– Økologisk mat har blitt solgt inn på feil premisser, sier Gunhild Stordalen. Den miljøengasjerte legen beskriver seg selv som en stor forkjemper for økologisk mat.

Torsdag åpnet hun Trøndersk Matfestival der det i år blir satset ekstra på økologiske produkter.

Gevinsten av økologisk mat har vært hyppig diskutert de siste årene. I april kom en rapport fra «Vitenskapskomiteen for mattrygghet» som sa at økologisk mat verken er bedre eller dårligere for helsa enn konvensjonelt produsert mat.

Matfestivalen fikk en legesjekk

– Økologisk mat er ikke nødvendigvis mer helsefremmende, men jeg mener det handler om å være føre var. Det er flere risikoelementer knyttet til produksjon av konvensjonell mat, sier Stordalen. Hun mener økologisk mat må selges for det det er, nemlig produkter frie for giftstoffer.

Det er tiende gang Trøndersk Matfestival arrangeres og under årets åpningen var det på tide med en legevisitt. Stordalen startet med å sitere Hippokrates, legekunstens far: «La din mat være din medisin, og din medisin være din mat».

– Mange av verdens miljø- og helseproblemer har en felles løsning, nemlig sunnere og mer bærekraftig matproduksjon, sier Stordalen. Hun mener Trøndelag går foran som et godt eksempel når regionen fremmer lokalprodusert mat.

– Å fø hele jordas befolkning på økologisk mat, er ikke realistisk. Men økologisk matproduksjon kan være med på å dra hele matsystemet i en bedre og mer bærekraftig retning, mener Stordalen.

Hva vi putter i munnen

Under årets festival skal 25 prosent av alle produktene på matfestivalen være økologiske. Det er flere grunner til at festivalen gir økologisk mat større plass og mer oppmerksomhet, forteller Aslaug Rustad. Hun er daglig leder i «Oj! Trøndersk mat og drikke», som arrangere Trøndersk Matfestival.

– Mange av produsentene som stiller ut under festivalen har bedt om en større satsing på økologisk mat, og i tillegg er etterspørselen stor, sier Rustad.

Hun har lagt merke til at særlig unge forbrukere er opptatt av hva de spiser og hvor produktene kommer fra.

– Mange spiser kjøtt kanskje en eller to ganger i uka. Når de først skal ha et kjøttmåltid er de opptatt av at kjøttet skal være økologisk, forteller Rustad.

Naturlig mat uten jåleri

Per Viderup og Richard Nystad står bak kokeboka «Mer kål. Mindre jål». Under matfestivalen står de bak en disk i det økologiske teltet for å fremme økologiske grønnsaker. De mener det er naturlig at økologiske produkter skal ha en sentral plass under et matarrangement.

– Trøndelag er stor på økologisk matproduksjon. Men det er viktig at folk får mer informasjon om økologisk mat. I tillegg bør produktene bli mer tilgjengelig for folk, sier Nystad.

Viderup og Nystad er også gründerne bak sunnhetskonseptet Persilleriet i Trondheim. De har deltatt på flere matmarkeder og festivaler rundt om i Norge, og sier de har merket en økende interesse for økologisk mat de siste årene.

– Grunnen til at vi er her er også for å vise hvor enkelt det er å lage sunn og naturlig mat selv, sier Nystad, som er i ferd med å dandere en fargerik tacorull, klar for servering.

Ønsker mer samarbeider

Trøndersk Matfestival er blitt Norges ledende lokalmatfestival, og det var allerede et yrende folkeliv da bodene åpnet torsdag formiddag.

Lukten av grillede pølser og nystekte sveler knivet om forbipasserendes oppmerksomhet. Kledd i bunad for anledningen tok Rustad en runde gjennom salgsbodene.

– Det vi ser her er Norges beste salgsarena for utstillere, forteller Rustad.

Men festivalen har fortsatt områder de ønsker å forbedre seg på. I fremtiden ønsker de å koble flere restauranter til festivalen.

– I år samarbeider vi med 17 serveringssteder som setter kortreist mat fra festivalens produsenter på menyen. Det er viktig for oss å spre festivalen også utenfor Trondheim Torg sine grenser. Fremover vil vi satse mer på dette, forteller Rustad.

Begeistret åpningstaler : Gunhild Stordalen er imponert over trøndersk lokalmatproduk sjon. Her sammen med Aslaug Rustad, daglig leder i «Oj! Trøndersk mat og drikke» Foto: Mari Vold
Best på lokalmat: Aslaug Rustad, daglig leder i «Oj! Trønderskmat og drikke», er stolt over å ønske folk velkommen til Norges ledende lokalmatfestival Foto: Mari Vold
Fargerik fornøyelse : Skal det være en tacorull? Økologiske grønnsaker innpakket i lefse. Foto: mari vold