Adresseavisen har de siste ukene bedt om innsyn i lydloggen fra operasjonssentralen to ganger.

Politimester Nils Kristian Moe har avslått begge forespørslene. Han har nå videresendt mediehusets klage til Kripos for vurdering.

– Folk må få vurdere

– Denne saken er tjent med størst mulig åpenhet. Først og fremst av hensyn til 20-åringen som gikk til det skritt å varsle politiet om at hans kamerat kunne skade seg selv. Ved å gi innsyn i lydloggen kan politiet gi folk mulighet til å vurdere om de hadde muligheten til å gripe inn tidlig og unngå den farlige situasjonen på Torvet. Dette er også viktig sett i sammenheng med samfunnsdebatten om generell bevæpning av politiet, mener sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen.

Det var tirsdag 14. april at en mann og en kvinne ble knivstukket av en 25 år gammel mann på Torvet i Trondheim. I etterkant av voldsepisoden avdekket Adresseavisen at operasjonssentralen i Sør-Trøndelag fikk inn en bekymringsmelding om 25-åringen allerede 51 minutter før knivstikkingen. Den 20-årige kameraten ringte nødnummeret og fortalte at han fryktet at 25-åringen ville skade seg selv.

– Uheldig inntrykk

Dagen etter knivstikkingen spurte Adresseavisen politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag om hvorfor politiet ikke rykket ut etter nødmeldingen fra 20-åringen. Politimesteren sjekket, men fant ikke at en slik samtale var registrert.

Etter at vi to dager senere ga politimesteren telefonnummeret til 20-åringen samt tidspunktet for nødsamtalen, ble operasjonssentralens lydlogg undersøkt og 20-åringens historie bekreftet. Det viste seg at nødsamtalen ble mottatt av operasjonssentralen klokken 14.32 denne tirsdagen. Politimesteren uttalte deretter at melderen i samtalen varslet om en person med kniv som truet med å ta livet av seg selv. Moe konstaterte også at meldingen burde ha vært loggført og at politiet burde ha rykket ut.

I etterkant har Spesialenheten for politisaker startet etterforskning av hvordan politiet håndterte denne nødsamtalen.

– Vi mener lydloggen som politiet nekter oss innsyn i, er et offentlig dokument, og at offentlighetsloven gir politiet grunnlag for å gjøre lydloggen tilgjengelig for interesserte. Nå skapes et uheldig inntrykk av at hemmeligholdet er av hensyn til politiet selv. Dét er ingen lovlig unntaksgrunn. Politiet burde etter mitt syn hatt en interesse av å dokumentere at de reagerte riktig, eller at de gjorde feil – og at eventuelle feil nå blir ettergått og rettet opp. At politiet nå etterforskes av Spesialenheten er etter min mening ikke noe som hindrer at politimesteren kan utlevere loggen, fortsetter sjefredaktør Blix.

Viser til taushetsplikt

– Er det fordi dere har noe å skjule at du ikke vil gi ut lydloggen, Moe?

– Vi har ikke noe å skjule, og har allerede erkjent at vi skulle ha gjort dette bedre. Nå har Spesialenheten iverksatt etterforskning, og de har fått lydloggen, sier politimesteren.

Han viser til at det er Kripos som er «systemeier» og som må ta beslutningen og vurderingen om lydloggen skal gis ut til Adresseavisen.

– Dette er et system som er underlagt taushetsplikt. Vurderingen av hvor langt denne taushetsplikten går og når den skal oppheves, mener jeg det er rett at Kripos tar, fortsetter Moe.

– Politimestre i andre politidistrikter har tidligere gitt ut lydlogger til pressen, blant annet Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal. Hvorfor er det så ulik praksis?

– Hvis jeg har en for streng fortolkning av dette, har jeg ikke noe problem med å jenke meg, men Kripos får ta vurderingen og jeg vil forholde meg til den. Vi har verken noe å tape eller tjene på å legge frem lydloggen, sier politimester Moe.

Adresseavisen 29. april
Adresseavisen 15. april
Adresseavisen 18. april
Sier nei til innsyn: Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag. Foto: Morten Antonsen
Vil ha innsyn: Sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen. Foto: Glen Musk