Aller helst ønsker NTNU-rektoren at Elgeseter gate blir lagt i tunnel fra Byporten ved Lerkendal og helt til Elgeseter bru.

Der gata går i dag, vil han gjerne ha gressplen, kanskje med en liten vei.

Politikerne frykter at det skal bli for dyrt.

Alt i gangavstand

- Når vi vet vi skal bygge her, blir det lettere å være tydelig på behovene våre, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim tirsdag. Da hadde statsminister Erna Solberg nettopp høstet jubel og applaus blant NTNU-folk fordi regjeringen har bestemt å samle NTNU på området rundt Gløshaugen.

Det betyr at universitetsvirksomheten på Dragvoll blir flyttet til området ved Gløshaugen Det samme gjelder fagtilbudene Høgskolen i Sør-Trøndelag har rundt omkring i Trondheim. Gunnar Bovim ønsker seg et samlet universitet med gangavstand til alt.

- Elgeseter gate er en trafikkåre med svært mye trafikk og er en begrensning for campusutvikling, sier Gunnar Bovim. Han har forståelse for at byutvikling er en politisk avveiing og ønsker ikke å framstå altfor bastant. Men han mener det er i byens interesse at det er greit å ta seg fram mellom ulike deler av campus.

- Må være lett å ta seg fram

- Vår evne og fristelse til å ta i bruk nye arealer på vestsiden av Elgeseter gate, som teknobyen og ved sykehuset, henger sammen med hvor lett det er å ta seg dit, sier Bovim.

Det er allerede satt i gang reguleringsarbeid for Elgeseter gate. Senere i høst skal politikerne i bystyret i Trondheim og fylkestinget i Sør-Trøndelag ta stilling til om gata skal legges i tunnel eller ikke.

Dette sier trondheimspolitikerne om NTNU-rektor Gunnar Bovims forslag:

Rita Ottervik (Ap)

- Jeg er en sterk tilhenger av at vi må prøve å få til tunnel. Det koster veldig mange penger, og dette blir en prosess vi må ta i løpet av høsten. Så får vi nok ikke hele gata under jorda, det blir for kostnadskrevende og teknisk vanskelig, men kanskje en kortere kulvert fra byporten og ned forbi handelshøyskolen.

Yngve Brox (H)

- Dette er krevende både teknisk og økonomisk. Men dersom det blir en veldig viktig del av campusprosjektet for NTNU, så må vi se på det på nytt. Da er spørsmålet også om staten må bidra økonomisk. Drømmeløsningen er å få Elgeseter ned i kulvert. Dette ville ikke bare vært viktig for NTNU, men også for byen som helhet, så tanken er god.

Elin Marie Andreassen (Frp)

- Jeg skjønner godt Bovims argument, men Elgeseter gate fungerer godt når det gjelder fremkommelighet for buss og bil i dag. Å legge den i tunnel må ha en funksjon for fremkommelighet også. Dette er blitt vurdert, men det er dyrt, og det er ikke noe jeg umiddelbart vil slutte meg til. Det vil sannsynligvis være en rimeligere løsning å bygge bruer.

Jon Gunnes (V)

- Ja, tunnel skal vi få til. Ideen har vært der, så har vi gått litt bort fra den fordi det er teknisk vanskelig, blant annet. Jeg snakket med Gunnar Bovim og Trine Skei Grande om dette for en måned siden. Hvis det er teknisk mulig, så er det en kjempeløsning. tunnelen må delvis finansieres av Miljøpakken, delvis av NTNU-midlene til omstilling. Det må være et spleiselag.

Ottar Michelsen (SV)

- Det må gjøres noe med Elgeseter gate, det er helt klart. Å flytte campus betyr at vi må sette fullt trykk på bybane og gjerne tunnel. Spørsmålet er om det er økonomisk realiserbart. Hvis vi klarer å gjøre om Elgeseter til en gate med relativt lite trafikk, så er det ikke sikkert at det blir nødvendig med tunnel, så jeg kan ikke si klart ja til tunnel nå.

Hilde Opoku (MDG)

- Vi har vært imot campussammenslåing av hensyn til miljø og økonomi. Men vi vil være med på å få til en god byutvikling i området, og Elgeseter blir nøkkelen for å få til det. Her blir bybanen sentral, og dermed får vi ned trafikken. Elgeseter kommer altså ikke til å være den barrieren den er i dag i fremtiden, så det er ikke sikkert tunnel blir nødvendig.

Marte Løvik (Sp)

- I en ideell verden hadde vi hatt penger til tunnel. Men pengene finnes ikke i Miljøpakken, i alle fall. Vi kan ikke utsette oppgradering av Elgeseter på grunn av dette, så vi er eventuelt avhengig av penger fra staten.

Ordfører Rita Ottervik, AP Foto: Morten Antonsen
Yngve Brox, Høyre Foto: Kristine Lindebø
Elin Marie Andreassen, FrP Foto: Morten Antonsen
Jon Gunnes, Venstre Foto: Espen Bakken
Ottar Michelsen, SV Foto: TERJE SVAAN
Hilde Opoku, Miljøpartiet de grønne Foto: jens petter søraa
Marte Løvik, SP Foto: ©RICHARD SAGEN; Adresseavisen