Adresseavisen har i en rekke artikler omtalt eldreomsorgen i Trondheim, deriblant de 1781 alvorlige avvikene som er varslet i løpet av drøyt to år. Onsdag kveld er det duket for politisk toppmøte når ordførerkandidatene Rita Ottervik (Ap) og Yngve Brox (H) møtes til duell under NRKs folkemøte i Studentersamfundet, og det kanskje heteste temaet blir nettopp kvaliteten på eldreomsorgen i byen.

- Trondheim dårligst

Ett av Høyres svar er bedre legedekning – og en egen legevaktordning for sykehjemmene. Partiet viser til tall fra Helsedirektoratet, som angir at Trondheim ligger dårligst an blant landets ti største kommuner når det gjelder legetimer per beboer i sykehjem. Oslo er nest dårligst, mens Bergen havner på andre plass bak Drammen. Partiet har i sitt budsjettforslag satt av to millioner til den økte legedekningen, noe som tilsvarer vel to årsverk.

- Dette betyr en økt legekapasitet på omlag 30 prosent på hvert sykehjem. Det vil gi større faglig tyngde i omsorgstjenesten, der de ansatte møter store medisinske utfordringer hver dag. Ved å trappe opp legedekningen, vil det også være mulig å opprette en egen legevaktordning – med leger med spesialkompetanse i geriatri. Disse to grepene henger nøye sammen: Legene i sykehjemslegevakten skal også være sykehjemsleger. Bergen har en slik ordning i dag, og den koster 1,3 millioner kroner. Vi mener disse tiltakene sammen vil øke kvaliteten på eldreomsorgen og forebygge mange alvorlige avvik, sier Brox og legger til:

- Halvparten av avvikene Adresseavisen avdekket omhandlet feil ved medisineringen. En bedre legdekning med tilstrekkelig fagkompetanse vil gi færre slike avvik.

- Mange av avvikene skjer når travle pleiere deler ut medisin. Kan noe bedre legedekning forhindre dette?

- Det vil styrke den medisinske kompetansen på sykehjemmene. Avvik vil skje, men dette kan avverge en del av dem.

- To millioner gir vel to årsverk. Er dette tilstrekkelig?

- Det er en start. Vi sier ikke at dette er sluttsummen. Legene jobber i dag i små stillingsbrøker, og vi ønsker å øke disse, sier Brox.

- Må lære av andre byer

Andrekandidat Ingrid Skjøtskift sier at bedre legedekning bare er ett av flere tiltak Høyre ønsker å sette inn for å bedre kvaliteten i omsorgen. Kompetanseløft, årlig kvalitetsrapportering, offentlige ventelister og valgfrihet i hjemmetjenestene, er andre grep partiet vil ta.

- Nå må vi få oversikt og kunnskap om situasjonen for å finne ut hva som skal til for å forebygge denne typen avvik. Vi har over lengre tid fått rapporter om en rekke svakheter ved eldreomsorgen, og nå er det på tide å sette inn tiltak. Dette skulle vært på plass for lenge siden. Derfor er det viktig at Trondheim nå ser hvordan andre byer organiserer dette, og gjennom dette lærer hvordan kvaliteten kan bli bedre, sier Skjøtskift.

Yngve Brox viser til at en slik legevaktordning også er et ønske fra de ansatte.

- Jeg kommer nettopp fra Charlottenlund sykehjem. Der lanserte de også denne ideen. Nå ønsker vi å utrede dette skikkelig, slik at også Trondheim kan få en økt medisinsk kvalitet i sykehjemmene.