Planen er at utdanningsinstitusjonene skal fusjoneres fra 1. januar 2016. De ansatte mener hele prosessen går for fort frem og at premissene for en fusjon er brutt.

- Kortene er kastet og vi har ikke noe igjen, sier, sier talsperson for de ansatte, Nils Halse Kanestrøm.

Les også: Levanger blir lærerhovedstad

Alt til Bodø

Førstkommende onsdag skal Fellesstyret for Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna og styret for Høgskolen i Nord-Trøndelag behandle et forslag om fusjon mellom institusjonene. Det er utarbeidet en felles plattform, som er foreslått lagt til grunn for det videre arbeidet med fusjonen.

- Det var en forutsetning at Hint skulle bli fakultet for helse og lærerutdanningen. Nå er forslaget at helsefag blir liggende i Bodø samtidig som det er knyttet usikkerhet til lærerutdanninga, sier Kanestrøm.

Får ikke gjennomslag

Fredag gikk det et brev til alle ansatte ved lærerutdanningen, og over 100 ansatte hadde fredag ettermiddag gitt tilbakemelding om at de støtter innholdet.

- Slik fusjonsforhandlingene har utviklet seg, og slik resultatet er beskrevet så langt, synes det som om Hint i liten grad får gjennomslag for sine viktigste krav, heter det i brevet.

Les også: Fusjon uten fundament

Brudd på forutsetningene

Styret i Hint vedtok i juni å gå inn for en fusjon med UiN, under forutsetning av et akseptabelt forhandlingsresultat. Et av de viktigste premissene var at det skulle etableres fakulteter innenfor lærerutdanning og helsefag der faglig ledelse legges til Hint. Viktigheten av dette premisset ble også understreket i den interne utredningen, informasjonsmøter med de ansatte og utad i mediene.

- Nå ser vi at det skal utredes om det er faglig grunnlag for et fakultet for lærerutdanningen, og at Hint-ledelsen har gitt opp å kreve ansvaret for sykepleierutdanningen. Det er et brudd på alle forutsetninger, sier høyskolelektor Kjærand Iversen ved matematikkseksjonen på Hint.

- Vi mener styret er helt nødt til å si nei til fusjonen på onsdagens møte. Denne prosessen har gått altfor fort, legger han til.

Heller ikke studentrepresentant Øystein Vold er glad for det som skjer.

- Vi har er ikke engang vært en del av prosessen, sier han.

I brevet til de ansatte understrekes også usikkerheten knyttet til trafikklærerutdanningens fremtid.

- Før fusjonsplattformen vedtas må det også være avklart hvordan det nasjonale ansvaret og samfunnsoppdraget på avdeling for trafikklærerutdanning skal ivaretas. Dette kan få avgjørende konsekvenser for det nasjonale og internasjonale arbeidet på fagområdet, står det.

Les også: Søker partner i nord

Lite gjennomslag

Brevskriverne presiserer at fusjon med UiN i forkant av forhandlingene ble beskrevet som en mulighet for å styrke nåværende fagmiljøer i Hint.

- UiN har fått sin universitetsstatus ved målrettet satsing på forskning og utvikling av doktorgradsutdanninger. Hint har på sin side hatt en prioritet på profesjonsutdanninger og lyktes godt innenfor eksempel helsefag og lærerutdanningene. Vi mener at en avgjørelse om fusjon på et mangelfullt grunnlag er uheldig, og skaper usikkerhet og frustrasjon. Slik fusjonsforhandlingene har utviklet seg, og slik resultatet er beskrevet så langt, synes det som om Hint i liten grad får gjennomslag for sine viktigste krav.