til bilen. Noen spurte om hva som hadde skjedd. Jeg svarte at det hadde vært en dødsulykke, ikke at det var Åse som hadde omkommet, forteller hun.

Mannen som kjørte den andre bilen ble dømt til ett år og ti måneder fengsel for bildrap i Fosen tingrett.

– Vi har aldri vært sint på ham eller følt et hat overfor ham, sier mammaen.

Adresseavisen har vært i kontakt med mannen som ble dømt for bildrap, men han ønsker ikke å uttale seg om saken.

Mye fyllekjøring

Det kommer frem i dommen at flere vitner tegnet «et bilde av en ungdomskultur på Frøya hvor det synes som om bilkjøring med promille og/eller svært høy hastighet er utbredt og i visse kretser akseptert».

– Folk har bestandig kjørt i fylla her. Det var ganske mye fyllekjøring rundt den tiden da Åse døde. Rett etter ulykken tror jeg at mange av ungdommene ble skremt av det som skjedde med Åse, men det gikk ikke lenge før noen begynte med tullekjøring igjen, sier Elin.

Bilvrak brukt til forebygging

Vraket av bilen som Åse kjørte ble stilt ut til skrekk og advarsel ved ulykkesstedet for å vise hva som kan skje ved en alvorlig kollisjon. Vraket ble også brukt i forebyggende arbeid rettet mot ungdom. Trygg Trafikk besøkte blant annet skoler i Trøndelag hvor ungdommene fikk se vraket på nært hold.

Bekymret for ulykker

Adresseavisen skrev i forrige uke at en fersk Ungdataundersøkelse viste at én av tre gutter på videregående skole på Frøya hadde kjørt i ruspåvirket tilstand.

– Jeg tror mange tenker at «ulykker skjer ikke med oss», og at de er flinkere til å kjøre enn de som krasjer, sier Dromnes.

– Jeg vet ikke hva som skal til for at folk skjønner at dette er alvorlig, sier Elin.

Det er snart russetid, og feststemte ungdommer skal feire at de snart er ferdig med den videregående utdanningen. Det nærmer seg også datoen 12. mai da Åse døde. En tid på året da Elin tenker ekstra mye på det som skjedde.

– Jeg gruer meg til mai og russetid for jeg er bekymret for at det skal skje enda en ulykke. Jeg håper at det går bra i år og at det ikke skjer noe, sier hun.

Bilvraket: Dette var bilen som Åse Hermanstad kjørte da hun omkom i en ulykke på Frøya i 2010. Bilvraket ble senere brukt i forebyggende arbeid rettet mot ungdom. Foto: Tor Aage Hansen