Klar for tur: Gruppen har leid båt med mannskap for tur langs den kroatiske kysten. Foto: Lotte Helgesen

– En god sommerferie for meg er masse latter, positivt reisefølge og aktiviteter som lader batteriene, sier Heidi Helgesen.

I midten av juli setter mor og resten av familien seg på flyet sammen med nærmere 40 andre, de fleste slektninger og venner. Turen er spesielt tilrettelagt for gruppen, som skal seile langs den kroatiske kysten i innleid skute. Ferievalget ble avgjort allerede i desember.

– Det er tre ungdommer i familien, og det var ingen selvfølge at de ville dra på tur sammen med oss «gamlingan». Vi holdt et familieråd, og det var ingen tvil, alle ville på tur til Kroatia. Gjengen som skal reise sammen er godt sammenspleisa. Vi var på en lignende tur for noen år siden, sier Heidi.

Datteren Lotte er 16 år, og nest yngst i det store reisefølget på skuta.

– Jeg gleder meg til å se nye og spennende plasser, bade i fine laguner og være sammen med søsken og andre ungdommer på båten. Om kveldene går vi ut sammen og koser oss på de lokale restaurantene. Båten legger til kai på et nytt sted hver kveld, sier hun.

Aktivitet viktig

Det er en reisevant familie som skal ut på tur.

– To uker på en strand i Syden er nok ikke noe for oss. Det blir fort for kjedelig. Vi vil ha en aktiv ferie, og oppleve nye steder. Og så er det naturligvis en fordel å dra til steder der man kan være nesten helt sikker på å få godt vær, sier Heidi.

Her finner du mer reisestoff - sjekk ut vår reiseseksjon

Som mange andre nordmenn, deler familien sommerferien mellom utenlandstur og hytta. For familien fra Ranheim betyr det hytta i Åsenfjorden.

– Vi tilbringer alltid en periode på hytta i sommerferien. Tur til utlandet er topp, men vi må også ha med oss Åsenfjorden. Vi elsker livet på hytta, sier Heidi.

Mange til utlandet

Hovedorganisasjonen Virke undersøker nordmenns ferievaner jevnlig. Den siste spørreundersøkelsen ble gjort i desember i fjor. Her svarer 72 prosent at de skal ha sommerferie i år, og 58 prosent av disse bruker deler av den i utlandet. Dette er noe lavere enn i fjor.

– For mange betyr sommerferie at man tilbringer én uke eller mer i sydlige strøk, og tar resten hjemme. Kortere utenlandsturer utenom hovedferien har også blitt mer vanlig. Nordmenn er storforbrukere av fritidsreiser, og ligger nesten på topp i Europa, sier direktør i Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril.

Reiseoperatørene regner med å selge godt over en million pakketurer til utlandet i år. Det store flertallet er charterturer i sommermånedene.

– Nordmenns sommerferievaner er forholdsvis stabile. Det kan være noen mindre endringer fra år til år, men hovedmønsteret har vært det samme i lang tid. Sommerferien er ikke den samme uten en utenlandstur, sier McSeveny-Åril.

Lavere budsjett

Nordmenn har tradisjon for å bruke mye penger på utenlandsferien. De siste tallene fra Virke viser at mange vil vise litt mer nøkternhet i sommer. I fjor oppga husstandene i undersøkelser at de ville bruke i gjenomsnitt 38 400 kroner på sommerferie. I år vil husstandene bruke 33 950 kroner i gjennomsnitt.

– Undersøkelsen ble foretatt like før jul. På det tidspunktet da det var mye oppmerksomhet rundt fallende oljepriser og svekket kronekurs. Det er mulig svarene vi fikk er preget av dette. Tidligere erfaring viser at det skal nokså mye til før kronekursen er avgjørende for å droppe utenlandsturen. Man velger heller å bo eller spise litt rimeligere på reisemålet, men får fortsatt med seg ferieturen til utlandet, sier McSeveny-Åril.

Chartertur i endring

Daglig leder Bente Strøm Røsholdt i Travelnet Reisevarehuset i Trondheim ser en klar tendens til at den typiske charterturen er i endring.

– Vi har i de senere årene merket en økende tendens til alternative ferieformer. Sol og bading er fortsatt viktig, men i kombinasjon med andre typer aktiviteter. Vi er blitt mer reisevante, og ikke i samme grad avhengige av den «trygge» feriereisen hvor alle blir tatt vare på, sier Røsholdt.

Eksempler på populære turer er safari, sykkelturer, USA-reise i kombinasjon med cruise og chartring av båt sammen med venner og familie.

– Vi merker ingen endring i reiseaktivitet grunnet økonomisk usikkerhet eller kronekursfall. Reise er noe som prioriteres uansett. I Travelnet Reisevarehuset har vi hatt en økning på ti prosent hittil i år, sier Røsholdt.

Syden trekker mest

Spørreundersøkelsen fra Virke viser at Spania og Hellas bevarer posisjonen som de mest populære reisemålene også kommende sommersesong, og står særlig sterkt blant barnefamiliene. Italia og Tyrkia ligger også høyt på listen. En ny trend er at USA seiler opp som reisemål om sommeren for norske turister.

– USA er stort, og med et nærmest ubegrenset opplevelsestilbud. For småbarnsfamilier kan reisen bli i lengste laget, så det er gjerne andre grupper som velger USA. Prismessig har Amerika blitt tilgjengelig for mange flere de siste årene, sier McSeveny-Åril.

Nettopp gode og varierte aktivitetstilbud må til for tekkes turistene.

– Denne trenden blir bare sterkere og sterkere. Turoperatører og hoteller har blitt veldig flinke til å legge til rette for hele familien med lekemuligheter for barna, utflukter, kulturopplevelser og muligheter for trening. Gode matopplevelser står også høyt på ønskelisten for mange, sier McSeveny-Åril.

Ferien hjemme

Virke har ikke sikre tall for hvor mange nordmenn som tar hele sommerferien i Norge. Den siste spørreundersøkelsen tyder på at noen flere enn i fjor sløyfer sommerferie i utlandet, og tar hele ferien i hjemlandet.

– Man skal huske at også mange av «sydenfarerne» tilbringer en del av ferien sin hjemme. I den siste spørreundersøkelsen oppgir mange at de deler ferien mellom utlandet, hytta eller besøk hos venner og familie, sier McSeveny-Åril.

Tall fra Innovasjon Norge peker mot at flere nordmenn ferierer i eget land. Fra 2013 til 2014 var det en økning i norske kommersielle gjestedøgn på omkring to prosent ved hoteller og andre overnattingssteder.

– I fjor sommer sto nordmenn for over halvparten av det totale forbruket i norsk reselivsnæring. Forbruket til norske turister er avgjørende for næringen, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

Familieferie: Frode Knutsen og kona Heidi Helgesen tar med barna Marthe (t.v.) , Lotte og Magnus til Kroatia. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Nordmenn er blant Europas mest reiseglade, sier Sverre McSeveny-Åril i Virke. Foto: Virke