Dette er det tiende dødsfallet på trønderske veier så langt i sommer.

Bare i Nord-Trøndelag har sju personer blitt drept i trafikken de siste to månedene.

Døde på stedet

Det var rundt klokken 10.40 at Sør-Trøndelag politidistrikt fikk melding om et vogntog og en personbil som hadde kollidert 200 meter nord for Brekktunnelen i Melhus kommune. Ambulanse, politi og brannmannskap rykket ut.

Politiets innsatsleder Anders Bang Danielsen opplyser at de to i personbilen satt fastklemt da nødetatene kom til ulykkesstedet. Etter å ha fått dem løs ble det satt i gang livreddende arbeid på bilens sjåfør, som var hardest skadd. Livet sto ikke til å redde, og klokken 11.17 ble hun erklært død på stedet.

Én skadd

Den kvinnelige passasjeren pådro seg alvorlige skader og får behandling på intensiven ved St. Olavs Hosptial.

Sjåføren av vogntoget kom fysisk uskadd fra det, men var i sjokktilstand og fikk hjelp av helsepersonell.

Strekningen på E39 og Brekktunnelen ble stengt i begge retninger i over tre timer etter ulykken. Bilistene kunne kjøre om gamle E39.

Sør-Trøndelag politidistrikt forteller at ulykkesgruppa i Statens vegvesen, Havarikommisjonen og teknikere fra politiet er koblet inn.

Etterforsker saken

– Det er opplysninger som tilsier at personbilen skal ha stått i veikanten og svingt ut i veien foran lastebilen som kom bakfra da det smalt. Men nøyaktig årsakssammenheng er det ikke konkludert med foreløpig, sier operasjonsleder Ebbe Kimo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Det er fortsatt politi som driver med åstedsundersøkelser på stedet, og vitneavhør som skal utføres. Så det er litt tidlig å konkludere ennå, sier Kimo.

Idar Ertsaas, avtroppende distriktsleder i Trygg Trafikk Nord-Trøndelag, sier de ser veldig alvorlig på den siste tidens ulykker.

Ekstra utsatt

– Dette er en trend vi selvfølgelig ikke ønsker å se. Vi registrerer at det er flere eldre og færre yngre som er involvert i ulykker enn før, men hva det kan ha å si er vanskelig å uttale seg noe om, sier Ertsaas.

Knut Ove Børseth, påtroppende distriktsleder i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag, forklarer at sommeren tradisjonelt sett er ekstra utsatt for trafikkulykker.

– Sommermånedene preges av bilister som er på vei gjennom eller til steder de ofte ikke har vært før. Trafikkbildet tettes av uerfarne førere på veinettet, noe som fører til større risiko, sier Børseth.

Været

Årets sommervær kan også ha vært med på å påvirke dødstallene.

– Vi ser ofte en kombinasjon av fint vær og trafikanter som blir fristet til å ta en del ekstra risiko. Det er vanskelig å forklare hvorfor det er slik, men vår jobb blir uansett å formidle farene ved å ta disse sjansene i trafikken.

Nå ønsker han at de to distriktskontorene i Trøndelag skal samarbeide tettere i fremtiden.

– Vi kommer til å bruke all den erfaring begge avdelingene har fått etter de tragiske ulykkene i år i arbeidet med formidling av trafikksikkerhet, sier Børseth.

Kan bli verre

Til sammen har det vært seks dødsulykker på veiene i år. Fire av de drepte har vært bilførere, fire andre har vært busspassasjerer, mens de to siste har vært henholdsvis bilpassasjer og MC-fører.

Tre av ulykkene innebar at kjøretøy kom over i motsatt kjørefelt, mens to har vært utforkjøringer. En har vært forbundet med forbikjøring.

En kvinne omkom i denne ulykken på Øysand. Foto: Espen Bakken