Historien til vesle Elyud (6) i rød selbulue som druknet i strandkanten på Rhodos og ble løftet i land av en lokal fisker har gjort inntrykk i de politiske miljøene gjennom helgen.

KOMMENTAR: Når katastrofen får et ansikt

Også guttens mor druknet da hun forsøkte å redde sønnen sin. Guttens onkel Yonas Amanuel Issack bor på Hitra. I forrige uke måtte han identifisere sin søster og nevø i Athen, før han sendte kistene til hjemlandet Eritrea.

- Dette gir bevissthet på hvor nært vi er hverandre i verden, sa statsminister Erna Solberg til Adresseavisen lørdag.

- Det er umulig å ikke bli berørt av hendelsene og bildene fra Middelhavet, sa Frp-leder Siv Jensen da hun holdt sin tale for partiet samlet til landsmøte Gardermoen i helgen.

- Følelser kan ikke styre

Landsmøtet til Frp brukte i helgen mye energi på å avvise forslagene om å hente 10000 kvoteflyktninger til Norge.

Frp-nestor Carl I. Hagen advarer nå mot å la følelsene styre i flyktningdebatten.

- En skrekkelig historie, men det er lett at følelser tar overhånd i slike saker. Følelser er vel og bra, men følelser kan ikke styre når store problemer skal løses, sier Hagen til Adresseavisen om historien til gutten med den røde selbulua.

Stort ansvar

Hagen mener gutten som druknet aldri skulle vært om bord i båten. Han er kritisk til Norges og EUs håndtering av krisene rundt Middelhavet.

- Den beste måten å stanse strømmen på er å ta bort håpet om at det går bra. Asylsøkere må umiddelbart returneres til havnene de kommer fra. Bare da skjønner man at det er nytteløst å gå om bord i båtene. Bare da kan det bli slutt på drukningene, mener Hagen.

Hagen og Frp vil ha et system der FN overtar ansvaret for mennesker på flukt, med infrastruktur på det afrikanske kontinentet eller i Tyrkia. Og at man i et slikt FN-system kan søke om asyl til Europa eller få status som flyktning.

Han er mener foreldre som tar med barna om bord i båtene i Middelhavet bærer et stort ansvar.

-  Men de er jo på flukt?

- Noen er på flukt fra krig. Andre reiser fra det de vurderer som håpløse forhold. Men de som reiser i jakten på et bedre liv, må også forstå alvoret i det de utsetter sin barn for. De må være mer ansvarlig overfor sine barn, mener Hagen.

Basketak om ultimatum

Et flertall på Stortinget ønsker å hente opp til 10000 kvoteflyktninger til Norge for å avhjelpe situasjonen rundt Middelhavet.

En rekke av Frps fylkeslag, også Carl I. Hagens Oslo, forsøkte i helgen å låse partiledelsen og Frps stortingsgruppe i samtalene som nå kommer på Stortinget om å hente flere kvoteflyktninger.

Ved å vedta absolutte formuleringer mot å øke fra de avtalte 2120 og knytte dette til Frps regjeringsdeltakelse, ville partiledelsen være bastet og bundet - og veldig eksponert for en regjeringskrise før sommeren.

Ingen garantier

Det ble til slutt nettopp Carl I. Hagen som reddet partiledelsen, ved å foreslå at disse forslagene ble trukket «mot en klar forståelse av at man ikke henter flere enn budsjettavtalens 2120 kvoteflyktninger i 2015».

Men hverken Siv Jensen eller hennes nestleder Per Sandberg kunne etter landsmøteslutt i går ettermiddag svare kategorisk på hvorvidt Frp i regjering likevel kan ende med å administrere flere kvoteflyktninger i 2015.

- Vi har en asylavtale og en budsjettavtale med Venstre og KrF. Det er det vi forholder oss til. Og det var det vi garanterte overfor landsmøtet at vi skulle gjøre, sier Per Sandberg.

-  Men budsjettavtalen kan vel reforhandles, ikke minst nå når revidert budsjett kommer om halvannen uke?

- Det kan den. Men det foreligger ikke en slik situasjon nå der Venstre eller KrF har bedt om flere kvoteflyktninger.

Per Sandberg sier likevel til Adresseavisen at Frp kan være med å øke antallet kvoteflyktninger i årene som kommer dersom asyltilstrømningen avtar.

- Det har vi avtalt. Så det er uproblematisk for Frp.

Støtter i nærområdene

Frp vedtok i helgen at man ønsker å støtte flyktningene i Syria i nærområdene. For prisen det koster å hente 10000 til Norge, mener Frp man kan hjelpe 250000 lokalt.

Det koster rundt en milliard, opplyser Sandberg.

-  Så dere har en plan om å etterbevilge disse midlene nå i 2015?

- Ja. Regjeringen har allerede bevilget 250 millioner kroner. Nå må vi se på om det går an å finne de siste 750 millionene innenfor bistandsbudsjettet som kan flyttes over på nød- og humanitærhjelp, sier Sandberg.