Det sier en bredt sammensatt gruppe med representanter fra de fleste avdelinger ved lærerutdanninga dagen før styret skal ta den endelige avgjørelsen. De mener fusjonen mellom Universitetet i Nordland (UiN) og Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) er kommet på et sidespor.

Les også: Vil stanse fusjon

Står ribbet tilbake

I et åpent brev reagerer de på at forhandlingsleder og sekretær i styret, rektor Steinar Nebb, nærmest er fornøyd med den fremforhandlede fusjonsplattformen, til tross for at HiNT nå har mistet fakultetet for helsefag og at det ikke gis noen direkte garantier for at fakultetet for lærerutdanning legges til Nord-Trøndelag.

- Styremedlemmene ved HiNT som i morgen skal avsette seg selv, for å gi plass til et nytt styre, med tyngdepunkt og flertall i Nord-Norge, må etter vår mening ta grep og i det minste sikre at lærerutdanningsfakultetet havner i Nord-Trøndelag. Enten ved å si nei til plattformen som sådan, eller ved å komme med nødvendige endringsforslag til den utarbeidede teksten. Hvis Universitetet i Nordland ikke godtar en slik endring av tekst og dermed risikerer hele fusjonen på bakgrunn av dette, har de presisert overfor forhandlingsmotparten at intensjonene deres er noe helt annet enn det som formuleres i plattformteksten, mener de ansatte.

Dårlig for hele regionen

Førsteamanuensis Hans Jørgen Støp er en av dem som har skrevet under på brevet. Han sier mange ansatte er frustrerte og opprørte over prosessen så langt. Også han er enig i at mange av premissene for styrevedtaket i juni nå er brutt.

- Forhandlingsresultatet makter ikke å presisere det reelle styrkeforholdet som eksisterer mellom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Ergo er dette et dårlig forhandlingsresultat for ikke bare oss som har HiNT som arbeidsplass, men for hele Nord-Trøndelag som region. Og det må understrekes: Dette dreier seg ikke om et ja eller nei til fusjon! Dette dreier seg om et forhandlingsspill mellom likeverdige parter hvor vi ikke har maktet å vinne gjennom på strategisk viktige punkter.

Les også: Levanger blir lærerhovedstad

Tror på ja fra styret

Rektor Steinar Nebb ønsker ikke debattere ned sine ansatte i mediene, men han medgir at også hans ambisjon var å få to fakulteter for helse og lærerutdanning lagt til HiNT.

- Det som har skjedd underveis er at vi har sikret grunnlaget for ett fakultet, og at det ikke er grunnlag for to fakultet uten at det får store konsekvenser for UiN.

Rektor Steinar Nebb kan ikke skjønne at styret kan gå mot hans forslag i styremøtet i morgen.

- Det er avgjørende at man forstår hva som ligger i det som er fremforhandlet, og at det er en del krav som må fylles. Vi skal i 2016 jobbe for å sikre fakultetsstatus for lærerutdanningen. Mye er basert på tillit og det er det nødt til å være dersom vi skal bygge et universitet, mener Nebb, som mener plattformen er et godt utgangspunkt.

- Jeg har stor tro på at vi skal få til et fakultet for lærerutdanning, og vi skal bygge dette for hele det nye universitetet. Men det er store sko som skal fylles når vi tar ansvaret. Vi kunnes selvsagt ha utredet dette videre, men Universitetet i Nordland ønsker ikke å bruke mer tid på forhandlingene, sier rektor Steinar Nebb ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.